Ειρήνη Γκόνου, η ιερότητα της ύλης

Ειρήνη Γκόνου, η ιερότητα της ύλης

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έκθεση της Ειρήνης Γκόνου, με τον υποβλητικό τίτλο «De Materia Magica», ολοκληρώνεται αύριο στην Evripides Art Gallery, αλλά έχει ήδη εγγραφεί ως ένα πολυεπίπεδο εικαστικό γεγονός, που πέρα από την καταβύθιση σε έναν κόσμο λεπτής ομορφιάς και ιερής συνύπαρξης, θέτει ερωτήματα για τα όρια του χρόνου και της ύπαρξης. Η Ειρήνη Γκόνου δοξάζει την αισθητική, με έναν τρόπο όμως που αποκλίνει από τις συντεταγμένες ερμηνείες του κάλλους, καθώς θρυμματίζει κάθε έννοια γραμμικής ανάγνωσης των καλλιτεχνικών ρευμάτων ή της πορείας των κοινωνιών.

Συνεχίζοντας την εμβάθυνσή της στη μελέτη των υλικών, σαν θραύσματα ενός προφορικού και γραπτού πολιτισμού, η Ειρήνη Γκόνου αντιπροτάσσει μία ανθρωπολογική θεώρηση της συνύπαρξης των υλικών, σαν ένα διαπολιτισμικό ίχνος που διαστέλλεται και συστέλλεται. Τα βαμβακερά υφάσματα και οι γάζες, οι φυτικές βαφές και τα σπαράγματα παλαιών βιβλίων, οι γραφίδες και το δέρμα, η μελάνη και ο σπάγγος, οργανώνουν μία θέαση σε έναν κόσμο μυστικό και μύχιο, αρχαιότερο της αρχαιότητας, και διαχρονικό όσο και η δυνατότητα για σκέψη και αίσθημα. Τα υφασμάτινα λάβαρα, σαν τοτέμ ενός άχρονου πολιτισμού και οι μικροί βωμοί με τα λείψανα της γνώσης, συνταράσσουν και ανοίγουν ρήγματα.

​​ Εvripides Art Gallery, Ηρακλείτου 10 & Σκουφά. Εως και 24/3.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή