Ενα «φωτεινό κέντημα» για το αίθριο του ΜΟΜΑ της Νέας Υόρκης

Ενα «φωτεινό κέντημα» για το αίθριο του ΜΟΜΑ της Νέας Υόρκης

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tις ζεστές καλοκαιρινές μέρες, το διαδραστικό υφασμάτινο κέλυφος που οραματίστηκε η ντιζάινερ Jenny Sabin θα προσφέρει στο κοινό του νεοϋορκέζικου μουσείου μοντέρνας τέχνης ΜΟΜΑ PS1 ένα σκιερό, δροσερό καταφύγιο, ενώ τις νύχτες θα μετατρέπεται σε μια στέγη από φως. Η ανερχόμενη αρχιτέκτων, η οποία επιλέχθηκε από την κριτική επιτροπή του νεοϋορκέζικου μουσείου για να παρουσιάσει το πρωτοποριακό εγχείρημά της στο πλαίσιο του Young Architects Program, περιγράφει το «Lumen» ως ένα «φωτεινό κέντημα».

Τα ειδικά υφάσματα αλλάζουν χρώμα όταν βρίσκονται κάτω από τις ακτίνες του ηλίου, απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία και «αντιδρούν» στην παρουσία ανθρώπινων σωμάτων εκπέμποντας ένα αναζωογονητικό «σύννεφο» από μικροσκοπικά σταγονίδια νερού. Οταν νυχτώνει, αρχίζουν να φωσφορίζουν, δημιουργώντας ένα αιθέριο, υποβλητικό σκηνικό.

Στο εσωτερικό του κελύφους, η αύξηση της υγρασίας επιτρέπει την εμφάνιση των γραμμάτων της αλφαβήτου, που είναι γραμμένα με υδροχρωμικό μελάνι πάνω στα ανακυκλώσιμα καθίσματα. Ο επισκέπτης θα μπορεί να απολαύσει στιγμές χαλάρωσης και (σχετικής) ιδιωτικότητας στα μικρά «δωμάτια» που σχηματίζουν οι μεγάλοι υφασμάτινοι «σταλακτίτες» ή να μοιραστεί με τους γύρω του τον θαυμασμό του για το θέαμα που αντικρίζει και, γιατί όχι, να «γράψει» ένα μήνυμα τοποθετώντας τα καθίσματα στα κατάλληλα σημεία.

Η εγκατάσταση αναμένεται να εγκαινιαστεί στα τέλη Ιουνίου και θα παραμείνει στο αίθριο του κτιρίου PS1, στο Λονγκ Αϊλαντ, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Εκεί θα φιλοξενηθεί το σύνολο των εκδηλώσεων του φεστιβάλ «Warm Up», που πραγματοποιείται τις τελευταίες δύο δεκαετίες με τη συμμετοχή ανερχόμενων μουσικών και dj.

Η Sabin, η οποία, μεταξύ άλλων, διευθύνει ένα εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο του Cornell, ειδικεύεται στη χρήση καινοτόμων υλικών και τεχνικών ψηφιακής «ύφανσης». Για την υλοποίηση των εγχειρημάτων της, συνεργάζεται στενά με επιστήμονες από διάφορα πεδία, όπως της πληροφορικής, της νανοτεχνολογίας, των μαθηματικών αλλά και της βιολογίας. «Θα περιέγραφα τον εαυτό μου ως έναν δημιουργό που εργάζεται στη “διασταύρωση” διαφορετικών επιστημών», αναφέρει μιλώντας στο περιοδικό Metropolis. «Ενα από τα βασικά ερωτήματα που θέτω είναι: Πώς θα μπορούσαν τα κτίρια να συμπεριφέρονται περισσότερο σαν οργανισμοί, οι οποίοι ανταποκρίνονται και προσαρμόζονται στο περιβάλλον τους;» προσθέτει.

Εδώ και 18 χρόνια, το Young Architects Program προσφέρει σε νέους αρχιτέκτονες την ευκαιρία να αφήσουν ελεύθερη τη φαντασία τους και να σχεδιάσουν πρωτότυπες κατασκευές, όπου οι επισκέπτες του μουσείου μπορούν να βρουν σκιά, νερό και καθίσματα. Τα πρότζεκτ πρέπει να ξεχωρίζουν για την αισθητική τους και συγχρόνως να σέβονται το περιβάλλον, προωθώντας τις αξίες της βιωσιμότητας και της επανάχρησης.

Κάθε χρόνο, μια ομάδα αποτελούμενη από πανεπιστημιακούς και παλαιότερους νικητές αναλαμβάνει να επιλέξει 50 νέους αρχιτέκτονες που πειραματίζονται με νέα υλικά και τεχνικές. Στη συνέχεια, η κριτική επιτροπή επιλέγει πέντε υποψηφίους και τους ζητεί να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ενώ το όνομα του νικητή ανακοινώνεται μέσα στον Φεβρουάριο. Διεθνείς εκδοχές του προγράμματος του MOMA βρίσκονται, για πρώτη χρονιά φέτος, σε εξέλιξη στη Ρώμη, τη Χιλή, την Κωνσταντινούπολη και την Κορέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή