Νέα εκδοτική ζωή για μεγάλο αριθμό κλασικών συγγραφέων

Νέα εκδοτική ζωή για μεγάλο αριθμό κλασικών συγγραφέων

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλά αλλάζουν στο διεθνές εκδοτικό τοπίο από την αρχή του έτους, καθώς αποδεσμεύονται τα δικαιώματα για πολλούς κλασικούς συγγραφείς. Το νέο καθεστώς ισχύει για χιλιάδες δημιουργούς (καλλιτέχνες και συγγραφείς), καθώς είναι η πρώτη φορά που έπειτα από είκοσι χρόνια ένας μεγάλος αριθμός έργων που ώς τώρα προστατευόταν από πνευματικά δικαιώματα χάνει τη νομική προστασία. Για τον χώρο της λογοτεχνίας είναι πραγματική επανάσταση, καθώς η άρση των δικαιωμάτων αφορά πολύ μεγάλα ονόματα που τυπώνονται διεθνώς σε μεγάλους αριθμούς. Ανάμεσά τους, συγκαταλέγονται ονόματα συγγραφέων όπως Αγκάθα Κρίστι, Μαρσέλ Προυστ, Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, Ντ. Χ. Λόρενς, Κάθριν Μάνσφιλντ, Γουίλα Κάθερ, Ιντιθ Γουόρτον, Ρόμπερτ Φροστ, Χαλίλ Γκιμπράν, Γουάλας Στίβενς, Τζόζεφ Κόνραντ, Π. Τζ. Γούντχαουζ και πολλών ακόμη.

Αυτή η πλημμυρίδα των νέων απελευθερωμένων έργων οφείλεται στην εκπνοή του νόμου που ψηφίστηκε στις ΗΠΑ βάσει του οποίου οριζόταν παράταση νομικής προστασίας κατά είκοσι χρόνια. Εκείνος ο νόμος είχε ανανεώσει τα δικαιώματα για έργα που είχαν εκδοθεί την περίοδο 1923-1977 επεκτείνοντας την προστασία τους από το έτος πρώτης έκδοσης από τα 75 στα 95 χρόνια. Αυτό τώρα έχει λήξει, που σημαίνει πλέον ότι κάθε Ιανουάριο η αγορά θα υποδέχεται νέες φουρνιές απελευθερωμένων από δικαιώματα λογοτεχνικών και θεατρικών έργων, μουσικών συνθέσεων και κινηματογραφικών ταινιών. Οπως γράφουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», τα επόμενα χρόνια θα υποδεχθούμε πολλά και σημαντικά έργα χωρίς δικαιώματα. Αυτό οφείλεται εν μέρει στη δημιουργική έκρηξη της δεκαετίας του 1920 (από την οποία χρόνο με τον χρόνο θα συμπληρώνεται εκατονταετία) και των πρώτων εκδόσεων έργων της Βιρτζίνια Γουλφ, του Σκοτ Φιτζέραλντ, του Γουίλιαμ Φόκνερ και του Ερνεστ Χέμινγουεϊ.

Νέα εκδοτική ζωή για μεγάλο αριθμό κλασικών συγγραφέων-1

Νέα εκδοτική ζωή για μεγάλο αριθμό κλασικών συγγραφέων-2

Η Αγκάθα Κρίστι και ο Ράντγιαρντ Κίπλινγκ κυκλοφορούν πλέον άνευ πνευματικών δικαιωμάτων.

Για τους αναγνώστες και το ευρύτερο κοινό, η αύξηση των εκδόσεων θα φέρει μεγαλύτερη επιλογή και φθηνότερα βιβλία στην αγορά. Πολλά από τα εξαγγελθέντα βιβλία είναι σε ηλεκτρονική μορφή. Αλλά και εκδοτικοί οργανισμοί που είχαν ώς τώρα τα δικαιώματα ανταπαντούν με νέες εκδόσεις. Στη σειρά Penguin Classics αναμένονται νέοι τίτλοι του Χαλίλ Γκιμπράν και του Μαρσέλ Προυστ. Στη σειρά Vintage Classics αναμένονται νέες εκδόσεις του Ρόμπερτ Φροστ και των κορυφαίων της κλασικής αστυνομικής φιλολογίας Ντόροθι Σέγιερς και Αγκάθα Κρίστι. Η προοπτική της απελευθέρωσης και άλλων τίτλων προκαλεί κινητικότητα. Ο εκδοτικός όμιλος Scribner, που έχει τα δικαιώματα για τον Φιτζέραλντ, προσπαθεί να δημιουργήσει πλεονέκτημα, καθώς το 2021 εκπνέει η προστασία για τον «Μεγάλο Γκάτσμπι». Ανακοινώθηκε ότι τον Απρίλιο θα κυκλοφορήσει νέα έκδοση, η οποία θα λογίζεται η οριστική και η πλέον αξιοσέβαστη, καθώς εκδίδεται σε συνεργασία με τους κληρονόμους του Φιτζέραλντ. Πλέον κάθε ιδιώτης θα μπορεί όχι μόνο να εκδίδει όλα τα απελευθερωμένα έργα, αλλά και να τα χρησιμοποιεί για διασκευές και παραλλαγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή