Παιδιά και νέοι σε πρώτο πλάνο

Παιδιά και νέοι σε πρώτο πλάνο

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι τώρα ο κινηματογράφος για παιδιά είχε το φεστιβάλ του στην Ολυμπία και μάλιστα με ιστορία 21 χρόνων. Από φέτος αποκτά και η Αθήνα το δικό της «Παιδικό και εφηβικό διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου», που ξεκινά την δική του πορεία χαράσσοντας μια παράλληλη γραμμή στα ήδη υπάρχοντα.

«Σκοπός μας», λέει η διευθύντρια του Καλλιόπη Χαραλάμπους, «είναι να διοργανώσουμε μια γιορτή του κινηματογράφου για όλη την οικογένεια. Θέλουμε κατ’ αρχάς να συστήσουμε το είδος στο ελληνικό κοινό μέσα από ταινίες πρόσφατης διεθνούς παραγωγής, ταινίες που θα μπορούσαν να δουν σε οποιοδήποτε από τα αντίστοιχα μεγάλα φεστιβάλ του κόσμου, αλλά όχι στις κινηματογραφικές αίθουσες».

Παγκόσμια παραγωγή

«Διαλέξαμε ό,τι πιο φρέσκο από την παγκόσμια κινηματογραφική παραγωγή για το νεανικό και παιδικό κοινό και φτιάξαμε ένα πολύχρωμο και πολυδιάστατο πρόγραμμα. Επιθυμία μας είναι να ψυχαγωγήσουμε αλλά και να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά στην τέχνη του σινεμά και ταυτόχρονα να ανοίξουμε έναν διάλογο και με άλλες μορφές τέχνης, όπως η λογοτεχνία και το θέατρο. Τέλος, το φεστιβάλ δίνει την ευκαιρία να συζητήσουμε για θέματα όπως τα δικαιώματα των παιδιών, η διαφορετικότητα, ο σεβασμός στην ετερότητα, η ανοχή, η δύναμη των κοριτσιών, οι κοινωνικές και πολιτισμικές διαφορές, οι οικογενειακές σχέσεις». Το φεστιβάλ διαρκεί τρεις ημέρες, ξεκινώντας από σήμερα το απόγευμα σε δύο αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ΜΜΑ). Συνολικά θα προβληθούν 75 ταινίες: live action και κινούμενα σχέδια, ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίες για παιδιά από 3 ετών και νέους έως 17 ετών. Κάθε προβολή έχει την ένδειξη της ηλικίας του κοινού στο οποίο απευθύνεται, και βεβαίως ελληνικούς υπότιτλους. Μια καινοτομία του φεστιβάλ είναι η ζωντανή μεταγλώττιση, με δύο ηθοποιούς επί σκηνής, για ταινίες που απευθύνονται σε μικρούς θεατές που δεν μπορούν ακόμη να διαβάσουν.

Παράλληλα με τις προβολές στο φουαγιέ του ΜΜΑ, γίνονται εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως τα εργαστήρια κινηματογράφου για παιδιά 5-7 ετών και 8-12 ετών, το πρόγραμμα «Μπες και συ στο πλάνο!», στο οποίο τα παιδιά ζωγραφίζουν μία σκηνή από μία ταινία ή ιστορία, συνθέτουν το δικό τους μοναδικό πλάνο και το «Φως στην οθόνη με τον φακό της Σάρλοτ!», ένα βιβλιοεργαστήριο εμπνευσμένο από το βιβλίο του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης [ΜοΜΑ] «Η μικρή Σάρλοτ σκηνοθέτις».

Ο χαρακτήρας της γιορτής που οι συντελεστές επιδιώκουν να αποκτήσει η διοργάνωση ενισχύεται και από τη συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων (Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου) και την παράλληλη δράση, που με σύνθημα «Διαβάζω ένα βιβλίο την ημέρα», φέρνει τη λογοτεχνία κοντά στους μικρούς θεατές με καθημερινές ζωντανές αναγνώσεις παραμυθιών στα ειδικά διαμορφωμένα σαν παιδικά δωμάτια, φουαγιέ των δύο αιθουσών που φιλοξενούν τις ταινίες. Καθώς το πρόγραμμα είναι πλούσιο και κάποιες προβολές έχουν ήδη περιορισμένες θέσεις, επισκεφθείτε το site του φεστιβάλ www.athicff.com, και για τη διαθεσιμότητα εισιτηρίων το www.megaron.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή