Νέες ταινίες: Εθισμένοι στις ουσίες και στη… μαφία

Νέες ταινίες: Εθισμένοι στις ουσίες και στη… μαφία

5' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα όμορφο αγόρι ***

ΔΡΑΜΑ (2018)

Σκηνοθεσία: Φέλιξ βαν Γκρόνιχεν

Ερμηνείες: Στιβ Καρέλ, Τιμοτέ Σαλαμέ, Μόρα Τίρνι

Βασισμένο στα ξεχωριστά αυτοβιογραφικά συγγραφικά πονήματα των Ντέιβιντ και Νικ Σεφ, το φιλμ του Amazon αφηγείται την ιστορία πατέρα και γιου, οι οποίοι βρέθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της εξάρτησης. Ο νεαρός Νικ (Τιμοτέ Σαλαμέ), δημιουργικός αλλά και ανήσυχος, πειραματίζεται με διάφορες ουσίες, ώσπου βρίσκεται τελικά βυθισμένος στην πολύ επικίνδυνη μεθαμφεταμίνη. Ο πατέρας του (Στιβ Καρέλ), που τον υπεραγαπά, κάνει ό,τι μπορεί για να τον βοηθήσει, με τους δυο τους να περνούν από διάφορα στάδια αισιοδοξίας αλλά και τρόμου, στην πορεία.

Δύο πολύ καλοί ηθοποιοί –ο Τιμοτέ Σαλαμέ απέσπασε και τη σχετική υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα– αρκούν για να ζωντανέψουν ένα μάλλον σχηματικό σενάριο και να δημιουργήσουν εν τέλει γνήσια συγκίνηση. Το επίπονο ταξίδι της απεξάρτησης, μαζί με την ελπίδα της επιτυχίας και την απογοήτευση της υποτροπής, παρουσιάζονται εδώ με λεπτομέρειες και σε προσωπικό τόνο, από ανθρώπους με ιδία εμπειρία. Από την άλλη, μεγάλη σημασία δίνεται και στον ρόλο της οικογένειας. Εχοντας μια νέα σύζυγο και παιδιά από τον δεύτερο γάμο του, ο Ντέιβιντ είναι πάντα εκεί για να φροντίσει τον πρώτο του γιο, αν και αυτό μπορεί να προκαλέσει και τους ανάλογους τριγμούς. Ο δικός του Γολγοθάς είναι απολύτως παράλληλος με του Νικ.

Οι χρόνοι της αφήγησης περιπλέκονται με διάφορα φλας μπακ στο κοντινό ή απώτερο παρελθόν, όχι πάντα με ιδανικά αποτελέσματα, όμως η σημασία του θέματος λειτουργεί ως συνεκτικός ιστός. Οι μουσικές που επενδύουν την πορεία των ηρώων είναι καλοδιαλεγμένες και αυτό βοηθά αρκετά ώστε να κρατηθεί ο ρυθμός και επομένως το ενδιαφέρον του θεατή.

Αδέλφια εξ αίματος ***

ΔΡΑΜΑ (2018)

Σκηνοθεσία: Νταμιάνο και Φάμπιο ντ’ Ινοτσέντσο

Ερμηνείες: Αντρέα Καρπετσάνο, Ματέο Ολιβέτι, Μιλένα Μαντσίνι

Οι νεομαφιόζικες ιστορίες αποδεικνύονται ιδιαίτερα δημοφιλείς και οι Ιταλοί δημιουργοί συνεχίζουν να τροφοδοτούν τόσο την τηλεόραση όσο και τον κινηματογράφο με αυτές. Τα αδέλφια Ντ’ Ινοτσέντσο, τους οποίους γνωρίσαμε ως σεναριογράφους του παρόμοιας υφής «Dogman», αναλαμβάνουν εδώ και τη σκηνοθεσία ενός ανάλογου φιλμ, με μικρότερο πάντως δραματικό βάρος. Ο Μίρκο και Μανόλο, δύο νεαροί φοιτητές και κολλητοί φίλοι, κάνουν όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον, έξω από τη μιζέρια του φτωχικού προαστίου της Ρώμης όπου ζουν. Το… εισιτήριο τους έρχεται με παράξενο τρόπο, όταν ένα βράδυ, απρόσεκτοι, παρασέρνουν με το αυτοκίνητο έναν άνδρα και τον εγκαταλείπουν. Τελικά αυτός αποδεικνύεται στόχος της ντόπιας μαφίας, με εκείνους να γίνονται αυτόματα ευνοούμενοί της. Η γοητεία ωστόσο των χρημάτων και της δράσης κρύβει και πολλές παγίδες.

Η ιστορία ενηλικίωσης μέσα στον άγριο κόσμο, όπου κουμάντο κάνουν υπόγειες δυνάμεις –το έχουμε δει και στο «Γόμορρα»– μας βάζει εξαρχής στην κατάλληλη ατμόσφαιρα, χρησιμοποιώντας κινηματογραφικά και τα χαρακτηριστικά ερημωμένα τοπία της συγκεκριμένης περιοχής. Οι φιλοδοξίες και οι ελπίδες νέων ανθρώπων που γεννιούνται και συντρίβονται εκεί είναι το επίκεντρο της δράσης, που κυλάει δίχως πολλές εκπλήξεις και τηρώντας τα σχήματα της τραγικής αφήγησης. Εκείνο που λείπει πραγματικά από το σύνολο είναι μια δραματική ερμηνεία, όπως εκείνη (η συγκλονιστική) του Μαρσέλο Φόντε, στο προαναφερθέν «Dogman».

Captain Marvel *½

Σκηνοθεσία: Αννα Μπόντεν, Ράιαν Φλεκ

Ερμηνείες: Μπρι Λάρσον, Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Τζουντ Λο

Στο σύμπαν της Marvel

Η βραβευμένη με Οσκαρ Μπρι Λάρσον («Το δωμάτιο») μπαίνει και εκείνη στο υπερ-ηρωικό σύμπαν της Marvel, υποδυόμενη έναν πανίσχυρο γυναικείο χαρακτήρα. Η πρώην πιλότος μαχητικών Κάρολ βρίσκεται να έχει μια νέα ζωή ως μέλος μιας τεχνολογικά ανεπτυγμένης εξωγήινης φυλής. Ο αμείλικτος πόλεμος της τελευταίας με τους γείτονές της, ωστόσο, θα τη φέρει ξανά στη Γη, όπου θα αρχίσει να μαθαίνει στοιχεία για το παρελθόν της. Μια ταινία ανιαρή όσο και κακοφτιαγμένη στη μεγαλύτερη διάρκειά της σώζεται κάπως από την ανατροπή του δεύτερου μέρους, αλλά και τις φιλότιμες προσπάθειες ενός εκλεκτού καστ. Αποτελεί πάντως κλασικό δείγμα της… εισπρακτικής πολιτικής της Ντίσνεϊ, η οποία (προφανώς) θα εξαργυρώσει μέχρι τέλους τη χρυσή επιταγή των κόμικς.

Ιαν Μακ Κέλεν: Ρόλος ζωής ***

Σκηνοθεσία: Τζο Στίβενσον

Εμφανίζονται: Ιαν Μακ Κέλεν, Σκοτ Τσέιμπερς

Για τον Ιαν Μακ Κέλεν

Λεπτομερές ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή και την καριέρα του σπουδαίου Βρετανού ηθοποιού Ιαν Μακ Κέλεν. Ο ίδιος αφηγείται τους διάφορους σταθμούς, επαγγελματικούς και προσωπικούς, προσθέτοντας και τη δική του οπτική πάνω σε διαχρονικά ζητήματα, όπως η τέχνη, η ηθική και ο θάνατος. Το φιλμ του Τζο Στίβενσον, αν και ακαδημαϊκό τεχνικά, διαθέτει πλούσιο υλικό: φωτογραφίες και βίντεο από τα πρώτα βήματα της καριέρας του Μακ Κέλεν στο θέατρο, τους σαιξπηρικούς ρόλους, για τους οποίους έγινε διάσημος, την καθολική αναγνώριση, αλλά και την πιο πρόσφατη κινηματογραφική επιτυχία του. Δίνει επίσης έμφαση στην κοινωνική δράση του καλλιτέχνη και τη συμβολή του στα κινήματα με στόχο την ελεύθερη έκφραση της σεξουαλικής ταυτότητας.

Make the economy scream ***

Σκηνοθεσία: Αρης Χατζηστεφάνου

Εμφανίζονται: Ιγνάσιο Ραμονέ, Αλφρεντ Ντεζάγιας

Ψύχραιμο ντοκιμαντέρ

Στηριζόμενος ξανά σε χρηματοδότηση μέσω crowdfunding, ο Αρης Χατζηστεφάνου κάνει ένα μεγάλο ταξίδι στη Βενεζουέλα –αλλά και σε άλλους προορισμούς– προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι, τι πραγματικά συμβαίνει στη χώρα για την οποία μιλά ολόκληρος ο κόσμος. Το δημοσιογραφικό ντοκιμαντέρ του προσεγγίζει με ψυχραιμία την κατάσταση, προσπαθώντας να αγνοήσει τόσο την κρατική προπαγάνδα, όσο και τα τρομολαγνικά αφηγήματα. Στην πορεία αποκαλύπτονται πολλές ενδιαφέρουσες πτυχές της ιστορίας, της οικονομίας και των επιλογών, μέσα και έξω από τη χώρα, οι οποίες οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Στα συμπεράσματα συμβάλλουν και σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της δημοσιογραφίας, εμπειρογνώμονες, διπλωμάτες κ.ά.

Το μυστικό της ασημένιας λίμνης **½

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Ρόμπερτ Μίτσελ

Ερμηνείες: Αντριου Γκάρφιλντ, Ράιλι Κίου

Καλές ιδέες, φτωχό σενάριο

Ο δημιουργός Ντέιβιντ Ρόμπερτ Μίτσελ, τον οποίο θαυμάσαμε στο πρωτότυπο «It Follows», επιστρέφει με ένα σουρεαλιστικό φιλμ, το οποίο ξεκινά από τους κώδικες του νουάρ για να αγγίξει το σύμπαν του Ντέιβιντ Λιντς. Κάπου στο Λος Αντζελες, ο Σαμ, ένας νέος άνδρας χωρίς δουλειά ή ιδιαίτερες φιλοδοξίες, περνά άσκοπα τον χρόνο του, ώσπου γνωρίζει την όμορφη Σάρα. Αυτή, ωστόσο, σύντομα εξαφανίζεται μυστηριωδώς κι εκείνος ξεκινά μια γεμάτη αλλόκοτες συναντήσεις έρευνα για να την εντοπίσει. Μια ταινία με ενδιαφέρουσες ιδέες και έξυπνο, ανά διαστήματα, χιούμορ, περιορίζεται από το φτωχό τελικά σενάριο, το οποίο ποντάρει στην εύκολη νοσταλγία. Στα ατού οι ωραίες μουσικές του, που συνοδεύονται και από μια (ακόμη) εξωφρενική ιστορία.

Εμείς…

Ενα ενδιαφέρον κινηματογραφικό πρότζεκτ παρουσίασαν, το βράδυ της Τρίτης, στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ο Σύλλας Τζουμέρκας μαζί με τον Χρήστο Πασσαλή. Το «The City and the City» είναι ένα πρωτότυπο και συναρπαστικό εγχείρημα, το οποίο ανέλαβαν οι δύο καλλιτέχνες, για λογαριασμό του Φεστιβάλ και του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα έργο που εξελίσσεται σε διάφορες πλατφόρμες και ισορροπεί ανάμεσα στην κινηματογραφική ταινία και την καλλιτεχνική εγκατάσταση, παρουσιάζοντας επτά επεισόδια τα οποία σημάδεψαν την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης (1910-1965) και ανασυστήνονται κινηματογραφικά στο σύγχρονο αστικό τοπίο της πόλης.

…και οι άλλοι

Ακόμη ένα τρέιλερ της πολυαναμενόμενης κινηματογραφικής βιογραφίας του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν αποκαλύφθηκε χθες. Σε αυτό βλέπουμε τον περίφημο Βρετανό συγγραφέα στα νεανικά του χρόνια (τον υποδύεται ο Νίκολας Χουλτ) στο πανεπιστήμιο, όπου συγκεντρώνει τις περισσότερες εμπειρίες γύρω από τις οποίες θα βασίσει τα διάσημα έργα του. Στο κλιπ γίνεται ακόμη λόγος για τις γλώσσες με τις οποίες είχε αρχίσει από νωρίς να δουλεύει ο Τόλκιν, καθώς και για τη θητεία του στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία, ως γνωστόν, αποτέλεσε έμπνευση για το έπος του «Αρχοντα των δαχτυλιδιών». H ταινία αναμένεται προς τα τέλη της άνοιξης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή