Τα απτά χειρόγραφα του Καβάφη

Τα απτά χειρόγραφα του Καβάφη

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τσάι και καφέ η Αλεξάνδρα Αθανασιάδου παλαίωσε αντίτυπα του «Τετραδίου Σεγκόπουλου», με 22 χειρόγραφα ποιήματα του Καβάφη τα οποία είχε χαρίσει στον κληρονόμο του και τα οποία είχαν εκδοθεί φροντίδι Γ. Π. Σαββίδη και των θρυλικών εκδόσεων «Ερμής», το 1968. Με αυτά ως πρώτη ύλη, η γλύπτρια δημιούργησε το νέο της εικαστικό πείραμα, από σκουριασμένο μέταλλο και φυσικά φθαρμένο ξύλο, υπό τον τίτλο «Εργα πέρα από τις γραφές του Καβάφη» (επιμ. Ιωσήφ Τουπάι), μία δουλειά που την απασχολεί την τελευταία τετραετία.

Η έκθεση εγκαινιάζει επισήμως την ερχόμενη Δευτέρα τη νέα πτέρυγα «Ιωάννης Μακρυγιάννης» της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, που προορίζεται για εκθέσεις εικαστικών αλλά και θησαυρών από το μεγάλο αρχείο του ιδρύματος. Εως τότε, όπως ανέφερε η δρ Μαρία Γεωργοπούλου, διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, «το αυτόγραφο του ποιητή γίνεται απτό, το βιβλίο γίνεται γλυπτό, ενώ τα ποιήματα του Καβάφη αποτελούν το έναυσμα για ένα εικαστικό ταξίδι». Κι έτσι, τα ποιήματα παίρνουν ζωή στα έργα της Αλεξάνδρας Αθανασιάδου και μας μεταφέρουν σε έναν κόσμο –ποιητικό και εικαστικό– που, ενώ μοιάζει οικείος, εξακολουθεί να μας διαφεύγει.

​​Aλεξάνδρα Αθανασιάδου, «Εργα πέρα από τις γραφές του Καβάφη», Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Σουηδίας 61. Εγκαίνια: Δευτέρα 19 Μαρτίου, 19.00. Εως 12 Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή