«Τα Πάντα Ολα»: Η αληθινή ιστορία πίσω από το καθαριστήριο της ταινίας

«Τα Πάντα Ολα»: Η αληθινή ιστορία πίσω από το καθαριστήριο της ταινίας

Για έξι ολόκληρες ημέρες, η υπαρκτή οικογενειακή επιχείρηση έγινε το δεύτερο σπίτι των δημιουργών του φιλμ που στις 12 Μαρτίου είναι το φαβορί όχι μόνο για ένα αλλά περισσότερα αγαλματίδια Οσκαρ

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Majers Coin Laundry στο Σαν Φερνάντο, θα μπορούσε να είναι ένα οποιοδήποτε καθαριστήριο. Κι όμως, από τον Μάρτιο του 2020 έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του Λος Αντζελες λόγω των γυρισμάτων της ταινίας «Τα Πάντα Ολα» («Everything Everywhere All At Once» που πραγματοποιήθηκαν εκεί. 

Στριμωγμένο ανάμεσα σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων και ένα πάρκο τροχόσπιτων, το Majers Coin Laundry έχει ψηλά παράθυρα τα οποία αποκαλύπτουν τους αυτόματους πωλητές γεμάτους με σοκολάτες. Την είσοδο πλαισιώνει μια σειρά από μεταλλικά καρότσια που όταν φυσάει δυνατά, ο άνεμος τα μετακινεί στον διπλανό χώρο πάρκινγκ. 

Για έξι ολόκληρες ημέρες, το κατάστημα έγινε το δεύτερο σπίτι των Ντάνιελ Κουάν και Ντάνιελ Σάινερτ, δημιουργών του φιλμ «Τα Πάντα Ολα» που στις 12 Μαρτίου είναι το φαβορί όχι μόνο για ένα αλλά περισσότερα αγαλματίδια Οσκαρ. Πρωταγωνίστρια της ταινίας είναι η Μισέλ Γεό στον ρόλο της Εβελιν Γουάνγκ, της οποίας η ζωή θα αλλάξει όταν θα αρχίσει να μεταπηδά σε παράλληλα σύμπαντα και να συναντά διαφορετικές εκδοχές του εαυτού της. Η Γουάνγκ εργάζεται σε καθαριστήριο προσπαθώντας ταυτόχρονα να αποφύγει τα οικογενειακά προβλήματα και μια μανιακή εφοριακό που την κυνηγάει. Το κατάστημα έγινε το επίκεντρο των παράλληλων αυτών συμπάντων στα οποία μας μεταφέρει η ιστορία. 

Μερικές μέρες πριν την 95η τελετή απονομής των Οσκαρ, η ταινία «σάρωσε» και στα βραβεία των σκηνοθετών, παραγωγών, σεναριογράφων και του Σωματείου Ηθοποιών (SAG). 

Από συνοικιακή επιχείρηση, σε αξιοθέατο τουριστών 

Από τη στιγμή που κυκλοφόρησε του φιλμ τον Μάρτιο του 2022 μέχρι σήμερα, ένας μεγάλος αριθμός θαυμαστών από το Μπέρμπανκ της Καλιφόρνια έως τη Σιγκαπούρη έχει επισκεφθεί το πλέον δημοφιλές Majers Coin Laundry. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Los Angeles Times, οι επισκέπτες ποζάρουν για σέλφι μπροστά από την αναγνωρίσιμη πράσινη οροφή του κτιρίου και την χαρακτηριστική κόκκινη ταμπέλα στην είσοδο. Μερικοί, πηγαίνουν για να δουν τα πλυντήρια και τα στεγνωτήρια σε μια προσπάθεια να ξαναθυμηθούν σκηνές από την ταινία. 

Γι αυτούς, το καθαριστήριο ανήκει στους πρωταγωνιστές της κωμωδίας επιστημονικής φαντασίας, Εβελιν και Γουέιμοντ Γουάνγκ (Κε Χούι Κουάν), τους Κινέζους μετανάστες που προσπαθούν να ισορροπήσουν την προσωπική και επαγγελματική τους ζωή. Ομως για τους κατοίκους της περιοχής, η επιχείρηση ανήκει στο ζευγάρι Κένι και Αϊρίν Μέιτζερς

Η σημασία της ταινίας και της αναγνώρισης που έφερε, δεν είναι αδιάφορη στους ιδιοκτήτες του Majers Coin Laundry. Το «Everything Everywhere All At Once» λειτουργεί ως ένας πολύπλευρος καθρέφτης στον οποίο αντανακλώνται οι εμπειρίες, τα συναισθήματα και οι ταυτότητες των θεατών.

Για 20 χρόνια, το ζευγάρι συνεργάστηκε ώστε να δημιουργήσει μια επιχείρηση που θα αποδεχόταν η κοινότητα ενώ ταυτόχρονα θα μεγάλωνε την μονάκριβη κόρη του. Η Αϊρίν ασχολούνταν περισσότερο με τα γραφειοκρατικά, γράφοντας επιταγές, πληρώνοντας λογαριασμούς, ετοιμάζοντας έγγραφα κ.α. Ο Κένι ήταν υπεύθυνος για τα μηχανήματα, επισκευάζοντας σπασμένα εξαρτήματα, αγοράζοντας και εγκαθιστώντας νέα πλυντήρια και στεγνωτήρια.

«Είμαι σαν τη Μισέλ (Γεό)», δήλωσε η Αϊρίν στους LA Times. «Οταν είδα τη Μισέλ στο γραφείο να κάθεται ή να μιλάει στους πελάτες, είδα τον εαυτό μου. Μοιάζει με ειρωνεία, αλλά είναι αλήθεια». 

Οσον αφορά το κατάστημα για φόντο της ιστορίας, ο Κουαν – ένας εκ των δύο σκηνοθετών – εμπνεύστηκε από την οικογένεια του πατέρα του, ο οποίος μετά τη μετανάστευση από τις ΗΠΑ στο Χονγκ Κονγκ ήταν ο ιδιοκτήτης ενός παρόμοιου καθαριστηρίου με το διαμέρισμα να συνδέεται καθώς βρισκόταν στον δεύτερο όροφο του κτιρίου. Ωστόσο, το Majers Coin Laundry στεγάζεται σε κτίριο που δεν έχει παραπάνω ορόφους. 

Μέρες μετά τη λήξη των γυρισμάτων, η πανδημία επηρέασε την παραγωγή. Οι Μέιτζερς αναρωτήθηκαν αν θα κυκλοφορούσε ποτέ το φιλμ στα σινεμά. Στα τέλη του 2021, ένας από τους φίλους του Κένι, του έστειλε το τρέιλερ.

Η κάθαρση

Κάποιους μήνες αργότερα, οι Κένι και Αϊρίν παρακολούθησαν την ταινία μαζί με την κόρη τους, έναν πιστό πελάτη και τη σύζυγό του. Την ώρα που οι τίτλοι τέλους άρχισαν να εμφανίζονται στην οθόνη και τα φώτα άναβαν ξανά, ο Κένι κοίταξε τη σύζυγο και την κόρη οι οποίες έκλαιγαν από συγκίνηση. Αλλά ο ίδιος προσπάθησε να συγκρατήσει τα δάκρυά του. Η κάθαρση είχε έρθει νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της παραγωγής στην επιχειρήσή του. 
Καθώς η ταινία συνεχίζει να θριαμβεύει στις κινηματογραφικές βραβεύσεις, οι Κένι και Αϊρίν αισθάνονται σαν να συμμετέχουν στους εορτασμούς από μακριά. 

«Είμαι υπερήφανη», είπε η Αϊρίν η οποία μετά από τόσους αγώνες για να διατηρήσει το Majers Coin Laundry, τώρα εργάζεται ως νοσοκόμα στη μονάδα ογκολογίας ενός τοπικού νοσοκομείου. «Και για τον σύζυγό μου και για την επιχείρηση». 

Με πληροφορίες από τους Los Angeles Times 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή