500 λέξεις με τον Γιώργο Θάνο

500 λέξεις με τον Γιώργο Θάνο

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γιώργος Θάνος γεννήθηκε το 1984 στον Βόλο, ενώ ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Με τη συλλογή διηγημάτων του «Τα καύκαλα» (εκδόσεις Ιωλκός) ήταν υποψήφιος για το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα και απέσπασε το βραβείο «Μένης Κουμανταρέας» της Εταιρείας Συγγραφέων.
 
Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;
Σχετικά πρόσφατες κυκλοφορίες: το «Πώς πάνε τα πράγματα» του Θάνου Κάππα και την «Ιστορία της βίας» του Εντουάρ Λουί.
 
Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;
Iσως κάποιος από τους ήρωες που με έκαναν να αγαπήσω το διάβασμα ως παιδί, όπως ο Τζούπιτερ Τζόουνς από τους «Τρεις ντετέκτιβ» του Ρόμπερτ Αρθουρ. Η μαγεία του διαβάσματος στην παιδική ηλικία δύσκολα ξεπερνιέται.
 
Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;
Σώζεται πως ο Κώστας Ταχτσής ετοίμαζε εξαιρετικές μακαρονάδες, ενώ νομίζω πως ο Τσαρλς Μπουκόφσκι θα φρόντιζε για τα ποτά μας με ξεχωριστό ζήλο – χώρια που θα ήθελα πολύ να τους ακούσω να ψιλοκουβεντιάζουν.
 
Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;
Στον εξαιρετικό «Κατάλογο απολεσθέντων» της Γ. Σαλάνσκυ διάβασα πως οι ναζί αρχιτέκτονες αγωνιούσαν για τη μορφή που θα είχαν τα κτίριά τους μετά την πτώση του Ράιχ, σε σημείο να φτιάχνουν μακέτες ερειπίων. Τίποτε δεν δείχνει καλύτερα την ανοησία του φασισμού.
 
Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;
Τον «Κάμπο στις φλόγες» του Χουάν Ρούλφο, αν «τεντώσουμε» λίγο την έννοια του κλασικού.
 
Και ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;
Είναι πολλά τα βιβλία στα οποία επιστρέφω συχνά, έστω και αποσπασματικά, όμως στον Γιώργο Ιωάννου, στον Καβάφη και στα διηγήματα του Παπαδιαμάντη λίγο συχνότερα.
 
Ποιο είναι το κυρίαρχο στοιχείο που συνδέει τα διηγήματα της συλλογής;
Νομίζω πως η μνήμη (προσωπική, συλλογική, τραυματική ή μνήμη της παιδικής ηλικίας) είναι ένας βασικός άξονας στα «Καύκαλα».
 
Καρυωτακικής πνοής ο τίτλος, σωστά; Διαπνέεται η συλλογή από ένα βάρος, π.χ., του παρελθόντος, του τόπου, των δεσμών αίματος;
Ομολογώ πως δεν είχα σκεφτεί αυτή τη σύνδεση, όμως είναι ταιριαστή. Οι θεματικές του βιβλίου σίγουρα κουβαλούν βάρος, η ανάπτυξή τους ελπίζω πως όχι.
 
Επιρροές, επιδράσεις από άλλους συγγραφείς, άλλες τέχνες στα διηγήματα;
Ο λόγος του Γιώργου Ιωάννου είναι μια σταθερή αναφορά μου – αδύνατο να μη σε μαρκάρει ο Ιωάννου, αν ασχοληθείς μαζί του. Επιρροές από άλλες τέχνες υπάρχουν, αλλά όχι συνειδητές. Μια καλή ταινία, ένα τραγούδι ή ακόμα και κάτι πιο εφήμερο, όπως μια φωτογραφία ή μια ταμπέλα, μπορούν να γεννήσουν όμορφα κείμενα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή