ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η θέαση του κόσμου από μια χωματερή

i-theasi-toy-kosmoy-apo-mia-chomateri-2304985

Mε το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ «Plastic China» του Κινέζου σκηνοθέτη Jiu-Liang Wang ολοκληρώνεται αυτή την Κυριακή ο φετινός κύκλος προβολών του «ΚinderDocs» στο Μουσείο Μπενάκη. Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας απορριμμάτων στον πλανήτη, η Κίνα, δέχεται κάθε χρόνο σχεδόν 10 εκατομμύρια τόνους πλαστικό, το οποίο «ανακυκλώνουν» φτωχοί εργάτες σε μικρά αυτοσχέδια εργοστάσια κερδίζοντας μόλις 6 δολ. τον μήνα.

Η ταινία παρακολουθεί την καθημερινή ζωή των ανθρώπων σε μια απέραντη χωματερή στην κινεζική ύπαιθρο, όπου τα παιδιά μαθαίνουν για τον έξω κόσμο μέσα από πεταμένες εφημερίδες και περιοδικά. Ομως, η εντεκάχρονη Γιτζί ονειρεύεται να γευθεί αληθινά φρούτα και να φροντίζει υγιή ζώα, να έχει φίλους στην ηλικία της και κυρίως να πάει σχολείο, όπως της υποσχέθηκε ο πατέρας της πέντε χρόνια νωρίτερα. Στο μεταξύ, συνομιλεί με σπασμένες Βarbie, δοκιμάζει την πικρή γεύση του καφέ από χρησιμοποιημένα φακελάκια και μαθαίνει καινούργιες λέξεις, όπως «καλοκαίρι», από σκισμένες εκπαιδευτικές κάρτες. Μόνη της ελπίδα μοιάζει να είναι ο ιδιοκτήτης του τοπικού εργοστασίου ανακύκλωσης, που όταν είναι καλοδιάθετος της μαθαίνει να διαβάζει και να γράφει.

Το φιλμ πρόλαβε να γίνει viral αμέσως μετά την κυκλοφορία του, στις αρχές του 2017, και πριν από την οριστική «εξαφάνιση» του από το κινεζικό Ιντερνετ. Ωρα έναρξης 12 τα μεσάνυχτα. Πειραιώς 138.