Από το εθνικό βραβείο, εκτός διδακτέας ύλης

Από το εθνικό βραβείο, εκτός διδακτέας ύλης

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι κι αν απέσπασε τέσσερις σημαντικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το αμερικανικό Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Νέους; Το μυθιστόρημα του Sherman Alexie «Το εντελώς αληθινό ημερολόγιο ενός part-time Ινδιάνου» («The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian») ήρθε πρώτο στη λίστα των δέκα «αμφιλεγόμενων» βιβλίων, που οι αναγνώστες απαίτησαν να αφαιρεθούν από τις δημόσιες βιβλιοθήκες των ΗΠΑ μέσα στο 2014. Πέρυσι, το μυθιστόρημα αφαιρέθηκε από τη διδακτική ύλη των σχολείων της πολιτείας Αϊνταχο. Η ημι-αυτοβιογραφική ιστορία του αγοριού, το οποίο εγκαταλείπει το σχολείο του καταυλισμού Ινδιάνων για να φοιτήσει σε ένα γυμνάσιο με αποκλειστικά λευκούς μαθητές, κατηγορήθηκε ότι περιλαμβάνει λέξεις «που δεν χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας», ενώ ορισμένοι τη χαρακτήρισαν «αντιχριστιανική».

Η πραγματική αιτία για τη δυσαρέσκεια του αναγνωστικού κοινού ίσως σχετίζεται λιγότερο με το λεξιλόγιο του βιβλίου και περισσότερο με την ταυτότητα του ήρωα ― ή του συγγραφέα του, αφού ο ίδιος ο Alexie μεγάλωσε σε καταυλισμό Ινδιάνων. Σύμφωνα με την Ενωση Αμερικανικών Βιβλιοθηκών, ένα δυσανάλογα μεγάλο μέρος των αιτημάτων για την αφαίρεση βιβλίων από τη διδακτική ύλη και τα ράφια των βιβλιοθηκών αφορά βιβλία που είτε θίγουν ευαίσθητα θέματα είτε έχουν γραφτεί από μέλη μειονοτήτων. Χαρακτηριστικά, δεύτερη στη φετινή λίστα με τους πιο «επίμαχους» τίτλους είναι η σειρά «Περσέπολις» της Μαργιάν Σατραπί, που αφηγείται μια ιστορία ενηλικίωσης με φόντο την ισλαμική επανάσταση στο Ιράν. Ο κατάλογος περιλαμβάνει, επίσης, το μυθιστόρημα του Καλέντ Χοσεϊνί «Χαρταετοί πάνω από την πόλη», με ήρωα έναν νεαρό Αφγανό που εγκαθίσταται στην Αμερική μετά την εισβολή των Ρώσων στην Καμπούλ, και το εγχειρίδιο για την εφηβεία και τη σεξουαλική υγεία του Robie Harris με τίτλο «It’s Perfectly Normal».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή