500 Λέξεις με τον Ζαχαρία Σώκο

500 Λέξεις με τον Ζαχαρία Σώκο

Ο Ζαχαρίας Σώκος γεννήθηκε στο Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού και μεγάλωσε στην Αγία Παρασκευή Αττικής. Σπούδασε Οικονομία και Σκηνοθεσία και εργάστηκε ως δημοσιογράφος και παραγωγός εκπομπών, όπως η «Απόστροφος» στο Τρίτο Πρόγραμμα κ.ά.

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ζαχαρίας Σώκος γεννήθηκε στο Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού και μεγάλωσε στην Αγία Παρασκευή Αττικής. Σπούδασε Οικονομία και Σκηνοθεσία και εργάστηκε ως δημοσιογράφος και παραγωγός εκπομπών, όπως η «Απόστροφος» στο Τρίτο Πρόγραμμα κ.ά. Το ποιητικό ημερολόγιο «Οταν ο Αμαντέους συνάντησε τον Αγιο Γεράσιμο στον θάλαμο 218» (εκδόσεις Ενύπνιον, 2022) είναι το τρίτο βιβλίο του.

Ποια βιβλία έχετε αυτό τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Το πρόσφατο του φίλου Πάνου Κυπαρίσση «Πέφτοντας σκόνη», το «Σύσσημον» του Νίκου Παναγιωτόπουλου, το «Μερησαήρ – Μερησαήρ» του προσφάτως εκλιπόντος Αντώνη Ζέρβα και το «Η ώρα του αστεριού» της Κλαρίσε Λισπέκτορ.

Ποιος ήρωας λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Να ταυτίζομαι με ήρωες λογοτεχνίας συνέβαινε στη νεότητα. Ομως βρίσκω εντός μου στοιχεία από τους χαρακτήρες ηρώων του Ντοστογιέφσκι.

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους ποιητές ή συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

Τον φίλο μου Κωστή Παπαγιώργη. Τι τιμή αν ανταποκρίνονταν στην πρόσκληση και οι Σολωμός, Παπαδιαμάντης, Καρυωτάκης, Καβάφης, Ελύτης.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Τα πληροφοριακά στοιχεία βρίσκονται στα λεξικά και στις εγκυκλοπαίδειες. Τα βιβλία γράφονται με πολλά χέρια, διαβάζοντας έρχεσαι σε επαφή με τη σκέψη του συγγραφέα αλλά και τις σκέψεις όσων τον έχουν επηρεάσει.

Ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;

Υπάρχουν ποιητές που γνωρίζω αρκετά καλά και έχω αποστηθίσει ποιήματά τους. Το βιβλίο που έχω διαβάσει πολλές φορές, σε διαφορετικές ηλικίες, είναι «Οι Δαιμονισμένοι» του Ντοστογιέφσκι.

Απρόσμενη η συνάντηση Αμαντέους – Αγ. Γερασίμου στο ποίημα. Πώς συνδέονται, τι συμβολίζουν;

Στην ουσία είναι οι δύο παραδόσεις που εισφέρουν στην ιχνογράφηση της ταυτότητάς μας. Η μία έρχεται από τα γεννοφάσκια μας και η άλλη έρχεται από τη Δύση και σαν να εκδικείται που κάποτε την απέρριψαν οι Βυζαντινοί επιλέγοντας το οθωμανικό σαρίκι. Ο Αμαντέους Μότσαρτ, εμβληματικό πρόσωπο της δυτικής παράδοσης, και ο Αγ. Γεράσιμος, πρίγκιπας του Βυζαντίου (κατάγεται από την οικογένεια των Νοταράδων), ανταμώνουν στον θάλαμο 218 του «Σωτηρία» λόγω κορωνοϊού…

Πόσο το αύριο όλων μας είναι υποθηκευμένο; Ενα σχόλιο για αυτό τον στίχο.

Θα απαντήσω με τον εισαγωγικό στίχο – μότο της προηγούμενης συλλογής μου, «Διπλή Προσπέραση» (Μελάνι, 2017): «Τις νύχτες σηκώνεται το αύριο και κλαίει».

Πώς οι ποιητές, οι ημερομηνίες και η μουσική συνθέτουν το ημερολόγιο;

Για λόγους οικονομίας ομολογώ ότι το βιβλίο είναι ποιητικό ημερολόγιο κι ότι στο «Σωτηρία» νοσηλεύτηκαν σημαντικά πρόσωπα. Για παράδειγμα, εκεί ο Ρίτσος μετέφερε στην Πολυδούρη (τρόφιμοι και οι δύο) το μαντάτο της αυτοκτονίας του Καρυωτάκη… Η μουσική πάντα προπορεύεται.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Σκαράκη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή