Πέθανε ο συγγραφέας Μπορίς Πάχορ

Ο συγγραφέας που δεν εγκατέλειψε ποτέ την γλώσσα του, τα σλοβένικα, και έγραψε για την εμπειρία του από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, ήταν 108 ετών

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέθανε στα 108 του χρόνια ο Μπόρις Πάχορ, συγγραφέας, διανοούμενος αλλά και επιζών των στρατοπέδων συγκέντρωσης των Ναζί. 

Ο Πάχορ είχε γεννηθεί στην Τεργέστη το 1913. Είχε ιταλική υπηκοότητα αλλά καταγωγή από την Σλοβενία και μάλιστα, έγραφε στα σλοβένικα, για την αναγνώριση των οποίων αγωνίστηκε κατά την διάρκεια της ζωής του. 

Το συγγραφικό του έργο τον κατέταξε ανάμεσα στις πιο σημαντικές φωνές κατά του Ναζισμού και των στρατοπέδων συγκέντρωσης. 

Έγραψε περίπου 30 βιβλία κατά την διάρκεια της ζωής του, τα οποία μεταφράστηκαν σε δεκάδες γλώσσες. 

Πιο γνωστό του έργο παραμένει το «Necropolis», με κεντρικό θέμα την εμπειρία του συγγραφέα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, η πρώτη έκδοση του οποίου ήρθε στα σλοβένικα το 1967. 

Εκτός από το λογοτεχνικό του έργο, ο Πάχορ ήταν γνωστός για την κοινωνική του προσφορά και την ενασχόλησή του με την πολιτική.

Ήταν κάτοχος του βραβείου Πρέσερεν, της ανώτατης διάκρισης για πολιτιστικό επίτευγμα στη Σλοβενία, ενώ η Σλοβενική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών τον είχε προτείνει για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Το 2013, οπότε και έκλεισε τα 100, ο Μπορίς Πάχορ είχε βραβευτεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε ειδική τελετή στη Σλοβενία.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT