Εφυγε ο συγγραφέας του «Παρασκευά»

Εφυγε ο συγγραφέας του «Παρασκευά»

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«…ποτέ δεν έπαιζαν σκηνές φανταστικές, παράσταιναν μόνο επεισόδια της παλιάς ζωής τους, τότε που ο Παρασκευάς ήταν φοβισμένος σκλάβος και ο Ροβινσόνας αυστηρό αφεντικό. […] Καμιά σκηνή όμως δεν άρεσε τόσο πολύ στον Παρασκευά, όσο αυτή της αρχής, όταν τον κυνηγούσαν οι Αραουκανοί, που ήθελαν να τον θυσιάσουν, και τον έσωζε ο Ροβινσόνας. Αυτός είχε καταλάβει πως το παιχνίδι έκανε καλό στον Παρασκευά, γιατί τον αλάφρωνε από τη δυσάρεστη ανάμνηση της σκλαβιάς του. Μα και στον ίδιο το Ροβινσόνα έκανε καλό το παιχνίδι, γιατί είχε ακόμα μερικές τύψεις, που ήταν άλλοτε σκληρός αφέντης του Παρασκευά».

Τιμημένος με το βραβείο Γκραν Πρι της Γαλλικής Ακαδημίας για το μυθιστόρημα «Παρασκευάς ή στις μονές του Eιρηνικού» (εκδ. Εξάντας 1986, μτφρ. Χρήστος Λάζος) και με το βραβείο Γκονκούρ για τον «Δράκο» (εκδ. Εξάντας 2001, μτφρ. Σαπφώ Διαμάντη), ο Γάλλος συγγραφέας Μισέλ Τουρνιέ έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία 91 ετών, το βράδυ της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο μικρό χωριό Σουαζέλ, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του και τα αγαπημένα του πρόσωπα.

Πλούσιο έργο

Μαζί με άλλους επιδραστικούς συγγραφείς, όπως ο Αρθουρ Μίλερ, ο Γκίντερ Γκρας, ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, συμμετείχε το 2004 στην ανθολογία διηγημάτων «Λέγοντας ιστορίες» (εκδ. Καστανιώτης), τα έσοδα της οποίας διατέθηκαν στη μάχη ενάντια στο AIDS στη Νότια Αφρική.

Ο Τουρνιέ έγραψε επίσης θεατρικά έργα και παιδικά βιβλία. Σε ελληνική μετάφραση έχουν εκδοθεί τα παιδικά «Ενα παιχνίδι για βασιλιάδες» (εκδ. Μεταίχμιο 2002, μτφρ. Αγγελική Πασιά) και μια άλλη εκδοχή του Παρασκευά, με τίτλο «Ο Παρασκευάς ή Η πρωτόγονη ζωή» (εκδ. Πατάκη, μτφρ. Δημήτρης Ραυτόπουλος), απ’ όπου και το απόσπασμα στην αρχή του σημειώματος. Σε ελληνική μετάφραση κυκλοφορούν επίσης διηγήματά του σε συλλογικά έργα και πεζογραφήματά του, όπως το «Ελεαζάρ ή η πηγή και ο βάτος» (εκδ. Εξάντας 1999, μτφρ. Ευρυδίκη Τρισόν-Μιλσανή), «Η χρυσή σταγόνα» (εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας 1996, μτφρ. Λήδα Παλλαντίου), κ.ά.

Μεγαλωμένος στα δυτικά προάστια του Παρισιού, ο Τουρνιέ περνούσε τα καλοκαίρια του στη Γερμανία, μαθαίνοντας από νωρίς τη γλώσσα που είχε σταθεί αφορμή να γνωριστούν οι γονείς του, σπούδασε φιλοσοφία στη Σορβόννη και στο ιστορικό Πανεπιστήμιο Τίμπιγκεν της Γερμανίας. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος και μεταφραστής, συνεργάστηκε με το Radio France και τις εφημερίδες Le Monde και Le Figaro, ενώ για μία δεκαετία ήταν επικεφαλής στον ιστορικό γαλλικό εκδοτικό οίκο Plon.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τον χαρακτήρισε «μεγάλο συγγραφέα με τεράστιο ταλέντο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή