Η διάσημη βίλα του Λε Κορμπιζιέ… βυθίζεται σε φιορδ της Δανίας

Η διάσημη βίλα του Λε Κορμπιζιέ… βυθίζεται σε φιορδ της Δανίας

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Xτισμένη στις αρχές της δεκαετίας του 1930 στα προάστια του Παρισιού, η «Βίλα Σαβουά» συμπυκνώνει όσο κανένα άλλο έργο του Λε Κορμπιζιέ τα περίφημα «πέντε σημεία της αρχιτεκτονικής» και έχει εμπνεύσει ολόκληρες γενιές αρχιτεκτόνων ανά τον κόσμο. Για τον Δανό καλλιτέχνη Asmund Havsteen-Mikkelsen η εξοχική κατοικία, που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, είναι πρωτίστως ένα μοναδικό σύμβολο της νεωτερικότητας και ως τέτοιο το μεταχειρίστηκε στη νέα του εγκατάσταση, με τίτλο «Flodded Modernity».

Brexit και Τραμπ

Πρόκειται για ένα πιστό μοντέλο της βίλας σε φυσικό μέγεθος, το οποίο παραμένει μισοβυθισμένο στον όρμο της δανέζικης πόλης Vejle στο πλαίσιο του «πλωτού» φεστιβάλ Floating Art. Με ύψος 6 μ. και βάρος 5,5 τόνους, το πρωτότυπο έργο είναι ορατό σε ολόκληρο το φιορδ.

Επιδίωξη του δημιουργού του είναι να ωθήσει τόσο το κοινό του φεστιβάλ όσο και και τους περαστικούς να φανταστούν τα ιδανικά του Διαφωτισμού και του Μοντερνισμού ως ένα επιβλητικό αλλά πλημμυρισμένο οικοδόμημα.

«Τα γεωπολιτικά γεγονότα των τελευταίων χρόνων –το Brexit, η εκλογή του Τραμπ, η ανάμειξη του Πούτιν στις δημοκρατικές εκλογές, η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, το σκάνδαλο της Cambridge Analytica– εκτυλίσσονται με φόντο και μέσα από τα νέα ψηφιακά μέσα, τα οποία θέτουν υπό αμφισβήτηση τη νεωτερική έννοια του σκεπτόμενου κοινού», αναφέρει ο Havsteen-Mikkelsen στο συνοδευτικό σημείωμα. «Noμίζω ότι ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τη δημοκρατία και τα κοινά έχει επηρεαστεί από τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας για τη χειραγώγηση της εκλογικής διαδικασίας. Η έννοια της νεωτερικότητας έχει “πλημμυρίσει”. Αισθάνομαι ότι υπάρχει ανάγκη να εγκαθιδρύσουμε εκ νέου τους πολιτικούς θεσμούς, γιατί οι παλιοί έχουν “βουλιάξει”».

Η «Βίλα Σαβουά» αποτελεί διαχρονική πηγή έμπνευσης στο έργο του καλλιτέχνη, ο οποίος την έχει αναπαραστήσει σε περισσότερα από 30 προηγούμενα έργα του. Κανένα, ωστόσο, δεν ήταν τόσο φιλόδοξο όσο το «Floating Modernity», για την τοποθέτησή του απαιτήθηκαν γερανός, ένα μικρό σκάφος και ένα ολόκληρο συνεργείο.

Εντεκα έργα

Το εικαστικό φεστιβάλ Floating Art διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Μουσείο Τεχνών της πόλης Vejle με τη συμμετοχή καλλιτεχνών, σχεδιαστών και αρχιτεκτόνων από την ευρύτερη περιοχή. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει έντεκα μεγάλης κλίμακας έργα και εγκαταστάσεις, που θα παραμείνουν στη θέση τους έως τις 2 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή