Φαίδων Γεωργίτσης, ο ηθοποιός με το ψυχρό γαλάζιο βλέμμα

Φαίδων Γεωργίτσης, ο ηθοποιός με το ψυχρό γαλάζιο βλέμμα

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αυτή μέχρι και το μουστάκι θα σε βάλει να ξυρίσεις, αν δεν σε κάνει φλώρο να μη με λένε Μεμά», λέει ο Γιάννης Βογιατζής στον Φαίδωνα Γεωργίτση στο μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη «Οι θαλασσιές οι χάντρες», σε μία από τις πιο γνωστές σκηνές του ελληνικού κινηματογράφου. Εκεί, στην καρέκλα του κουρέα που ο μάγκας μπουζουξής Φώτης Τσίπουρας γίνεται καθωσπρέπει για τα μάτια της Ζωής Λάσκαρη, ο Φαίδωνας Γεωργίτσης με τα ψυχρά γαλάζια μάτια αποκτά τη θέση του ανάμεσα στους ζεν πρεμιέ του ελληνικού σινεμά.

Ο Φαίδων Γεωργίτσης έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών έπειτα από μάχη με τον καρκίνο. Με σπουδές στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν και στις σχολές Χ. Βλαχιώτη, Π. Κατσέλη και αργότερα στο London School of Films Technique, ξεκίνησε την καριέρα του στο θέατρο με την «Ευρυδίκη» του Ανούιγ και σχεδόν παράλληλα με τις σπουδές του εμφανίστηκε στον κινηματογράφο. Προτού γίνει ευρύτερα γνωστός από τις ταινίες του Γιάννη Δαλιανίδη δίπλα στη Μαίρη Χρονοπούλου, στη Μάρθα Καραγιάννη, στον Κώστα Βουτσά, στη Τζένη Καρέζη ή και στην πρώτη του σύζυγο Μπέτυ Αρβανίτη («Νύχτα γάμου»), ανέλαβε μικρούς μεν ρόλους αλλά σε ταινίες διεθνούς ακτινοβολίας. Εκανε το ντεμπούτο του στο «Ποτέ την Κυριακή» του Ζυλ Ντασσέν, παίζοντας μαζί με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ τους ναύτες που πλησιάζουν στην αρχή της ταινίας τη Μελίνα Μερκούρη. Ακολούθησαν η «Ερόικα» του Μιχάλη Κακογιάννη, ο «Ουρανός» του Τάκη Κανελλόπουλου, «Τα κόκκινα φανάρια» και «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» του Βασίλη Γεωργιάδη.

Φαίδων Γεωργίτσης, ο ηθοποιός με το ψυχρό γαλάζιο βλέμμα-1

«Οι θαλασσιές οι χάντρες», όπου συμπρωταγωνιστεί με τη Ζωή Λάσκαρη, τον ανέδειξαν στις τάξεις των ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου.

Τη δεκαετία του ’70 ακολούθησε, όπως πολλοί ηθοποιοί της γενιάς του, τον αμφίβολο δρόμο των αισθηματικών ταινιών, ενώ εμφανίστηκε στην τηλεόραση της ΕΡΤ ως Γιώργος Μάζης στην τηλεοπτική μεταφορά του «Γιούγκερμαν» του Μ. Καραγάτση το 1977.

Η μεγάλη του επιστροφή έγινε με την αρχή της ιδιωτικής τηλεόρασης το ’90. Ο Φαίδων Γεωργίτσης πρωταγωνίστησε στις τηλεοπτικές σειρές «Λάμψη» και «Καλημέρα ζωή» του Νίκου Φώσκουλου που προβάλλονταν από το κανάλι του ΑΝΤ1.

Στο θέατρο εμφανίστηκε σε έργα των Τένεσι Ουίλιαμς («Λεωφορείον ο Πόθος»), Ευγένιου Ο’ Νιλ («Αννα Κρίστι»), Αύγουστου Στρίντμπεργκ («Δεσποινίς Τζούλια»), Ερρίκου Ιψεν («Εντα Γκάμπλερ») κ.ά. Ενσάρκωσε τον Αγγελιαφόρο στη «Μήδεια» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Μίνωα Βολανάκη το 1976 (παραγωγή ΚΘΒΕ) με τη Μελίνα Μερκούρη στον ομώνυμο ρόλο. Το 1982 ίδρυσε το «Λαϊκό Θέατρο».

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στο νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης στις 12.30 το μεσημέρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή