Ενα BAFTA για τον κατακτητή του El Capitan

Ενα BAFTA για τον κατακτητή του El Capitan

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oμολογουμένως η παρουσία του είναι πιο επιβλητική πάνω στα βράχια, κατάφερε όμως να ανταποκριθεί μια χαρά στην πρόκληση του κόκκινου χαλιού. Ο λόγος για τον Αλεξ Χόνολντ, ο οποίος αποτελεί ζωντανό θρύλο για την παγκόσμια αναρριχητική κοινότητα, αλλά ήταν ελάχιστα γνωστός στους κύκλους των σελέμπριτι μέχρι την περασμένη Κυριακή, όταν ο ίδιος και η ομάδα του παρέλαβαν το BAFTA καλύτερου ντοκιμαντέρ της χρονιάς. Η ταινία τους, η οποία βρέθηκε στην κορυφή αφήνοντας πίσω φαβορί όπως το «RBG» (για την Αμερικανίδα δικαστή Ruth Bader Ginsburg) και το «McQueen» (για τη ζωή και το έργο του σχεδιαστή μόδας), καταγράφει την προσπάθεια του Χόνολντ να σκαρφαλώσει τον ύψους 900 μ. γρανιτένιο τοίχο El Capitan στο πάρκο Yosemite της Καλιφόρνιας, στις 3 Ιουνίου 2017, χωρίς να χρησιμοποιεί σκοινί ή κάποιο άλλο μέτρο προστασίας.

Η αναρρίχηση στον κάθετο βράχο διήρκεσε κάτι λιγότερο από τέσσερις ώρες, όμως η αφετηρία της ταινίας, που τιτλοφορείται «Free Solo» και την οποία σκηνοθετήθηκε από τους Jimmy Chin και Elizabeth Chai Vasarhelyi, συμπίπτει με την έναρξη των προετοιμασιών δύο χρόνια νωρίτερα. Ο 33χρονος αθλητής, που κατέχει τον τίτλο του καλύτερου ελεύθερου αναρριχητή στον κόσμο, είχε απομνημονεύσει κάθε λεπτομέρεια της διαδρομής και είχε προπονηθεί εντατικά. Και πράγματι, το μόνο που διακρίνει ο θεατής στο πρόσωπό του είναι η απόλυτη προσήλωση με την οποία προσεγγίζει τον στόχο του, ενίοτε κλείνοντας τα μάτια για να αναζητήσει μικροσκοπικά «πιασίματα» στον βράχο. Μαζί με τα στιγμιότυπα από την τελετή απονομής των ΒAFTA, στον λογαριασμό του Χόνολντ στο Instagram έχει αναρτηθεί μια φωτογραφία του τραβηγμένη μέσα από ένα παράθυρο, τη στιγμή που ο παράτολμος αναρριχητής μιλάει αμέριμνος στο κινητό του καθισμένος στην άκρη μιας λονδρέζικης στέγης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή