Η καλοκαιρινή ομορφιά βρίσκει στέγη στην ιστορική Λέσχη Ανδρίων

Η καλοκαιρινή ομορφιά βρίσκει στέγη στην ιστορική Λέσχη Ανδρίων

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η στήλη είναι ταγμένη στα νησιά και στις προσπάθειες που γίνονται για την αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων όταν πια οι επισκέπτες μπαίνουν στο πλοίο της επιστροφής και όλα ερημώνουν. Ενα από τα πιο αξιόλογα εγχειρήματα τα τελευταία χρόνια είναι το ξαναζωντάνεμα της ιστορικής Λέσχης Ανδρίων, στη Χώρα της Ανδρου. Ιδρυθείσα το 1925, ως μια ένδειξη της θαυμαστής ναυτιλιακής και κοινωνικής ζωής μιας κοινότητας που μεγαλούργησε στη θάλασσα, αποτέλεσε επίκεντρο πολλών φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών. Οι δεκαετίες πέρασαν, οι ανάγκες άλλαξαν και σήμερα, για τους 7.500 ανθρώπους που περνούν τους χειμερινούς μήνες στο νησί, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Οπως μας λέει ο νέος και ιδιαίτερα δραστήριος πρόεδρος της Λέσχης, Δημήτρης Κοκκίνης, η βαρύτητα πλέον δίνεται αλλού: στα εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μικρούς και τους έφηβους Ανδριώτες, που στερούνται συχνά τα ερεθίσματα συνομηλίκων τους στις μεγάλες πόλεις, καθώς και σε δράσεις που θα βελτιώσουν εν συνόλω την καθημερινότητα των ντόπιων.

Η καλοκαιρινή ομορφιά βρίσκει στέγη στην ιστορική Λέσχη Ανδρίων-1
Εργο ενδεικτικό της τεχνοτροπίας της Αμαλίας Μέλη.

 

Ανάμεσα στα «ανοίγματα» που έκανε ο σαραντάρης πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού αφότου αποφάσισε να επιστρέψει στον τόπο καταγωγής του, είναι μαθήματα ρητορικής για μαθητές αλλά και σεμινάρια ρομποτικής για τα παιδιά, τα οποία καθυστέρησε, δυστυχώς, η επιδημία. 

Η καλοκαιρινή ομορφιά βρίσκει στέγη στην ιστορική Λέσχη Ανδρίων-2
Η Λέσχη Ανδρίων στη Χώρα της Ανδρου.

Ταυτόχρονα, αγκαλιάζει πολλές πολιτιστικές δράσεις, όπως η φιλοξενία μιας ιδιαίτερης έκθεσης που εγκαινιάζεται απόψε. Πρόκειται για την ομαδική «Ιστορίες από Χρώμα και Φως/Telling Stories». Η Λεονί Σταφυλά και η Σοφία Σπανουδάκη εκθέτουν φωτεινά κουτιά με εικόνες γεμάτες καλοκαίρι και φως, σαν παρηγοριά στις σκοτεινές ημέρες που ζήσαμε τον Αύγουστο σε όλη τη χώρα, η δε Αμαλία Μέλη τα ιδιαίτερα γλυπτά της από θραύσματα παλαιών οικοσκευών, που παίρνουν ζωή από τα χρώματα με τα οποία τα ντύνει. Η φιλία της δημοσιογράφου Λεονί Σταφυλά και της μεταφράστριας Σοφίας Σπανουδάκη μετράει τουλάχιστον τρεις δεκαετίες. Ολα αυτά τα χρόνια έκαναν μαζί διακοπές και ταξίδια, καθώς μοιράζονται την αγάπη τους για τη θάλασσα. Πριν από λίγο καιρό αποφάσισαν να ξεκινήσουν να παραδίδουν μαθήματα φωτογραφίας στον Δήμο Καλλιθέας και αυτό το καινούργιο χόμπι οδήγησε σε μια κοινή καλλιτεχνική δουλειά. Εικόνες που παρέμεναν για χρόνια στο κινητό ή στη μνήμη της κάμερας και έμεναν αναξιοποίητες έγιναν light boxes που εκπέμπουν την ομορφιά και τη σιγαλιά. Για το εφετινό καλοκαίρι των καταστροφικών πυρκαγιών είναι απολύτως ιαματικές.

Η καλοκαιρινή ομορφιά βρίσκει στέγη στην ιστορική Λέσχη Ανδρίων-3
Φωτογραφία της Σοφίας Σπανουδάκη.

H Αμαλία Μέλη, με συμμετοχή σε εκθέσεις στο Βερολίνο, στη Νέα Υόρκη, στην Αθήνα αλλά και στην Ανδρο, εκθέτει τρισδιάστατες αναπαραστάσεις ιστοριών που αναδύονται από την προσωπική της οικογενειακή ιστορία. Δημιουργεί καινούργιες αφηγήσεις με πεταμένα μέταλλα και σύρματα δουλεμένα με χρωματιστές κλωστές, που έχουν ως αποτέλεσμα τους δικούς της μύθους. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 11/9.
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή