Η μεταμφίεση του μάρκετινγκ

Η μεταμφίεση του μάρκετινγκ

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καθηγήτρια διατροφολογίας Μάριον Νεστλέ δεν είχε ακόμη ολοκληρώσει την έρευνα για το καινούργιο βιβλίο της, που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα υπό τον τίτλο «Unsavory truth», όταν η ομάδα χάκερ πίσω από το DCLeaks έδωσε στη δημοσιότητα emails της Χίλαρι Κλίντον. Στο αποκαλυπτικό «πακέτο» περιλαμβάνονταν μηνύματα που είχε ανταλλάξει μία σύμβουλος της προεκλογικής καμπάνιας Κλίντον, η Καπρίσια Μάρσαλ, με ακόμα έναν πελάτη της, τον αντιπρόεδρο της Coca-Cola Μάικλ Γκόλτσμαν. Προς μεγάλη της έκπληξη, η Νεστλέ πληροφορήθηκε πως ένα από τα email περιείχε σημειώσεις από πρόσφατη διάλεξή της, μαζί με την προτροπή της Μάρσαλ προς την Coca-Cola να παρακολουθεί συστηματικά τις παρουσιάσεις, τα άρθρα και την παρουσία της αναγνωρισμένης Αμερικανίδας διατροφολόγου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εκτός από μία ένδειξη του σεβασμού, αν όχι του φόβου, που τρέφουν προς το πρόσωπό της οι πολυεθνικές από τον χώρο των τροφίμων, η συγκεκριμένη «συμβουλή» ήταν ένα μικρό δώρο για την έρευνα της Νεστλέ, η οποία εστιάζει ακριβώς στις αμφιλεγόμενες στρατηγικές μάρκετινγκ (ή/και χειραγώγησης) των εν λόγω εταιρειών.

Συχνά το μάρκετινγκ μεταμφιέζεται σε επιστημονική γνώση, καθώς αρκετοί ερευνητές είναι πρόθυμοι να εξασφαλίζουν τα προς το ζην διεξάγοντας έρευνες που αποδεικνύουν, για παράδειγμα, τα οφέλη του γιαουρτιού ή του καφέ. Οπως γράφει η Μάριον Νεστλέ στο καινούργιο βιβλίο της, η πολυσυζητημένη έρευνα, που δημοσιεύθηκε το 2017 στο περιοδικό του American Heart Association και κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η μαύρη σοκολάτα και τα αμύγδαλα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, είχε χρηματοδοτηθεί από τη σοκολατοποιία Hershey και την Ενωση Αμυγδάλου της Καλιφόρνιας.

Αντίστοιχα, οι Αμερικανοί παραγωγοί ροδιών έχουν ξοδέψει πάνω από 20 εκατ. δολάρια για να πείσουν τους καταναλωτές πως ο χυμός ροδιού είναι το ιδανικό αντιοξειδωτικό. Και το 2015, το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ αναγκάστηκε να επιστρέψει σχεδόν 230.000 δολάρια στους χορηγούς του ύστερα από έρευνα που υποστήριζε ότι ένα σοκολατούχο γάλα με βιταμίνες και μεγάλες ποσότητες ζάχαρης προστάτευε τους νεαρούς παίκτες αμερικανικού football από τις συνέπειες της διάσεισης. Σε ένα σύνολο 168 ερευνών χρηματοδοτούμενων από εταιρείες, που συγκέντρωσε η Νεστλέ σε διάστημα ενός χρόνου, μόνο οι 12 κατέληγαν σε αρνητικά συμπεράσματα. Τα δημοσιοποιημένα emails αποκάλυπταν, επίσης, πως υπάλληλοι της Coca-Cola κατέβαλλαν συντονισμένες προσπάθειες για να ελέγχουν τα δημοσιεύματα στον Τύπο σχετικά με την εταιρεία και τα προϊόντα της, στον απόηχο ενός ρεπορτάζ των New York Times που είχε φέρει στο φως άλλη μία απόπειρα παραπλάνησης της κοινής γνώμης: Μια ομάδα ερευνητών χρηματοδοτούμενων από τη μεγάλη εταιρεία αναψυκτικών είχε αναλάβει να πείσει το κοινό ότι η φυσική δραστηριότητα είναι πιο αποτελεσματική μέθοδος απώλειας βάρους από τον έλεγχο των θερμίδων.

Οι σχέσεις πολυεθνικών και επιστημόνων δεν είναι απαραιτήτως αποτέλεσμα διαφθοράς, υπογραμμίζει η συγγραφέας του «Unsavory Truth», η οποία οφείλει τη φήμη της τόσο στην τόλμη της να σταθεί απέναντι σε μεγάλα συμφέροντα όσο και στο γεγονός ότι η προσέγγισή της είναι ψύχραιμη και αποστασιοποιημένη από πολιτικές σκοπιμότητες. Εντούτοις, θεωρεί πως τα ερευνητικά ιδρύματα και οι επαγγελματίες του χώρου θα πρέπει να θέσουν πιο αυστηρά κριτήρια για την αποδοχή χρηματοδότησης από εταιρείες, αλλά και ότι το ευρύ κοινό θα πρέπει να είναι πιο καχύποπτο απέναντι «σε έρευνες που γίνονται πρωτοσέλιδα στον Τύπο μολονότι δεν βγάζουν ιδιαίτερο νόημα», αναφέρει σε συνέντευξή της στο περιοδικό Forbes. «Αν θέλετε να τρώτε πιο υγιεινά, δεν είναι τόσο δύσκολο», συμβουλεύει τους αναγνώστες της. «Να τρώτε φρούτα και λαχανικά, να μην τρώτε πολύ και να αποφεύγετε το junk food και τα κατεργασμένα τρόφιμα. Και, φυσικά, μην καπνίζετε, μην πίνετε πολύ αλκοόλ και μην παίρνετε ναρκωτικά».

​​Το βιβλίο «Unsavory Truth: How Food Companies Skew the Science of What We Eat» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Basic Books.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή