Στον δρόμο για τα Οσκαρ η ταινία του Θανάση Νεοφώτιστου «Airhostess-737»

Στον δρόμο για τα Οσκαρ η ταινία του Θανάση Νεοφώτιστου «Airhostess-737»

Το μικρού μήκους φιλμ μόλις κέρδισε το βραβείο επιτροπής στο 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σιάτλ και συνεχίζει την πορεία του σε σημαντικούς θεσμούς

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «Airhostess-737», η ταινία μικρού μήκους του Θανάση Νεοφώτιστου, μόλις κέρδισε το βραβείο επιτροπής στο 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σιάτλ.

Αυτή η πολύ σημαντική διάκριση, εντάσσει το πρόσφατο κινηματογραφικό πρότζεκτ του Νεοφώτιστου στη μεγάλη λίστα ταινιών μικρού μήκους από την οποία στη συνέχεια θα διαμορφωθεί η τελική πεντάδα υποψηφιοτήτων αυτής της κατηγορίας για τα Όσκαρ του 2024.

Το «Airhostess-737» είχε μια σημαντική πορεία σε φεστιβάλ εντός και εκτός συνόρων. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο 75ο Φεστιβάλ του
Λοκάρνο, διακρίθηκε στο 47ο Φεστιβάλ στο Τορόντο, απέσπασε υποψηφιότητα στα Ευρωπαϊκά Βραβεία του 2023 και συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του 44ου αμερικανικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σάντανς. Η πρωταγωνίστρια Λένα Παπαληγούρα βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κλερμόν – Φεράν στη Γαλλία, στο Σάντανς και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας ενώ το φιλμ τιμήθηκε και σε πολλές άλλες διεθνείς διοργανώσεις.

Η ιστορία του «Airhostess – 737» ακολουθεί τη Βανίνα (Παπαληγούρα), μια 39χρονη αεροσυνοδό που ταξιδεύει από την Αθήνα στην Καβάλα με το Boeing – 737. Η ηρωίδα έβαλε σιδεράκια πρόσφατα για να αποκτήσει – έστω αργά – το τέλειο χαμόγελο κι αυτό κρύβει κάποιον συμβολισμό όσον αφορά την πλοκή. Με αφορμή αυτό το γεγονός, η Βανίνα θα κληθεί να αναμετρηθεί με τη μητέρα της που ήταν πάντα απούσα από τη ζωή της και τώρα η σορός της βρίσκεται στο αμπάρι του αεροπλάνου.

Οπως ανέφερε ο σκηνοθέτης σε συνέντευξή του στην «Κ» (08-02-2023), η έμπνευση για το σενάριο προήλθε από ένα όνειρο που είδε και αυτό τον επηρέασε. «Ηταν τέτοια η ορμή και η συναισθηματική του επίδραση (ξύπνησα με λυγμούς), που δεν το σκέφτηκα δεύτερη φορά». Όσον αφορά το μήνυμα που επιθυμούσε να μεταφέρει στους θεατές μέσα από το πρότζεκτ, ο ίδιος τόνισε ότι η επιθυμία ήταν «να μιλήσουμε για την αξία της συμφιλίωσης ενός τραυματισμένου ανθρώπου».

Η επόμενη δουλειά που που θα παρακολουθήσουμε από τον σκηνοθέτη είναι η μεγάλου μήκους ταινία «Το Αγόρι με τα Γαλάζια Μάτια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή