Φεστιβάλ Βιβλίου Ζαππείου: Ο Νίκος Νίκας στην «Κ» για τη γιορτή της φιλαναγνωσίας

Φεστιβάλ Βιβλίου Ζαππείου: Ο Νίκος Νίκας στην «Κ» για τη γιορτή της φιλαναγνωσίας

Μετά από έναν χρόνο απουσίας το 49ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο άνοιξε τις πύλες του

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα αφιέρωμα επικεντρωμένο στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάστασης, αλλά και με αρκετές σχετικές υποενότητες, άνοιξε τις πύλες του το 49ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, μετά από έναν χρόνο απουσίας λόγω της πανδημίας.

Πλήθος κόσμου έχει ήδη επισκεφθεί τα δεκάδες περίπτερα των εκθετών, επικεντρώνοντας την προσοχή του στα βιβλία που κυκλοφορούν και παρακολουθώντας ταυτόχρονα τις παράλληλες εκδηλώσεις.

Φεστιβάλ Βιβλίου Ζαππείου: Ο Νίκος Νίκας στην «Κ» για τη γιορτή της φιλαναγνωσίας-1

Σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς, το φετινό Φεστιβάλ πλαισιώνετα από συζητήσεις, ομιλίες, στρογγυλά τραπέζια και άλλα δρώμενα, προκειμένου οι επισκέπτες να έχουν την ευκαιρία της παρακολούθησης ενός ποικίλου προγράμματος, αλλά και της συμμετοχής σε αυτό.

Το Φεστιβάλ διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου, η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων – Ζάππειο Μέγαρο και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και θα διαρκέσει έως τις 19 Σεπτεμβρίου.

Φεστιβάλ Βιβλίου Ζαππείου: Ο Νίκος Νίκας στην «Κ» για τη γιορτή της φιλαναγνωσίας-2Μιλώντας στο kathimerini.gr, o Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίων (ΣΕΚΒ), Νίκος Νίκας, μίλησε για τη διοργάνωση και τη φετινή θεματική του Φεστιβάλ.

Μετά από ένα χρόνο απουσίας το Φεστιβάλ Βιβλίου Ζαππείου επέστρεψε. Τι να περιμένουν οι επισκέπτες, ποιο το μήνυμα της φετινής διοργάνωσης;

«Το διάστημα που μεσολάβησε από το τελευταίο Φεστιβάλ ήταν πολύ δύσκολο σε παγκόσμιο επίπεδο. Βιώσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, φόβο και ανασφάλεια. Ο κόσμος του βιβλίου δέχτηκε πλήγμα με τον εγκλεισμό. Οι ηλεκτρονικές αγορές δεν ισορρόπησαν τη ζημία από τα κλειστά βιβλιοπωλεία. Ως Σ.ΕΚ.Β. παλέψαμε κι ανοίξαμε τα βιβλιοπωλεία, παλέψαμε και είμαστε εδώ, στο 49ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο. Αυτός ο θεσμός για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, επέστρεψε κι αποδεικνύει, από το πλήθος των επισκεπτών μα και των εκθετών, πως το βιβλίο τελικά κέρδισε με την πανδημία. Κέρδισε μια θέση στην καρδιά των αναγνωστών, που το επέλεξαν στις δύσκολες ώρες για να τους ταξιδέψει, να τους απαλύνει την ψυχή, να τους ψυχαγωγήσει. Σε μια εποχή που κερδίζει η τεχνολογία και η «ευκολία» της εικόνας, το 49ο Φεστιβάλ Βιβλίου τονίζει τη διαχρονική αξία του βιβλίου και αποδεικνύει πως ξέρει να επιβιώνει στα δύσκολα! Αυτή η μεγάλη γιορτή της Φιλαναγνωσίας, στοχεύει στο να μη μείνει κανένα βιβλίο δίχως σπίτι». 

Πόσοι εκθέτες συμμετέχουν στο Φεστιβάλ;

«Η φετινή συμμετοχή, παρά τις δύσκολες συνθήκες, ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Στον χώρο του Ζαππείου, φιλοξενούνται 176 περίπτερα, περισσότερες από 150 εκδοτικές επιχειρήσεις. Είναι γεγονός πως ο εκδοτικός πλούτος στη χώρα μας είναι σημαντικός. Μια περιήγηση στο Φεστιβάλ είναι αρκετή για να το καταλάβει κάποιος. Υπάρχουν εξαιρετικές εκδόσεις, για κάθε προτίμηση. Εξαιρετικά μεγάλη είναι και η παρουσία των δημιουργών που ζητούν την επαφή με τον κόσμο. Οι αναγνώστες έχουν την ευκαιρία, από τις 3 έως και τις 19 Σεπτεμβρίου να συναντήσουν τους συγγραφείς που θαυμάζουν μα και να γνωρίσουν από κοντά νέους, ταλαντούχους συγγραφείς». 

Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Θα υπάρξουν σχετικές εκδηλώσεις;

«Το 2021 είναι μια σημαντική χρονιά για την ελληνική ιστορία, μιας και συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Ο Αγώνας των Ελλήνων για την Ανεξαρτησία είναι το θέμα του 49ου Φεστιβάλ. Πέραν των πολλών σχετικών εκδόσεων που φιλοξενούνται στο Φεστιβάλ, τρέχουν και σχετικές παράλληλες δράσεις. Πρόκειται για παρουσιάσεις, ομιλίες και στρογγυλές τράπεζες από καταξιωμένους επιστήμονες και καλλιτέχνες. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συντελεστές για την αποδοχή της πρόσκλησής μας και τη συμμετοχή τους. Ως Σ.ΕΚ.Β φιλοδοξούμε να τιμήσουμε τη μνήμη των ηρώων της Επανάστασης μα και να φωτίσουμε αυτή τη σημαντική εποχή για τον Ελληνισμό. Βαθιά μέσα μας, όμως, πέραν από την απόδοση φόρου τιμής φιλοδοξούμε αυτό το ηρωικό πνεύμα, το κρυμμένο γονιδιακά σε κάθε Έλληνα, να το τονώσουμε, να το αφυπνίσουμε. Οι εποχές που ζούμε είναι δύσκολες. Θα έλεγε κανείς πως οι συνθήκες μάς ψαλιδίζουν τα φτερά. Μα όπως έλεγε ο Μίλτος Σαχτούρης, εμείς, οι κληρονόμοι πουλιών πρέπει ακόμη και με σπασμένα φτερά να πετάμε. Παραδειγματιζόμαστε, λοιπόν, από τους πρόγονούς μας και γινόμαστε οι ήρωες μιας δύσκολης καθημερινότητας. Διεκδικούμε μια καλύτερη ζωή με το βιβλίο μέσα σε αυτή. Καθώς όταν είναι ανοιχτά τα βιβλία, είναι και τα μάτια και τα μυαλά ανοιχτά!».

Φεστιβάλ Βιβλίου Ζαππείου: Ο Νίκος Νίκας στην «Κ» για τη γιορτή της φιλαναγνωσίας-3
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο δήμαρχος Αθηναίων και ο πρέδρος του ΣΕΚΒ

*Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη: 18:00-22:30, Παρασκευή & Σάββατο: 18:00-23:00, Κυριακή: 10:30-15:00 & 18:00-22:30

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή