Στη Βενετία με τον Λάνθιμο

Ο Ελληνας κινηματογραφιστής θα παρουσιάσει τη νέα του ταινία στη Μόστρα

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λέμε συνήθως ότι το πρόγραμμα των μεγάλων κινηματογραφικών φεστιβάλ γίνεται δεκτό με ενθουσιασμό, ανάμεικτα συναισθήματα, ακόμη και οργή σε περίπτωση που κάποιος θεωρεί ότι έχει συντελεστεί κάποια κατάφωρη αδικία εις βάρος μιας κοινωνικής ομάδας, ενός καλλιτέχνη κ.ο.κ. Για το φετινό Φεστιβάλ Βενετίας (30/8-9/9), πάντως, η σωστή λέξη ήταν σίγουρα η «ανακούφιση». Με τη διπλή απεργία σεναριογράφων και ηθοποιών του Χόλιγουντ σε πλήρη εξέλιξη, ήταν αρκετοί εκείνοι που εξέφρασαν φόβους ότι δεν θα δούμε καμία αμερικανική ταινία στην 80ή, επετειακή, έκδοση της κινηματογραφικής Μόστρα. Πόσο μάλλον που πριν από μόλις λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η απόσυρση του «Challengers» του Λούκα Γκουαντανίνο, μέχρι πρότινος ταινία έναρξης της διοργάνωσης, η οποία τελικώς αναβάλλει την κυκλοφορία της για το 2024.

Αυτή, ωστόσο, φαίνεται ότι θα είναι και η μοναδική «απώλεια», τουλάχιστον σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο διευθυντής του φεστιβάλ, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, όπου ανακοινώθηκε και το σύνολο του προγράμματος. Εκεί έχουμε σίγουρα πολλά και πολυαναμενόμενα, με πρώτο το «Poor Things», την καινούργια ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, η οποία θα διαγωνιστεί με έπαθλο τον Χρυσό Λέοντα της επιτροπής του προέδρου, Ντάμιεν Σαζέλ. Η αγαπημένη πια πρωταγωνίστρια του Ελληνα κινηματογραφιστή, Εμα Στόουν, υποδύεται την Μπέλα Μπάξτερ, μια νεαρή γυναίκα που ανασταίνεται χάρη σε έναν ιδιοφυή και αντισυμβατικό επιστήμονα (Γουίλεμ Νταφόε). Σύντομα, όμως, θα αφήσει την προστασία του τελευταίου, προκειμένου να περιπλανηθεί στον κόσμο παρέα με έναν συζητήσιμης ηθικής δικηγόρο (Μαρκ Ράφαλο) και να δώσει τη μάχη της για ισότητα και ελευθερία.

Με τη διπλή απεργία σεναριογράφων και ηθοποιών του Χόλιγουντ, αρκετοί εξέφρασαν φόβους ότι δεν θα δούμε καμία αμερικανική ταινία.

Η Αμερικανίδα ηθοποιός, όπως και το υπόλοιπο καστ της ταινίας, είναι απίθανο να περπατήσει στο κόκκινο χαλί του Λίντο, κάτι που ίσως κάνει ο Γιώργος Λάνθιμος, αφού δεν αναφέρεται στους συντελεστές του σεναρίου. Σε κάθε περίπτωση, η ταινία του αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στο φετινό φεστιβάλ δίπλα σε εκείνες δημιουργών όπως οι Ντέιβιντ Φίντσερ και Μπράντλεϊ Κούπερ. Ο πρώτος φέρνει στη Βενετία το «The Killer», ένα θρίλερ με τον Μάικλ Φασμπέντερ στον ρόλο ενός επαγγελματία εκτελεστή, ο οποίος αρχίζει να αποκτά συνείδηση· ο δεύτερος σκηνοθετεί τo «Maestro», βιογραφία του Λέοναρντ Μπερνστάιν, με τον ίδιο να υποδύεται τον σπουδαίο συνθέτη. Και οι δύο ταινίες αποτελούν παραγωγές του Netflix, το οποίο θα παρουσιάσει επίσης το «El Conde» του Πάμπλο Λαρέιν, μια αλληγορική απεικόνιση του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ ως αιμοβόρου… βαμπίρ.

Από την άλλη, η πιο «εμπορική» ίσως ταινία της φετινής Μόστρα είναι το «Ferrari» του Μάικλ Μαν, ο οποίος βιογραφεί τον θρύλο της αυτοκίνησης, Εντσο Φεράρι, με τον Ανταμ Ντράιβερ στον ομώνυμο ρόλο και τις Πενέλοπε Κρουζ και Σεϊλίν Γούντλεϊ δίπλα του. Από εκεί και έπειτα έχουμε αρκετές ακόμη ενδιαφέρουσες συμμετοχές από τον χώρο του αμερικανικού ανεξάρτητου ή του διεθνούς σινεμά: η Σοφία Κόπολα υπογράφει μια βιογραφία της Πρισίλα Πρίσλεϊ σε παραγωγή της περίφημης Α24, η Αφροαμερικανίδα δημιουργός Εϊβα Ντουβερνέ, γνωστή για το αριστουργηματικό «Οταν μας βλέπουν», φέρνει το κοινωνικά φορτισμένο «Origin», ο εξπέρ των μαφιόζικων, Ματέο Γκαρόνε, περιγράφει αυτή τη φορά την ομηρική περιπλάνηση δύο Αφρικανών μεταναστών στο «Io Capitano, ο Λικ Μπεσόν επιστρέφει με το φιλοζωϊκό «Dogman», τέλος, ο Iταλός Εντοάρντο ντε Αντζελις καλύπτει το κενό της ταινίας έναρξης με το δικό του «Comandante», μια ηρωική ιστορία από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στη Βενετία με τον Λάνθιμο-1
Η βραβευμένη με Οσκαρ και «μούσα» του Γιώργου Λάνθιμου, Εμα Στόουν,
πρωταγωνιστεί στη νέα του ταινία με τίτλο «Poor Things». 

Φυσικά, όπως κάθε χρόνο, στη Βενετία θα έχουμε και εκλεκτές συμμετοχές εκτός συναγωνισμού. Φέτος αυτές συμπεριλαμβάνουν το «Coup de Chance», τη νέα, εξ ολοκλήρου γαλλική ταινία του Γούντι Αλεν, το «The Palace» του Ρόμαν Πολάνσκι και το «Hit Man» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ. Φυσικά, όπως είπαμε, είναι αμφίβολο πόσοι και ποιοι από όλους τους προαναφερθέντες θα βρεθούν σε περίπου ένα μήνα στη Βενετία. Εμείς, πάντως, θα είμαστε σίγουρα εκεί για να καλύψουμε όσα θα συμβούν επί (και εκτός) της οθόνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή