Μοχάμαντ Ρασούλοφ: Βραβεία στις Κάννες και στο Βερολίνο, μαστίγωμα στο Ιράν

Μοχάμαντ Ρασούλοφ: Βραβεία στις Κάννες και στο Βερολίνο, μαστίγωμα στο Ιράν

Σε μια πρωτοφανή απόφαση, δικαστήριο του Ιράν καταδίκασε τον βραβευμένο κινηματογραφιστή Μοχάμαντ Ρασούλοφ σε φυλάκιση οκτώ ετών και μαστίγωμα για «πρόθεση διάπραξης εγκλημάτων εναντίον της εθνικής ασφάλειας»

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παραδείγματα συνωμοσίας με πρόθεση τη διάπραξη εγκλημάτων εναντίον της εθνικής ασφάλειας», χαρακτήρισε τις ταινίες και τα ντοκιμαντέρ του Μοχάμαντ Ρασούλοφ το δικαστήριο του Ιράν, το οποίο καταδίκασε τον βραβευμένο κινηματογραφιστή σε φυλάκιση οκτώ ετών, πρόστιμο, μαστίγωση(!) και κατάσχεση περιουσίας. Τα παραπάνω γνωστοποίησε στα κοινωνικά δίκτυα ο δικηγόρος του Ρασούλοφ, Μπάμπακ Πάκνια, συμπληρώνοντας ότι τόσο η κινηματογραφική δράση του σκηνοθέτη όσο και οι δημόσιες τοποθετήσεις του πάνω σε κοινωνικά ζητήματα ήταν αυτά που οδήγησαν στην πρωτοφανή ετυμηγορία.

Η ποινή έρχεται ακριβώς στο κατώφλι της φετινής Κρουαζέτ (ξεκινάει την προσεχή Τρίτη), όπου ο Ρασούλοφ διαγωνίζεται με το «The Seed of the Sacred Fig». Σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που δημοσιεύεται στον Guardian ο Μπάμπακ Πάκνια αναφέρει: «Ο Ρασούλοφ κατηγορείται ότι έκανε την ταινία δίχως άδεια από τις Αρχές κι επίσης ότι οι γυναίκες ηθοποιοί δεν φορούσαν σωστά ή καθόλου το χιτζάμπ κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Ολοι οι βασικοί συντελεστές της ταινίας έχουν απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και ερευνώνται από τις δυνάμεις ασφαλείας του υπουργείου Πληροφοριών».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ρασούλοφ έχει μπλεξίματα με τις Αρχές της χώρας του. Ηδη από το 2010 του έχουν επιβληθεί μικρότερες ποινές φυλάκισης, απαγορεύσεις εξόδου από τη χώρα ή ενασχόλησης με τα κοινά, σχεδόν πάντα με αφορμή κάποια ταινία του. Το 2017 το αιχμηρό δράμα «Ενας ακέραιος άνθρωπος» με θέμα τα ποικίλα φαινόμενα διαφθοράς στο Ιράν κέρδισε το βραβείο Ενα Κάποιο Βλέμμα στο Φεστιβάλ Καννών – στη χώρα του «καλωσορίστηκε» με φυλάκιση ενός έτους. Το 2020 ο Ρασούλοφ κατέκτησε τη Χρυσή Αρκτο του Φεστιβάλ Βερολίνου με το σπονδυλωτό φιλμ «Δεν υπάρχει κακό», μια ιδιοφυή παρατήρηση πάνω στο ζήτημα της θανατικής ποινής, με επακόλουθο ένα χρόνο φυλάκισης και δύο χρόνια απαγόρευσης ενασχόλησης με το σινεμά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT