«CODA» vs «Εξουσία του Σκύλου»: Η Apple TV κέρδισε το Netflix

«CODA» vs «Εξουσία του Σκύλου»: Η Apple TV κέρδισε το Netflix

Η ταινία «Coda» της Apple TV, με θέμα μια έφηβη που είναι το μόνο μέλος μιας οικογένειας κωφών που μπορεί και ακούει, έγραψε ιστορία στα φετινά Όσκαρ καθώς έγινε το πρώτο φιλμ σε πλατφόρμα streaming που κερδίζει το βραβείο Καλύτερης Ταινίας.

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ταινία «Coda» της Apple TV, με θέμα μια έφηβη που είναι το μόνο μέλος μιας οικογένειας κωφών που μπορεί και ακούει, έγραψε ιστορία στα φετινά Όσκαρ καθώς έγινε το πρώτο φιλμ σε πλατφόρμα streaming που κερδίζει το βραβείο Καλύτερης Ταινίας.

Όταν ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες της φετινής διοργάνωσης, το «Coda» ήταν το αουτσάιντερ που λίγες ημέρες πριν από την τελετή, τα προγνωστικά έλεγαν ότι θα κέρδιζε ακόμα και το δημοφιλές γουέστερν του Netflix «Η Εξουσία του Σκύλου».

Ανάμεσα στους Βρετανούς νικητές της βραδιάς ήταν οι Σερ Κένεθ Μπράνα και Ριζ Άχμεντ. Η Τζέσικα Τσάστεϊν κέρδισε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, ωστόσο η ατμόσφαιρα της βραδιάς άλλαξε όταν ο –βραβευμένος με Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου – Γουίλ Σμιθ, χαστούκισε τον κωμικό Κρις Ροκ για ένα αστείο σχόλιο που έκανε ο δεύτερος για τη σύζυγο του Σμιθ, Τζάντα.

Στην συνέχεια, ο πρωταγωνιστής της ταινίας «King Richard» ζήτησε συγγνώμη στην Ακαδημία και τους συνυποψηφίους του.

Αυτό το περιστατικό σόκαρε τους παρευρισκόμενους και εκατομμύρια τηλεθεατές που παρακολουθούσαν από το σπίτι.

Το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας για το «Coda» – τα αρχικά του οποίου σημαίνουν Children of Deaf Adults – ήταν μια μεγάλη νίκη για ένα χαμηλού προϋπολογισμού, ανεξάρτητου φιλμ που έχει επαινεθεί για την εκπροσώπηση μιας κωφής οικογένειας και για το γεγονός ότι οι ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν είναι κωφοί.

Το καστ περιλαμβάνεται από την Μάρλι Μάτλιν, η οποία έγινε η πρώτη κωφή νικήτρια Όσκαρ πριν από 35 χρόνια και τον Τρόι Κότσουρ ο οποίος έγινε ο δεύτερος κωφός νικητής Όσκαρ, όταν κέρδισε το βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου.

Κατά τη διάρκεια της ευχαριστήριας ομιλίας του, ο Κότσουρ αφιέρωσε το αγαλματίδιο «στην κοινότητα των κωφών, την κοινότητα της Coda και αυτήν των ατόμων με αναπηρία». «Αυτή είναι η στιγμή μας», είπε.

Την 17χρονη κόρη της ταινίας υποδύεται η Βρετανή ηθοποιός και κόρη του Ουαλού τραγουδιστή και παρουσιαστή Άλεντ Τζόουνς, Εμίλια Τζόουνς.

«Δεν το πιστεύω. Πραγματικά δεν μπορώ να το πιστέψω. Όταν ανακοίνωσαν την ταινία Coda, δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε. Ξέρετε, είμαστε μια αουτσάιντερ ανεξάρτητη ταινία που τα κατάφερε. Και είμαι τόσο ευγνώμων σε όλους που έχουν δει την ταινία, την αγάπησαν και τη στήριξαν. Πετάω στα σύννεφα», είπε στο BBC News.

Με το «Coda» η Apple ξεπέρασε το μεγάλο φαβορί που ήταν «Η Εξουσία του Σκύλου» σε παραγωγή Netflix. Η ταινία της Τζέιν Κάμπιον  έλαβε το βραβείο Σκηνοθεσίας.

Με πληροφορίες από το BBC 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή