500 λέξεις με τη Φιλιέττα Μιχαλακάκου

500 λέξεις με τη Φιλιέττα Μιχαλακάκου

Η Φιλιέττα Μιχαλακάκου είναι πτυχιούχος Παιδαγωγικής του ΕΚΠΑ. Εχει παρακολουθήσει σεμινάρια παιδικής και συστημικής ψυχολογίας κι έχει λάβει από το LCCI London πιστοποίηση στον τομέα Public Relations. Εως σήμερα συνεχίζει να συμμετέχει σε τμήματα δημιουργικής γραφής (Μ. Φάις)

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Φιλιέττα Μιχαλακάκου είναι πτυχιούχος Παιδαγωγικής του ΕΚΠΑ. Εχει παρακολουθήσει σεμινάρια παιδικής και συστημικής ψυχολογίας κι έχει λάβει από το LCCI London πιστοποίηση στον τομέα Public Relations. Εως σήμερα συνεχίζει να συμμετέχει σε τμήματα δημιουργικής γραφής (Μ. Φάις). Το «Παζλ» αποτελεί το πρώτο της βιβλίο, που κυκλοφόρησε το 2021 από τις εκδόσεις Ιωλκός.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Η κρεβατοκάμαρά μου είναι το μόνο δωμάτιο στο σπίτι χωρίς βιβλία. Δεν θα μπορούσα ποτέ να διαβάσω λογοτεχνία και μετά να κοιμηθώ, μου προκαλεί τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Αυτόν τον καιρό διαβάζω το «Είμαι το τέρας που σας μιλά» του Πολ Πρεθιάδο (συγκλονιστικό) και τις «Ασκήσεις ύφους» του Ρεϊμόν Κενό.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Η Ερευνήτρια του Μισέλ Φάις, γεμάτη πάθος, δομημένη σε θεατρικά πρότυπα.

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

Τους: Κάφκα, Φάις, Περέκ, Κενό, Καμύ, Ντον Ντελίλο, Μήτσορα, Βουόνγκ, Πρεσιάδο, Μανίκα, Καζαντζάκη, Λουντέμη, Χάντκε, Κάρβερ, Ιατρού, Ανυφαντάκη, Μπαρνς, Χέμινγουεϊ, Σέξτον, Νταφούλη, Καραμαγκιώλη, Ερπενμπεκ, Κυθρεώτη, Κάτσικα κι άλλους πολλούς λατρεμένους. Φαντάζομαι πως δεν θα χωρούσαμε σε κλειστή αίθουσα.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Μέσα από τις «Ασκήσεις ύφους» του Ρεϊμόν Κενό διαπίστωσα για άλλη μία φορά την ανάγκη έρευνας μορφών και νέων δομών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους συγγραφείς κατά τρόπο που οι ίδιοι επιθυμούν. Θεωρώ ότι αυτοί οι 99 τρόποι περιγραφής ενός ασήμαντου γεγονότος, πέρα από παιγνιώδεις, είναι αρκετά σατιρικοί και καυστικοί. Ενα «πειραματιστείτε ελευθέρως αλλά και με σεβασμό στον αναγνώστη» δηλαδή.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Τη «Μεγάλη χίμαιρα» του Καραγάτση.

Και ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;

«Ενα παιδί μετράει τ’ αστρα» του Μενέλαου Λουντέμη, σε σκληρόδετη έκδοση. Μου το πήρε η μητέρα μου δώρο, όταν ήμουν 12 ετών, μαζί με όλη την τετραλογία του «Μέλιου». Ερωτας.

Είναι τα 12 διηγήματα της συλλογής σας κομμάτια ενός παζλ;

Το «Παζλ» αποτελεί μια συλλογή διηγημάτων που στην ουσία είναι κομμάτια του παζλ κάθε προσωπικότητας, στο συγκεκριμένο έργο της ηρωίδας μου, που ονόμασα «Εκείνη» σε όλα τα διηγήματα.

Παζλ της ζωής ή της γραφής ή και τα δύο αυτά μαζί;

Για εμένα είναι αλληλένδετα αυτά τα δύο. Αν η γραφή δεν συνεισφέρει στο να επιταχύνεις σφυγμούς για να αμφισβητήσεις συνθήκες και να ανασυνθέσεις τη ζωή, αποτελεί διακοσμητικό μπιμπελό. Το «Παζλ» ολοκληρώθηκε μετά τη μάχη που έδωσα, όπως και πολλές άλλες γυναίκες, με τον καρκίνο του μαστού. Είναι αφιερωμένο στην αναγέννηση. Το τελευταίο σημαντικό κομμάτι που την ολοκληρώνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT