Πάολο Σορεντίνο: Επιστροφή στη Νάπολη για νέα ταινία με στοιχεία από την ελληνική μυθολογία

Πάολο Σορεντίνο: Επιστροφή στη Νάπολη για νέα ταινία με στοιχεία από την ελληνική μυθολογία

Η ιστορία ακολουθεί τη ζωή μιας γυναίκας, της Παρθενόπης, η οποία «φέρει το όνομα της πόλης της, αλλά δεν είναι ούτε σειρήνα ούτε μύθος»

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από δύο χρόνια, ο Πάολο Σορεντίνο κέρδισε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής για το σχεδόν αυτοβιογραφικό του δράμα «Το Χέρι του Θεού» («The Hand of God»). 

Τώρα, για την επόμενη ταινία του, ο δημοφιλής Ιταλός σκηνοθέτης επιστρέφει στη Νάπολη για να αφηγηθεί ακόμα μια ιστορία σχετικά με τη γενέτειρά του. Μάλιστα, η νέα παραγωγή θα περιλαμβάνει και ελληνικό στοιχείο. 

Η ιστορία ακολουθεί τη ζωή μιας γυναίκας, της Παρθενόπης, η οποία «φέρει το όνομα της πόλης της, αλλά δεν είναι ούτε σειρήνα ούτε μύθος», σύμφωνα με την ανακοίνωση σχετικά με το φιλμ. Το όνομα προέρχεται από την Παρθενόπη της ελληνικής μυθολογίας, μια νύμφη που προσπάθησε να δελεάσει τον Οδυσσέα με τη φωνή της και, όταν απέτυχε, έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε. Σύμφωνα με τον μύθο, το άψυχο σώμα της εκβράστηκε σε παραλία της Νάπολης, γι’ αυτό και οι κάτοικοι συχνά αποκαλούν τους εαυτούς τους με το όνομα «Παρθενοπαίοι». Μια άλλη εκδοχή του μύθου αναφέρει ότι τον κόλπο της σημερινής Νάπολης τον γέμισε η Παρθενόπη με τα δάκρυά της. 

Η επίσημη περιγραφή της ταινίας, της οποίας τον τίτλο δεν γνωρίζουμε ακόμα, είναι η εξής: «Από τη γέννησή της, το 1950, έως σήμερα, η μακρά ζωή της ενσαρκώνει την πλήρη γκάμα της ανθρώπινης ύπαρξης: τη νεανική ξεγνοιασιά και την απώλειά της, την κλασική ομορφιά και τις ανένδοτες μεταθέσεις της, τους άσκοπους και αδύνατους έρωτες, το ξεπερασμένο φλερτ και το ιλιγγιώδες πάθος, τα νυχτερινά φιλιά στο Κάπρι, τις αναλαμπές χαράς και την ταλαιπωρία, τους τερματισμούς και τις νέες αρχές. 

Μαζί με πολλούς άλλους χαρακτήρες: άνδρες και γυναίκες, τα κύματα μελαγχολίας και απογοήτευσής τους, την ανυπομονησία και την απελπισία τους, την αγωνία τους να μη γελάσουν ξανά με έναν κομψό άνθρωπο που γλιστράει και πέφτει στον δρόμο. Ολα αυτά συνοδεύονται από το πέρασμα του χρόνου, τον πιο πιστό σύντροφο. Και τη Νάπολη, που γοητεύει και μαγεύει, που φωνάζει και γελάει και γνωρίζει πώς θα σε πληγώσει». 

Στην ταινία θα πρωταγωνιστήσει η πρωτοεμφανιζόμενη Σελέστ Ντάλα Πόρτα. Ο σκηνοθέτης, ο οποίος γράφει και το σενάριο, συνεργάζεται ξανά με τη Λουίσα Ρανιέρι («Το Χέρι του Θεού»), τον Σίλβιο Ορλάντο («The Young Pope») και την Ισαμπέλα Φεράρι («Η Τέλεια Ομορφιά»). Αλλοι ηθοποιοί που θα συμμετάσχουν στο κινηματογραφικό πρότζεκτ είναι οι Στεφανία Σαντρέλι, Πέπε Λαντζέτα, Αλφόνσο Σανταγκάτα, Λορέντζο, Σίλβια Ντεγκράντι. 

Ο Σορεντίνο κέρδισε Οσκαρ, Χρυσή Σφαίρα και BAFTA για την ταινία «Η Τέλεια Ομορφιά» («La grande bellezza»). Επίσης, σκηνοθέτησε τη σειρά «The Young Pope», όπως και το σίκουέλ της, «The New Pope», για το HBO, με πρωταγωνιστή τον Τζουντ Λο. 

Με πληροφορίες από το The Playlist

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή