H ανθρώπινη «Επιμονή» να κατακτηθούν νέοι κόσμοι

H ανθρώπινη «Επιμονή» να κατακτηθούν νέοι κόσμοι

Είναι η επιμονή του ανθρώπινου είδους και η ατέρμονη δίψα για εξερεύνηση που τον κάνει να κατακτά το ακατόρθωτο, βήμα βήμα, ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους, εν μέσω πανδημίας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δρ Ελένη Βαρδουλάκη
Το σύμπαν στο τσεπάκι σου
εκδ. Key Books, 2022, σελ. 192

Είναι η επιμονή του ανθρώπινου είδους και η ατέρμονη δίψα για εξερεύνηση που τον κάνει να κατακτά το ακατόρθωτο, βήμα βήμα, ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους, εν μέσω πανδημίας. Αυτή η επιμονή του είναι μια από τις μεγαλύτερες αρετές. Και πλέον είναι ένα όχημα στην επιφάνεια του πλανήτη Αρη!

Το Perseverance, «επιμονή» στα ελληνικά, με τη μοναδική προσεδάφισή του στον κόκκινο πλανήτη, μας χάρισε στιγμές ενθουσιασμού και μας έκανε να ξεχάσουμε έστω για λίγο την καθημερινότητα.

Το Perseverance είναι το διαστημικό όχημα που σχεδίασε η NASA με σκοπό να βρει ίχνη μικροβιακής ζωής στον Αρη. Ζωή που υπήρχε κάποτε, όταν κυλούσε νερό στην επιφάνειά του. Επίσης, το Perseverance θα μελετήσει το κλίμα και τη γεωλογία του Αρη, αλλά και θα δοκιμάσει τεχνολογία για μελλοντικές ρομποτικές και επανδρωμένες αποστολές στον κόκκινο πλανήτη.

Το όχημα έχει το μέγεθος ενός αυτοκινήτου (3 μέτρα μήκος, 2,7 μέτρα πλάτος και 2,2 μέτρα ύψος) και ζυγίζει περίπου 1.000 κιλά, λίγο πιο βαρύ από το Curiosity. Η προσεδάφιση ήταν εφικτή χάρη σε νέες τεχνολογίες, που βοήθησαν το όχημα να προσεδαφιστεί με ακρίβεια στο επιθυμητό σημείο. Τα 7 λεπτά στην ατμόσφαιρα μέχρι να προσεδαφιστεί είναι πάρα πολύ κρίσιμα. Αν κάτι πάει στραβά, αν δεν ανοίξει το αλεξίπτωτο, αν δεν μειωθεί αρκετά η ταχύτητά του, αν δεν προσεδαφιστεί σωστά, τότε θα πέσουν οι τίτλοι τέλους.

Το διαστημικό όχημα αρχίζει να εισέρχεται στην ατμόσφαιρα του Αρη με ταχύτητα 19.500 χιλιόμετρα την ώρα! Και πρέπει να φτάσει στα 0 χιλιόμετρα την ώρα στην επιφάνεια. Τα 7 λεπτά του τρόμου, όπως χαρακτηριστικά ονομάζουν τη διαδικασία προσεδάφισης, είναι πολύ κρίσιμα γιατί δεν μπορεί να επέμβει κανείς. Το όχημα είναι μόνο του, γιατί τόση ώρα κάνει να φτάσει το σήμα του από τον Αρη στη Γη.

Η περιοχή όπου προσεδαφίστηκε δεν είναι τυχαία. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι στο παρελθόν ο κρατήρας Τζέζερο, διαμέτρου 45 χιλιομέτρων, στον οποίο προσεδαφίστηκε, ήταν μια λίμνη στην περιοχή του δέλτα ενός ποταμού. Ενα πολλά υποσχόμενο σημείο για την ανακάλυψη μικροβιακής ζωής που κάποτε υπήρχε στον κόκκινο πλανήτη αλλά και το πιο δύσκολο μέχρι τώρα όσον αφορά την προσεδάφιση λόγω της ιδιαίτερης γεωλογίας.

Οπως είπαμε, βασική αποστολή του είναι να βρει ίχνη ζωής και να κάνει δειγματοληψία από πέτρες και ρηγόλιθο (ένα μείγμα από θρυμματισμένες πέτρες και σκόνη που υπάρχει σε Γη, Σελήνη και Αρη, καθώς και σε αστεροειδείς).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή