Από το «Mean Streets» μέχρι τον «Πληροφοριοδότη»: 5 από τις πιο εμβληματικές ταινίες του Σκορσέζε

Από το «Mean Streets» μέχρι τον «Πληροφοριοδότη»: 5 από τις πιο εμβληματικές ταινίες του Σκορσέζε

Ο δημοφιλής σκηνοθέτης, παραγωγός, ηθοποιός και σεναριογράφος γιόρτασε πρόσφατα τα 80α του γενέθλια. Μια διαδρομή σε μερικές από τις πιο εμβληματικές του δουλειές στον κινηματογράφο

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θρύλος, μετρ της έβδομης τέχνης. Αυτά είναι μόνο λίγα από τα ονόματα με τα οποία αποκαλούν τον Μάρτιν Σκορσέζε. Αναμφισβήτητα έναν από τους πιο επιδραστικούς και σπουδαίους κινηματογραφιστές της εποχής του.

Έχει γράψει σενάρια, υπήρξε παραγωγός και ηθοποιός, αλλά τα επιτεύγματά του στη σκηνοθεσία θα μείνουν στην ιστορία του σύγχρονου κινηματογράφου. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, έχει σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους, βίντεοκλιπ, διαφημιστικά, επεισόδια τηλεοπτικών σειρών και ντοκιμαντέρ. 

Η οπτική και η αφοσίωσή του όμως στη μεγάλη οθόνη έχουν εμπνεύσει πολλές γενιές καλλιτεχνών, όχι μόνο σκηνοθέτες και σεναριογράφους αλλά φιλόδοξους ηθοποιούς και όσους αγαπούν το μέσο του κινηματογράφου. 

Πριν από μερικές ώρες, ο Σκορσέζε γιόρτασε τα 80α του γενέθλια. Με αφορμή αυτό το γεγονός, παρακάτω, μια λίστα με μερικές από τις σπουδαιότερες, οσκαρικές ταινίες του που πρέπει να έχετε παρακολουθήσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σας. 

Mean Streets (Κακόφημοι δρόμοι), 1973

Η πρώτη φορά που ο Σκορσέζε και ο Ρόμπερτ ΝτεΝίρο συνεργάστηκαν, γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Το «Mean Streets» είναι μια αστυνομική, δραματική ταινία με πρωταγωνιστή τον  Χάρβεϊ Καϊτέλ στον ρόλο του Τσάρλι, έναν νεαρό άνδρα με ρίζες από την Ιταλία και την Αμερική που προσπαθεί να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να είναι ο «άγιος» ανάμεσα στην ομάδα από γκάνγκστερ της γειτονιάς του (Μικρή Ιταλία). Ο φίλος του, Τζόνι Μπόι (ΝτεΝίρο) είναι ένας κακοποιός που θυσιάζει τον εαυτό του για χάρη του Τσάρλι. 

Alice Doesn’t Live Here Anymore (Η Αλίκη δεν μένει πια εδώ), 1974

Μετά τον θάνατο του συζύγου της, η Άλις και ο γιος της Τόμι αφήνουν το Νέο Μεξικό για να εγκατασταθούν στην Καλιφόρνια όπου η Άλις ονειρεύεται μια καριέρα τραγουδίστριας. Όμως τα οικονομικά προβλήματα θα αναγκάσουν την οικογένεια να μετακομίσει στην Αριζόνα. Εκεί η Άλις θα εργαστεί ως σερβιτόρα σε ένα μικρό εστιατόριο. Το σχέδιό της είναι να συγκεντρώσει το χρηματικό ποσό που χρειάζεται ώστε να φύγει από εκεί. Αυτό όμως αλλάζει όταν γνωρίζει και αρχίζει να ερωτεύεται έναν ιδιοκτήτη ράντσου.   

Taxi Driver (Ο Ταξιτζής), 1976

Ο Κουέντιν Ταραντίνο χαρακτήρισε τον Ταξιτζή ως μια από τις πιο σπουδαίες αναλύσεις χαρακτήρων που έχει υπάρξει στο σινεμά. Έχοντας υπηρετήσει στον πόλεμο του Βιετνάμ, ο Τράβις είναι ένας πρώην πεζοναύτης με διαταραχή μετατραυματικού στρες. Αναλαμβάνει να εργαστεί ως ταξιτζής επειδή δεν μπορεί να κοιμηθεί τις νύχτες. Εκείνες τις ώρες θα αρχίσει να χάνει την επαφή με την πραγματικότητα και θα γίνει επικίνδυνος. Το οσκαρικό φιλμ έχει στοιχεία ψυχολογικού δράματος αλλά και θρίλερ. 

GoodFellas (Τα Καλά Παιδιά), 1990

Εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα, το φιλμ αποτελεί την ιστορία του Χένρι Χιλ (Ρέι Λιότα). Η αστυνομική ταινία καλύπτει ένα μέρος της ζωής του, ξεκινώντας από τα μέσα της δεκαετίας του 1950. Πιο συγκεκριμένα, τη ζωή του Χένρι καθώς μεγαλώνει μέσα στη Μαφία και εργάζεται ώστε να ανέβει σε άλλη κοινωνική τάξη. Ωστόσο, τα εγκλήματα που έχει κάνει αρχίζουν να αποκαλύπτονται. 

The Departed (Ο Πληροφοριοδότης), 2006

Η – βραβευμένη με Όσκαρ – ταινία πρόκειται για αμερικανικό ριμέικ του θρίλερ «Internal Affairs» από το 2002 και το Χονγκ Κονγκ. Ο Μπίλι Κόστιγκαν (Λεονάρντο ΝτιΚάπριο) είναι αστυνομικός στη Νότια Βοστώνη ο οποίος θα πρέπει να παρακολουθήσει κρυφά την οργάνωση του Ιρλανδού μαφιόζου Φρανκ Κοστέλο (Τζακ Νίκολσον). Στο μεταξύ, ο Κόλιν Σάλιβαν (Ματ Ντέιμον) είναι ένας εγκληματίας που έχει εισχωρήσει στο αστυνομικό τμήμα. Ο Μπίλι κερδίζει την εμπιστοσύνη του Φρανκ καθώς ο Κόλιν συνεχίζει να καταγγέλει στην αστυνομία τις δραστηριότητες της αστυνομίας στο αφεντικό του. Όταν η κάθε οργάνωση ανακαλύπτει ότι έχει έναν κατάσκοπο μέσα, οι Μπίλι και Κόλιν πρέπει να ανακαλύψουν ο ένας την ταυτότητα του άλλου. 

Με πληροφορίες από το Α. Frame

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT