H οργάνωση All For Blue καθάρισε τον βυθό της Δήλου

H οργάνωση All For Blue καθάρισε τον βυθό της Δήλου

Πλησιάζεις και αισθάνεσαι πάντα δέος. Το νησί στο κέντρο του νησιωτικού συμπλέγματος που έδωσε στις Κυκλάδες το όνομά τους έχει διατηρήσει τον αρχαίο του μυστικισμό

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλησιάζεις και αισθάνεσαι πάντα δέος. Το νησί στο κέντρο του νησιωτικού συμπλέγματος που έδωσε στις Κυκλάδες το όνομά τους έχει διατηρήσει τον αρχαίο του μυστικισμό. Τον ιερό χαρακτήρα που απαγόρευε κάποιος να γεννηθεί ή να πεθάνει στα χώματά της. Οι ήρωες αρχαιολόγοι που ζουν μόνιμα εκεί δίνουν καθημερινό αγώνα διαβίωσης και εργασίας σε αντίξοες συνθήκες ώστε οι χιλιάδες επισκέπτες να υποκλίνονται στην ομορφιά της. Ομως ο βυθός της πάσχει. Κάτω από την επιφάνεια του κρυστάλλινου νερού υπάρχουν απορρίμματα που αφήνουν πίσω τους όσοι φτάνουν εκεί με πλεούμενα. Κάθε λογής σκουπίδια που παρότι δεν φαίνονται, αποτελούν το μίασμα του σύγχρονου ανθρώπου.Την περασμένη Κυριακή η ομάδα All For Blue, ένας ελληνικός περιβαλλοντικός οργανισμός με διεθνή ακτινοβολία που ίδρυσε η Κατερίνα Τοπούζογλου, με μια οργανωμένη δράση συγκέντρωσε 757 κιλά σκουπιδιών από τον πυθμένα. Καπέλα, μπιτόνια, λεκάνες, σαγιονάρες, σφουγγαρίστρες, σκούπες καθώς και δεκάδες πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης ήταν μερικά από τα αντικείμενα που αφαιρέθηκαν.

H οργάνωση All For Blue καθάρισε τον βυθό της Δήλου-1
Η ομάδα των εθελοντών της οργάνωσης με φόντο τη Δήλο. 

Διεθνής πρωταθλήτρια υποβρύχιας σκοποβολής, δεινή στις ελεύθερες καταδύσεις, η Τοπούζογλου έχει συσπειρώσει μια ομάδα ανθρώπων που νοιάζεται για τη θάλασσα και προσφέρει τις υπηρεσίες της εθελοντικά. Στη Δήλο, όπου η All For Blue έχει ξαναπάει και στο παρελθόν, συμμετείχαν αυτή τη φορά 42 εθελοντές από την Αθήνα και τη Μύκονο, μεταξύ των οποίων και 5 δύτες ελεύθερης κατάδυσης. Πήραν επίσης μέρος εκπρόσωποι των προσκόπων Μυκόνου αλλά και πολίτες του νησιού. Μεταφέρθηκαν στο βόρειο τμήμα της Δήλου, το οποίο ήταν περισσότερο επιβαρυμένο. Εκεί, απομακρύνθηκαν πλαστικοί σωλήνες, αλιευτικός εξοπλισμός, σχοινιά, πλαστικές σακούλες, εκατοντάδες πλαστικά μιας χρήσης και κομμάτια φελιζόλ αλλά και δεκάδες αλουμινένια τενεκεδάκια. Ολα τα απορρίμματα μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της με τη βοήθεια φουσκωτού σκάφους, όπου έγινε η καταμέτρηση και ο διαχωρισμός τους. Τα αλουμινένια τενεκεδάκια θα διατεθούν για ανακύκλωση στο Κέντρο Ανακύκλωσης Κουτιών Αλουμινίου, για να ανακυκλωθούν και να ξαναμπούν στην παραγωγική διαδικασία.

H οργάνωση All For Blue καθάρισε τον βυθό της Δήλου-2
Εκτός από τον πυθμένα του νησιού καθαρίστηκαν και οι ακτές από τα σκουπίδια. 

«Οι Ιωνες του Αιγαίου διάλεξαν αυτόν τον μικρό τόπο για να φτιάξουν το κοινό τους ιερό για τον θεό Απόλλωνα. Ιδεολογικά αλλά και κυριολεκτικά ήταν ένας καθαρός τόπος για αυτούς και γι’ αυτόν τον λόγο τον διάλεξαν. Ως κληρονόμοι του, έχουμε χρέος να τον σεβαστούμε και να τον διαφυλάσσουμε», δήλωσε ο Θέμης Βάκουλης, επικεφαλής αρχαιολόγος στη Δήλο. Η Εφορεία Κυκλάδων με επικεφαλής τον Δημήτρη Αθανασούλη στηρίζει άλλωστε αυτές τις πρωτοβουλίες. «Νιώθουμε ότι ανταποδίδουμε κάτι μικρό σε αυτόν τον χώρο που μας έχει δώσει τόσο πολλά. Οι εθελοντές μας άφησαν πίσω τους μια εντελώς διαφορετική εικόνα του νησιού, αυτή που θα έπρεπε να βλέπει κάθε επισκέπτης. Η επιστροφή στη Δήλο αποτελεί δέσμευση για εμάς», δήλωσε η Κατερίνα Τοπούζογλου, που πάντα είναι κοντά στο νησί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή