ΒΙΒΛΙΟ

500 λέξεις με τη Βάσια Τζανακάρη

500 λέξεις με τη Βάσια Τζανακάρη

Η Βάσια Τζανακάρη γεννήθηκε στις Σέρρες, σπούδασε αγγλική φιλολογία και μετάφραση-μεταφρασεολογία. Εχει γράψει δύο συλλογές διηγημάτων («Εντεκα μικροί φόνοι: ιστορίες εμπνευσμένες από τραγούδια του Nick Cave», «Η καρέκλα του κυρίου Εκτορα»), ένα μυθιστόρημα («Τζόνι & Λούλου») κι ένα παιδικό βιβλίο («Ενα δώρο για τον Τζελόζο»), όλα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως μεταφράστρια. Το καινούργιο της μυθιστόρημα, το «Αδελφικό», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
 
Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;
Το «Πώς πάνε τα πράγματα» του Θάνου Κάππα (Εστία) και το «Οδηγίες για οικιακές βοηθούς» της Λουσία Μπερλίν (Στερέωμα).
 
Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;
Η Ζωή, ηρωίδα στα βιβλία της Ζωρζ Σαρή, ένα δυναμικό και ενθουσιώδες κορίτσι που βίωσε σημαντικές ιστορικές στιγμές.
 
Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;
Καλώ φίλους πεζογράφους και ποιητές, γιατί τους τελευταίους μήνες δεν βλεπόμαστε όσο θα θέλαμε: τη Μυρσίνη Γκανά, την Ελένη Ντούξη, τη Μαρία Φακίνου, τον Ιάκωβο Ανυφαντάκη, τον Χρίστο Κυθρεώτη, τον Νίκο Χρυσό. Κάνουμε τρομερή φασαρία, μας φέρνουν την αστυνομία αλλά ο Κυθρεώτης ως πρώην δικηγόρος αναλαμβάνει να μας ξελασπώσει.
 
Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;
Εμαθα για την οικονομική απάτη τύπου Πόντσι του Μπέρναρντ Μάντοφ, διαβάζοντας το «Γυάλινο ξενοδοχείο» της Εμιλι Σεντ Τζον Μαντέλ, που μετέφρασα για τις εκδόσεις Ικαρος.
 
Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;
Την «Οικογενειακή ευτυχία» του Τολστόι (Μεταίχμιο). 
 
Και ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;
«Το Μπαρ κάτω απ’ τη θάλασσα», του Στέφανο Μπένι (Καστανιώτης).
 
Ο Ντέιβιντ Μπόουι βρέθηκε αίφνης στις Σέρρες κάποτε;
Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στον Μπόουι, ακόμα κι αν μεγαλώνεις στις Σέρρες. Η μητέρα μου, οι μεγαλύτεροι φίλοι, ο νονός μου που έχει δισκάδικο εκεί, ήταν οι άνθρωποι που μου έμαθαν να αγαπάω τη μουσική (του).
 
Ενας άνδρας και μία γυναίκα ενώνουν τις μοναξιές τους στο χωριό του βορρά;
Ενας άνδρας και μία γυναίκα καταφεύγουν στο χωριό έπειτα από κάποια δραματικά γεγονότα. Η Μάρω κι ο Μελισσινός βιώνουν μια αργοπορημένη ενηλικίωση, κι αυτή είναι μια διαδικασία που κάνεις μεν μόνος, ωστόσο ποτέ δεν ξέρεις πότε θα χρειαστείς συνοδοιπόρο.
 
Η σχέση λογοτεχνίας και μουσικής για εσάς είναι μάλλον πολύ σημαντική;
Η μουσική παίζει τεράστιο ρόλο στη ζωή μου. Δίνω ιδιαίτερη σημασία στους στίχους και πολλοί από αυτούς είναι αληθινή ποίηση, όπως του Κοέν ή του Κέιβ. Ο τρόπος όμως που επηρεάζει τη γραφή μου παραμένει για μένα ανεξιχνίαστος.