Είναι όλα street food;

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάιρο, Κωνσταντινούπολη, Νέα Υόρκη, Μπανγκόκ, Αθήνα, δύσκολα θα βρει κανείς πόλη που να μην έχει τη δική της παράδοση στο φαγητό του δρόμου. Κάτι γρήγορο, νόστιμο και οικονομικό. Ενα χοτ ντογκ, ένα σουβλάκι, ένα μπουρίτο ή ένα σάντουιτς. Η ποικιλία είναι ανεξάντλητη όπου και να ταξιδέψει κανείς. Στο καινούργιο βιβλίο του με τίτλο «Street food» (εκδ. Ψυχογιός) ο Ακης Πετρετζίκης έχει συγκεντρώσει συνταγές από διάφορα μέρη του κόσμου. Αν και πρόκειται για μια πλούσια έκδοση, με πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις, ωραίο σχεδιασμό και φωτογραφίες, μάλλον η επιλογή του τίτλου είναι ατυχής. Δυσκολεύεται να βάλει κανείς στην κατηγορία «street food» το μοσχαράκι μπουργκινιόν, ένα μπελαλίδικο πιάτο, το κουνέλι στιφάδο ή το καρέ αρνιού με σάλτσα μέντας. Μπορεί, όπως γράφει στον πρόλογο ο Πετρετζίκης, το «New Age Street Food να έχει ξεφύγει από το γνωστό πλαίσιο κουλούρι – μπέργκερ», αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όλα μπορούμε να τα ονομάσουμε φαγητό του δρόμου.

Από την Ισπανία στον Βόλο

Ανακοινώθηκαν χθες, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχιακό μέγαρο του Δήμου Αθηναίων παρουσία του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη, τα βραβεία The Athens Prize for Literature του περιοδικού (δε)κατα. Το βραβείο Ξένου Μυθιστορήματος έλαβε ο Ισπανός συγγραφέας Φερνάντο Αραμπούρου για το βιβλίο του «Πατρίδα» (μτφρ. Τιτίνα Σπερελάκη) από τις εκδόσεις Πατάκη, ενώ το αντίστοιχο για ελληνικό μυθιστόρημα ο Κώστας Ακρίβος για το «Γάλα Μαγνησίας» (εκδ. Μεταίχμιο). Το κοινωνικό και πολιτικό μυθιστόρημα του Αραμπούρου διαδραματίζεται σε ένα χωριό στη Χώρα των Βάσκων από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 έως το 2011. Ο Ακρίβος, μέσα από νεανικούς έρωτες, ποδόσφαιρο στις αλάνες, τσιγάρα στα κρυφά και φάρσες σε καθηγητές και συμμαθητές, μας μεταφέρει σε ένα εκκλησιαστικό οικοτροφείο του Βόλου της δεκαετίας του ’70, όπου μεγαλώνει εσώκλειστη μια παρέα εφήβων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή