Νέες εκδόσεις

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΙΗΣΗ

ΝΙΟΒΗ

Κούνια-μπέλα

εκδ. Αθήνα

Γραμμένη μέσα σε τρεις δεκαετίες, η ήμερη ποίηση της Νιόβης αποτελεί συγκομιδή παρατηρήσεων, κρυφών συναισθημάτων κι έντονων συγκινήσεων γύρω από μικρά καθέκαστα του βίου μας, γύρω από τις εύθραυστες ισορροπίες των σχέσεων, γύρω από τις μυθολογίες που μας κατοικούν, γύρω από τις ανεπανάληπτες δωρεές που επιφυλάσσει η επιλογή της ζωής στη φύση. Και ταυτόχρονα γύρω απ’ τα μεγάλα θέματα – το πέρασμα του χρόνου, την αναπόδραστη φθορά και την παντοτινή απώλεια, με την οποία καλούμαστε, μέσα απ’ την ηρεμία του στοχαστικού τόνου της, να συμφιλιωθούμε.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ

ΣΤΕΦΑΝ ΤΣΒΑΪΧ

Μονταίνιος

μετ.: Μαρία Αγγελίδου

εκδ. Αγρα

Ο Τσβάιχ ασχολήθηκε και με το δοκιμιακό βιογραφικό είδος. Προς το τέλος της ζωής του αφιερώθηκε στο έργο του για τον Μονταίνιο, όταν ανακάλυψε τυχαία μια έκδοση των δοκιμίων του. Ετοιμος να κατανοήσει τη «σοφία και το μεγαλείο του Μονταίνιου», να ασπαστεί τις συμβουλές του, να αποδεχτεί τις ιδέες του, να ενστερνιστεί την αναγκαιότητα του αγώνα του για το «soi-même», για το Εγώ. Αναζητούσε την ελπίδα για έναν «ανθρώπινο κόσμο» και βρήκε παρηγοριά στα δοκίμια του Μονταίνιου, που καθρεφτίζουν την ανάγκη για ασφάλεια «έξω από τα όρια του υλικού κόσμου, πέρα από την πατρίδα του, πέρα από την εποχή του».

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

GRAPHIC NOVEL

ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ, ΑΒΡΑΑΜ ΚΑΟΥΑ,

ANNIE DI DONNA

Δημοκρατία

εκδ. Ικαρος

Συνωμοσίες, αιματοχυσίες, τύχη, οράματα, προδοσίες και απαράμιλλο θάρρος οδήγησαν στην εγκαθίδρυση της πολυθρύλητης Αθηναϊκής Δημοκρατίας στα τελευταία έτη του 6ου π.Χ. αιώνα. Και αυτή την κατάκτηση καλούνται να προασπιστούν οι Αθηναίοι μια δεκαπενταετία μετά, στη μάχη του Μαραθώνα κατά των Περσών. Το νέο αυτό γραφιστικό μυθιστόρημα αποικίζει τον συνδυαστικό χώρο που ορίζουν λόγος και εικόνα με ζωηρούς μυθοπλαστικούς ήρωες και θεαματικότατες πολύχρωμες σκηνές. Θεωρώ, όμως, πως η ανάπτυξη της ιστορίας (σενάριο και μοντάζ) θα απαιτούσε πιο ευδιάκριτες, αδρότερες γραμμές.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ

Το τρένο των 9.45΄

εκδ. Αγρα

Ενα ακόμη χαμένο μυθιστόρημα του Γ. Μαρή έρχεται στο φως, το οποίο είχε εκδοθεί σε συνέχειες στην εφημερίδα «Ακρόπολη» από τις 31.7.1960 έως τις 7.5.1961, σε εικονογράφηση Ν. Νομικού (Φ. Δελλή). Η ιστορία εποχής που διαδραματίζεται στην Αθήνα και τη Θεσσαλία, τον 19ο αιώνα, αναφέρεται στις περιπέτειες ενός απόστρατου αξιωματικού, ο οποίος γνωρίζει μια γυναίκα που τον εμπλέκει σε μια υπόθεση φόνου. Δεν διστάζει να την αναζητήσει σε περιοχές όπου κυριαρχούν το χάος και η παρανομία. Πάθη και κυνήγι της ευτυχίας μέσω άγνωστων καταστάσεων. Φαντασιώσεις που συγκρούονται με την πραγματικότητα, ενώ το ιδανικό που γίνεται άπιαστο επενδύουν τη δράση.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ

Aστυνομική λογοτεχνία, 30-31 Μαρτίου 2012

εκδ. Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού

Πού οφείλεται η άνευ προηγουμένου απήχηση της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας; Δεκαπέντε αστυνομικοί μυθιστοριογράφοι και μελετητές του είδους συζητούν για τους καταστατικούς του κανόνες και για τον Σέρλοκ Χολμς ως εκπρόσωπο του ορθολογισμού, του θετικισμού και της εκβιομηχάνισης, για τις καθυστερημένες απαρχές της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας, για τις προοπτικές και το μέλλον της, για τον ντετέκτιβ ως κοινωνιολόγο και για το σταδιακό πέρασμα από το ερώτημα «ποιος το έκανε» στο ερώτημα «γιατί το έκανε», για το μαθηματικό-αστυνομικό αφήγημα και για το αστυνομικό μυθιστόρημα στην εποχή της κρίσης.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή