Χόλιγουντ: Μέριλ Στριπ, Τζένιφερ Λόρενς και άλλοι ηθοποιοί απειλούν με απεργία

Χόλιγουντ: Μέριλ Στριπ, Τζένιφερ Λόρενς και άλλοι ηθοποιοί απειλούν με απεργία

Σε μια επιστολή όπου υπογράφουν περισσότερα από 300 άτομα, τα μέλη του Σωματείου Ηθοποιών Κινηματογράφου δηλώνουν έτοιμα να απεργήσουν για την καλύτερη συμφωνία με τα στούντιο.

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τους σεναριογράφους, τώρα και οι ηθοποιοί «απειλούν» ότι θα προχωρήσουν σε απεργία. 

Κάποια μέλη του Σωματείου Ηθοποιών Κινηματογράφου – Αμερικανική Ομοσπονδία Καλλιτεχνών Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου (SAG-AFTRA) έγραψαν επιστολή στην ηγεσία της Ενωσης καλώντας τη διαπραγματευτική επιτροπή να μη συμβιβαστεί με τα στούντιο του Χόλιγουντ σε κάποιου είδους συμφωνία που δεν αντιπροσωπεύει τις απαιτήσεις της.    

Η επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε από το CNN, αναφέρει πως υπάρχει ανησυχία ότι «πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου σημείο καμπής στη βιομηχανία ψυχαγωγίας και ότι αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί καλή συμφωνία άλλες χρονιές, απλά δεν είναι αρκετό».  

«Σας ζητούμε να πιέσετε για την αλλαγή που όλοι χρειαζόμαστε, για την προστασία που αξίζουμε. Αν δεν μπορείτε να φτάσετε εκεί, χρησιμοποιείστε τη δύναμη που σας δίνουμε εμείς οι ηθοποιοί. Για την Ενωση και το μέλλον της, αυτή είναι η στιγμή μας. Ελπίζουμε ότι, εκ μέρους μας, δεν θα χάσετε αυτή τη στιγμή», γράφει η επιστολή. Και συμπληρώνεται: «Αισθανόμαστε ότι οι μισθοί, η τέχνη, η δημιουργική ελευθερία και η δύναμη της Ενωσής μας έχουν υπονομευτεί την τελευταία δεκαετία. Πρέπει να ανατρέψουμε αυτή την πορεία». 

Ανάμεσα στους 300 πρωτοκλασάτους ηθοποιούς που υπογράφουν την επιστολή είναι οι Μέριλ Στριπ, Τζένιφερ Λόρενς, Ράμι Μάλεκ, Τζούλια Λουί-Ντράιφους, Μπρένταν Φρέιζερ, Νιλ Πάτρικ Χάρις, Μπεν Στίλερ κ.ά. 

Την προηγούμενη εβδομάδα, η πρόεδρος του SAG-AFTRA, Φραν Ντρέσερ, είπε σε βίντεο ότι οι διαπραγματεύσεις του Σωματείου με την Ενωση Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (Alliance of Motion Picture and Television Producers – AMPTP) ήταν «εξαιρετικά παραγωγικές», κάτι που μέχρι στιγμής ανησυχούσε τα μέλη του. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα πολλές διαφορές για τις οποίες πρέπει βρεθεί λύση άμεσα. Οι ηθοποιοί τονίζουν ότι, αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα προχωρήσουν σε απεργία.

Το SAG-AFTRA έχει περισσότερες αντίθετες φωνές από οποιαδήποτε άλλη δημιουργική Ενωση, ειδικά κατά τις ψηφοφορίες για αποφάσεις. 

Η τρέχουσα απεργία των σεναριογράφων

Στις αρχές Μαΐου, το Σωματείο Ενωσης Σεναριογράφων ξεκίνησε απεργία στο Χόλιγουντ ζητώντας βελτιώσεις αξίας 429 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, ενώ τα στούντιο προσφέρουν αυξήσεις αξίας 86 εκατ. δολαρίων. Από τις 21 προτάσεις του σωματείου, ο Οργανισμός Κινηματογραφικών και Τηλεοπτικών Παραγωγών -που εκπροσωπεί τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις streaming πλατφόρμες- έχει συμφωνήσει μόνο στις έξι. 

Οι σεναριογράφοι διεκδικούν καλύτερες αμοιβές και ένα είδος πνευματικών δικαιωμάτων για τις επαναληπτικές και άλλες προβολές, που, όπως λένε, είναι μια κρίσιμη πηγή εισοδήματος για τα μέλη του σωματείου, που πλήττονται από τις υπηρεσίες streaming. 

Με πληροφορίες από το CNN, το Variety 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT