Oι «Ευχούληδες» που απειλούν τους κινηματογράφους

Oι «Ευχούληδες» που απειλούν τους κινηματογράφους

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν πριν από λίγο καιρό κάποιος μας έλεγε ότι η πιο σημαντική ταινία του 2020 πιθανότατα θα ήταν ένα παιδικό κινούμενο σχέδιο με πρωταγωνιστές τους… ευχούληδες, μάλλον θα τον περνούσαμε για τρελό.

Διαφορετική άποψη, ωστόσο, επί του θέματος είχε, καθώς φαίνεται, η Universal, η οποία εδώ και ένα μήνα περίπου κυκλοφόρησε οnline το «Trolls World Tour», την πρώτη χολιγουντιανή παραγωγή που προσπερνά τις αίθουσες για να πάει κατευθείαν στη διαδικτυακή ενοικίαση.

Πρόσφατα, η μεγάλη παραγωγός εταιρεία ανακοίνωσε και την επιτυχία του σχεδίου: οι εισπράξεις της από την ταινία ξεπέρασαν ήδη τα 100 εκατομμύρια δολάρια, παρά το τσουχτερό μάλιστα «εισιτήριο» των 20 δολαρίων/ενοικίαση.

Η σημασία της παραπάνω ιστορίας φαίνεται από τις αντιδράσεις: πριν από λίγες ημέρες η AMC, η μεγαλύτερη αλυσίδα κινηματογραφικών αιθουσών παγκοσμίως –κατέχει μεταξύ άλλων τα Village και την Odeon– ανακοίνωσε εμπάργκο κατά των ταινιών της Universal, σε μια κίνηση που έχει προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις στους κόλπους της βιομηχανίας.

Εκείνο, ωστόσο, που αρχίζουν πραγματικά να αναρωτιούνται και οι υπόλοιποι μεγάλοι παίκτες της παραγωγής (Warner, Disney κ.τ.λ.), με ταινίες έτοιμες για κυκλοφορία, είναι κατά πόσον θα συνέφερε τελικά να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Universal· αν ένα τυχαίο κινούμενο σχέδιο με μέτριες κριτικές βγάζει 100 εκατομμύρια online, τι θα κατάφερνε στη θέση του ένα πολυαναμενόμενο υπερηρωικό μπλοκμπάστερ, για παράδειγμα σαν την (έτοιμη) «Black Widow»;

Υπάρχουν δύο επιχειρήματα προς ενίσχυση αυτών των σκέψεων. Το πρώτο έχει να κάνει ξανά με τα καθαρά έσοδα, τα οποία στην περίπτωση της διαδικτυακής κυκλοφορίας είναι σημαντικά περισσότερα, μιας και επιβαρύνονται με πολύ μικρότερο κόστος. Το δεύτερο συνδέεται με την ανακοίνωση της Ακαδημίας των Οσκαρ σχετικά με το ειδικό καθεστώς που θα ισχύσει για τις επόμενες υποψηφιότητες: εκεί θα μπορούν να βρεθούν για πρώτη φορά και φιλμ που παρέκαμψαν την αίθουσα.

Και χρήματα και… δόξα λοιπόν, σε μια συζήτηση-διαμάχη που ούτως ή άλλως μαίνεται τα τελευταία χρόνια της εξάπλωσης του Netflix. Αυτό που μοιάζει βέβαιο πια, είναι πως η πανδημία δρα ως καταλύτης των εξελίξεων. Η σκοτεινή προοπτική των κλειστών ή μισοέρημων αιθουσών για αρκετούς μήνες ακόμα, μπορεί να αποδειχθεί αρκετή για να σπάσουν στεγανά και παραδόσεις δεκαετιών, με αποτελέσματα δύσκολα στις προβλέψεις.

* Το «Trolls World Tour» δεν είναι πια διαθέσιμο στην Ελλάδα, μιας και ανακοινώθηκε επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας στις 22 Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή