Ελλάδα και Βασιλεία πάνε μαζί! (Σε πολιτιστικό φεστιβάλ στην Ελβετία)

Ελλάδα και Βασιλεία πάνε μαζί! (Σε πολιτιστικό φεστιβάλ στην Ελβετία)

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τι είπατε ότι είναι αυτό; Kavros;». «Οχι Ka, Ga. Gavros». «Οπως και να το λένε, είναι πεντανόστιμο!». Την περασμένη Πέμπτη το βράδυ, στο φουαγιέ του πολυχώρου πολιτισμού Kaserne της Βασιλείας στην Ελβετία, δύο βήματα από τα γραφεία των διάσημων αρχιτεκτόνων Herzog και De Meuron, δεν έπεφτε καρφίτσα. Ο κόσμος έπινε το κρασί του (Αγιωργίτικο και Μοσχοφίλερο της Σεμέλη Οινοποιητικής), τσιμπολογούσε μεζεδάκια (καναπεδάκια με φάβα και κάπαρη, μελιτζανοσαλάτα, γάβρο μαρινάτο, ταραμοσαλάτα κ.ά.) και αδημονούσε να αρχίσει η παράσταση με την οποία θα άνοιγε η αυλαία του Culturescapes 2017 Greece: «Ο μεγάλος δαμαστής» του Δημήτρη Παπαϊωάννου.

Το φεστιβάλ – από τις λέξεις culture (πολιτισμός) και landscapes (τοπία), που ανά δύο χρόνια εξερευνεί το πολιτιστικό τοπίο μιας χώρας, ξεκίνησε στη Βασιλεία το 2003, με ένα αφιέρωμα στη Γεωργία, λίγο πριν ξεσπάσει η Επανάσταση των Ρόδων εναντίον του προέδρου Σεβαρντνάτζε. Φέτος είναι αφιερωμένο στην Ελλάδα: 200 εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε 15 ελβετικές πόλεις και 180 Ελληνες καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε εικαστικά, μουσική, θέατρο, χορό, κινηματογράφο – ακόμα και λογοτεχνία. Μια εντυπωσιακή εξαγωγή ελληνικού πολιτισμού.

Τιτάνιο το έργο της προετοιμασίας για τον καλλιτεχνικό διευθυντή Γιούριαν Κόιμαν και τη συν-επιμελήτρια του Culturescapes Κατερίνα Μποτάνοβα, που ταξίδεψαν πολλές φορές στη χώρα μας, συνάντησαν δεκάδες καλλιτέχνες και είδαν αμέτρητες εκθέσεις, ταινίες και παραστάσεις, για να επιλέξουν αυτά που θα συστήσουν στο ελβετικό κοινό. Ο Γιούριαν έφτασε μέχρι το Αγιον Ορος. Ετσι, μια χορωδία μοναχών θα δώσει οκτώ συναυλίες παρουσιάζοντας βυζαντινούς ύμνους!

Τη βραδιά της έναρξης, o Γιούριαν Κόιμαν δεν έκρυβε τη χαρά του.«Μαθητής στο Ρότερνταμ (σ.σ. είναι Ολλανδός) διδάχθηκα πολλά από τους δασκάλους μου για τους αρχαίους Ελληνες. Ιδιαίτερα εντυπωσιάστηκα από τον μύθο του Οδυσσέα. Πάντα είχα στο μυαλό μου να γνωρίσω καλύτερα την Ελλάδα. Και να που μου δόθηκε η ευκαιρία να το κάνω σε μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων – και για τη χώρα σας, και για την Ευρώπη», είπε στην «Κ».

Χάρη στο Culturescapes η Βασιλεία, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας, έχει ντυθεί με χρώματα ελληνικά. Εκτός από τα events, το πρόγραμμα περιλαμβάνει από διαλέξεις και σεμινάρια μέχρι γευστικές δοκιμές ελληνικών προϊόντων και κρασιών. Στη Markthalle, την κλειστή αγορά στην οποία κανείς μπορεί να γευθεί εδέσματα από διάφορα μέρη του κόσμου, ο ταλαντούχος σεφ Σταύρος Χρυσαφίδης μαγειρεύει «πειραγμένη» σπανακόπιτα (τυλιγμένη σε gluten free κρέπα από ρεβυθάλευρο) και άλλες νοστιμιές και ουρά σχηματίζεται μπροστά στον πάγκο του, από νωρίς το πρωί.

Τον «Μεγάλο δαμαστή» του «ιπτάμενου» Παπαϊωάννου και της υπέροχης ομάδας του (είχαν έρθει από τη Σεούλ και θα έφευγαν για τη Στοκχόλμη), που ενθουσίασε τους θεατές και απέσπασε πέντε ανκόρ, παρακολούθησε και η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, αφιχθείσα εκ Βερολίνου, όπου συμμετέχει στη νέα παράσταση του διάσημου Αμερικανού σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ουίλσον. Παρούσες ήταν επίσης η Ελληνίδα πρέσβειρα στην Ελβετική Συνομοσπονδία, Χαρά Σκολαρίκου, η Ελένη Μελιτά, διευθύντρια του γραφείου ΕΟΤ στην Αυστρία και η Σταυρούλα Σαλούτση, διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου της AEGEAN. Η AEGEAN, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ιδρυμα Ωνάση και άλλοι φορείς πρόσφεραν πολύτιμη στήριξη στο Culturescapes 2017 Greece.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή