Εσείς με ποια κριτήρια επιλέγετε βιβλία για τα παιδιά σας;

Εσείς με ποια κριτήρια επιλέγετε βιβλία για τα παιδιά σας;

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ο Απρίλιος ο αγαπημένος μήνας όλων των παιδιών; Ίσως ναι, ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς ότι 2 Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Ας πούμε, λοιπόν, ότι θεωρούμε το μήνα αυτό ως τον «Μήνα του Παιδικού Βιβλίου».

Μπορεί παλαιότερα οι παιδικές εκδόσεις να ήταν αρκετά περιορισμένες, αλλά σήμερα η εικόνα αυτή έχει αναστραφεί τελείως, μιας και πλέον υπάρχουν αμέτρητες επιλογές υψηλής αισθητικής για όλες τις ηλικίες.

Άλλωστε η επιλογή ενός παιδικού βιβλίου δεν είναι πάντοτε εύκολη υπόθεση. Αποτελεί ένα από τα πρώτα ερεθίσματα των παιδιών και συμβάλει στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους.

Γι΄ αυτό είναι πολύ σημαντικό τα βιβλία που επιλέγουμε να τους δώσουμε να πληρούν κάποια κριτήρια, ώστε να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στην διαμόρφωση ευρύτερης γνώσης τους. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι και τα ίδια τα παιδιά πλέον διασκεδάζουν με τα βιβλία, όπως διασκεδάζουν και με τα παιχνίδια τους.

Εμείς έχουμε ξεχωρίσει τα δύο πιο σημαντικά κριτήρια, τα οποία μπορείτε να έχετε στο μυαλό σας κάθε φορά που αγοράζετε ένα παιδικό βιβλίο:

1Ο Κριτήριο: Η ηλικία

Όσο πιο νωρίς πιάσουν τα παιδιά ένα βιβλίο τόσο το καλύτερο. Η εξοικείωση αυτή από την πολύ τρυφερή ηλικία πέρα από το ότι θα τα μάθει να αγαπούν τα βιβλία, θα τα βοηθήσει να αναπτύξουν την προσωπικότητά και τους ορίζοντές τους. Οι εικόνες και τα ζωηρά χρώματα που βλέπουν, αλλά και οι ιστορίες που διαβάζουν, τα ταξιδεύουν σε τόπους μαγικούς και εξελίσσουν τη φαντασία τους. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, τους εντυπώνονται με τέτοιο τρόπο, που ξετρελαίνονται τόσο με τους ήρωες των βιβλίων σα να είναι πραγματικοί φίλοι τους.

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε ηλικία έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και γι΄ αυτό είναι καλό να επιλέγουμε βιβλία που ταιριάζουν στο χαρακτήρα του κάθε παιδιού.

2Ο Κριτήριο: Το περιεχόμενο

Αφού διασφαλίσουμε ότι το βιβλίο που έχουμε επιλέξει είναι κατάλληλο για την ηλικία του, σειρά έχει να δούμε το περιεχόμενο, καθώς αυτό καθορίζει και την επίδραση που θα έχει πάνω στο παιδί, ενώ μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά και στην γλωσσική του ανάπτυξη.

Μην ξεχνάμε ότι μέσω των βιβλίων μπορούμε να μεταδώσουμε στα παιδιά μας σημαντικές αξίες και ηθικά διδάγματα, τα οποία θα τα ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή. Ποιος δεν θυμάται τι έπαθε ο τζίτζικας όταν ήρθε ο χειμώνας και δεν είχε φροντίσει να εξασφαλίσει τα απαραίτητα, στο παραμύθι του Αισώπου «Ο Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας;»;

Όταν επενδύουμε, λοιπόν, σε παιδικά βιβλία καλό είναι να μπορούμε να επιλέγουμε ανάμεσα σε μία ευρεία γκάμα, με πλούσια εικονογράφηση και πρωτότυπες ιστορίες που θα μείνουν στη βιβλιοθήκη μας για πολλά χρόνια.

Μια καλή λύση, για να μην ψάχνετε από δω και από εκεί είναι να απευθυνθείτε σε κάποιους που γνωρίζουν καλά το είδος και μπορούν να σας κατευθύνουν σωστά. Πολύ γρήγορα μας έρχονται στο μυαλό τα Public, που γιορτάζουν τον Απρίλιο ως τον «Μήνα Παιδικού Βιβλίου». Στα 55 καταστήματα του Δικτύου ή ηλεκτρονικά στο e-shop θα βρείτε πάνω από 20.000 επιλογές για παιδιά προσχολικής ηλικίας, αλλά και εφήβους έως 15 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή