Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας: Ολα τα φώτα στραμμένα στη Μόστρα

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας: Ολα τα φώτα στραμμένα στη Μόστρα

Γιώργος Λάνθιμος, Μάικλ Μαν, Ρόμαν Πολάνσκι και Γούντι Αλεν - Ολα όσα θα παρακολουθήσουμε στη φετινή, επετειακή διοργάνωση

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα φώτα άναψαν, το κόκκινο χαλί στρώθηκε και όλα είναι έτοιμα στο ιταλικό νησάκι Λίντο όπου σε λίγα εικοσιτετράωρα ξεκινά το 80ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Το φεστιβάλ «ανοίγει» με την ταινία «Comandante» του Εντοάρντο ντε Αντζελις. 

Η φετινή, επετειακή διοργάνωση θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς όχι μόνο το πρόγραμμα είναι εντυπωσιακό με προβολές ταινιών – από το «Ferrari» του Μάικλ Μαν, την «Priscilla» της Σοφία Κόπολα, το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου και το «Maestro» του Μπράντλεϊ Κούπερ – αλλά επειδή το φεστιβάλ διεξάγεται εν μέσω των απεργιών σεναριογράφων και ηθοποιών που συνεχίζονται στο Χόλιγουντ. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πολλοί σκηνοθέτες, σεναριογράφοι και ηθοποιοί να μην παραβρεθούν στη Μόστρα, σε μια χρονική στιγμή που αγωνίζονται για να ακουστούν τα αιτήματά τους και να έρθουν σε συμφωνία με τα μεγάλα στούντιο. Τα αιτήματα αφορούν κυρίως τις αμοιβές, τους περιορισμούς όσον αφορά τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης σε τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές κ.α. 

Οπως αναφέρει το Variety για αυτές τις ταινίες έχουν δοθεί προσωρινές άδειες από την SAG-AFTRA (Σωματείο Ηθοποιών Κινηματογράφου και Αμερικανική Ομοσπονδία Καλλιτεχνών Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου των ΗΠΑ), καθώς πρόκειται για ανεξάρτητες παραγωγές και δεν έχουν δημιουργηθεί από μέλη της AMPTP (Συμμαχία Κινηματογραφικών και Τηλεοπτικών Παραγωγών).

Η Αφροαμερικανή δημιουργός Αβα Ντουβερνέι, η οποία κάνει το ντεμπούτο της στο διαγωνιστικό τμήμα με το φιλμ «Origin», θα τιμηθεί σε εκδήλωση του Αμερικάνικου Ιδρύματος Ερευνας για το AIDS – AmfAR, παρουσία των Ρίτα Oρα και Λιόνα Λιούις. Τιμητικό βραβείο θα παραλάβει και ο Γουες Αντερσον. Συγκεκριμένα θα τιμηθεί με το βραβείο «Cartier Glory to the Filmmaker», το οποίο λαμβάνει «μια προσωπικότητα που έχει προσφέρει μια ιδιαίτερη ματιά στη σύγχρονη κινηματογραφική βιομηχανία»

Στο πρόγραμμα, αλλά εκτός διαγωνιστικού τμήματος, θα προβληθούν οι νέες ταινίες των Γούντι Αλεν («Coup de Chance») και Ρόμαν Πολάνσκι («The Palace»), κάτι που θα πυροδοτήσει συζητήσεις κυρίως επειδή και οι δύο δημιουργοί έχουν κατηγορηθεί για σεξουαλική κακοποίηση. 

Το φιλμ του Αλεν εστιάζει στους Φανί και Ζον, ένα ζευγάρι ευτυχισμένο και επαγγελματικά επιτυχημένο που ζει στο Παρίσι και είναι πολύ ερωτευμένο. Μια μέρα, η Φανί θα συναντήσει τυχαία έναν παλιό της φίλο από το σχολείο και θα νιώσει μια έλξη που ίσως διαλύσει την φαινομενικά τέλεια ζωή της. 

Ο Πολάνσκι επιστρέφει στο σινεμά με μια ταινία που χρηματοδοτήθηκε από το ιταλικό κανάλι RAI. Η ιστορία εκτυλίσσεται το 1999, την Παραμονή Πρωτοχρονιάς σε ένα ελβετικό ξενοδοχείο. Ολοι περιμένουν την αλλαγή της χιλιετίες και – όπως πίστευαν πολλοί τότε – το «τέλος του κόσμου». Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους βλέπουμε τους Μίκι Ρουρκ, Τζον Κλιζ, Φανί Αρντάν, Αλεξάντερ Πετρόφ κ.α.  

Το 80ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας διεξάγεται από τις 30 Αυγούστου μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου 2023. 

Με πληροφορίες από την Biennale di Venezia, το Variety, το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή