Μασίχ Αλινετζάντ στην «Κ»: Η επανάσταση των γυναικών στο Ιράν δεν έχει σβήσει

Μασίχ Αλινετζάντ στην «Κ»: Η επανάσταση των γυναικών στο Ιράν δεν έχει σβήσει

Οι δυτικές δημοκρατίες δεν έχουν κάνει αρκετά για να πιέσουν το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης

7' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το όνειρό μου είναι να γίνω μάρτυρας ενός Ιράν απελευθερωμένου από τη μέγγενη του ισλαμικού καθεστώτος», δηλώνει στην «Κ» η Ιρανή δημοσιογράφος και ακτιβίστρια Μασίχ Αλινετζάντ. Η Ιρανή ακτιβίστρια ζει εξόριστη στις ΗΠΑ, υπό την προστασία του FBI. Μας μίλησε τηλεφωνικώς για το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα υπό το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν. Η ίδια έχει γίνει στόχος δολοφονικών επιθέσεων, έχουν αποπειραθεί να την απαγάγουν, ενώ ακόμη δέχεται χιλιάδες απειλητικά μηνύματα. Συνεχίζει, όμως, να αντιστέκεται και τονίζει ότι «η φλόγα της επανάστασης στο εσωτερικό της χώρας εξακολουθεί να καίει».

– Πώς είναι η καθημερινότητα μιας γυναίκας στο Ιράν, ιδίως όταν αντιτίθεται στο ισλαμικό καθεστώς;

– Στο Ιράν, οι κληρικοί υπόσχονται στις γυναίκες ότι η τήρηση του νόμου της σαρίας θα οδηγήσει στον παράδεισο. Ωστόσο, έχουν μετατρέψει τη ζωή των Ιρανών γυναικών σε ζωντανή κόλαση.

Αν είσαι γυναίκα που γεννήθηκε στο Ιράν, θεωρείσαι είτε εγκληματίας είτε πολίτις δεύτερης κατηγορίας. Οι γυναίκες δεν μπορούν να βρουν δουλειά χωρίς την άδεια του συζύγου τους. Δεν μπορούν να πάρουν διαβατήριο χωρίς την άδεια του συζύγου τους. Δεν μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό χωρίς την άδεια του συζύγου τους, ενώ ορισμένες θέσεις στην κοινωνία δεν είναι διαθέσιμες γι’ αυτές. Για παράδειγμα, απαγορεύεται σε μια γυναίκα να γίνει δικαστής στο Ιράν ή να εκλεγεί πρόεδρος.

Επίσης, στο Ιράν οι γυναίκες δεν μπορούν να τραγουδήσουν σόλο ή δεν μπορούν να δείξουν τα μαλλιά τους. Αν οι γυναίκες αντισταθούν, αντιμετωπίζονται σαν εγκληματίες, ενώ αν δεν φορούν το υποχρεωτικό χιτζάμπ τους και μπουν σε ένα κατάστημα, το κατάστημα μπορεί να σφραγιστεί και να τιμωρηθεί ο καταστηματάρχης.

Ακόμη, χρησιμοποιούν κάμερες κυκλοφορίας για να «πιάνουν» τις γυναίκες που δεν φορούν το χιτζάμπ και μπορούν να τους επιβληθούν πρόστιμα. Αν το κάνουν αυτό περισσότερο από μία φορά, μπορεί να συλληφθούν. Το να είσαι γυναίκα δεν είναι κάτι εύκολο στο Ιράν. Εχουμε δει γυναίκες να χάνουν τα μάτια τους επειδή διαμαρτύρονται κατά του καθεστώτος, ενώ έχουμε δει ακόμη και βιασμούς να χρησιμοποιούνται ως όπλο ενάντια στον αγώνα μας για ελευθερία.

Παρ’ όλη την πίεση στις γυναίκες, όμως, ο αριθμός των γυναικών που άσκησαν πολιτική ανυπακοή στους δρόμους και αμφισβήτησαν ολόκληρο το καθεστώς αυξήθηκε. Βασικά, οι Ιρανές γυναίκες είναι πληγωμένες, αλλά δεν λυγίζουν απέναντι στους καταπιεστές τους.

– Στον λογαριασμό σας στο X (πρώην Twitter) δημοσιεύετε βίντεο με γυναίκες που δεν φορούν χιτζάμπ και αντιδρούν σε άνδρες που τις κυνηγούν και τις φωτογραφίζουν. Στα δυτικά μάτια αυτό φαντάζει παράλογο. Στην πραγματικότητα, πόσο αυστηρή είναι η αστυνομία ηθικής;

– Ναι, ξέρω ότι δεν είναι συνηθισμένο για τους Δυτικούς να βλέπουν ότι οι γυναίκες ξυλοκοπούνται για το έγκλημα να δείχνουν τα μαλλιά τους σε δημόσιο χώρο. Αλλά αυτό είναι αληθινό και συμβαίνει στον 21ο αιώνα, γι’ αυτό και ξεκίνησα την πρωτοβουλία #MyCameraIsMyWeapon και ζήτησα από τις Ιρανές να κινηματογραφήσουν τη βιαιότητα της αστυνομίας ηθικής στους δρόμους για να ενημερώσουν τη Δύση για την κατάσταση των γυναικών στο Ιράν.

Η αστυνομία ηθικής αποτελείται από μια ομάδα αστυνομικών που κυκλοφορούν στους δρόμους παρενοχλώντας και εκφοβίζοντας τις γυναίκες που δεν φορούν χιτζάμπ. Στον 21ο αιώνα, έχουμε αστυνομία για τα μαλλιά.

Η Μαχσά Αμινί δολοφονήθηκε για το «έγκλημα» του «ακατάλληλου χιτζάμπ» και κάθε μέρα, οι γυναίκες παρενοχλούνται από την «αστυνομία του χιτζάμπ», που πιστεύει ότι πρέπει να υποκύψουμε στην τυραννία τους.

– Το 2022, ο θάνατος της Μαχσά Αμινί πυροδότησε το κίνημα «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία», με χιλιάδες γυναίκες να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Εκτοτε το κίνημα έχει χαθεί από τον διεθνή Τύπο. Τι απέγινε η δυναμική αντιπολίτευση των γυναικών που κλόνισε το καθεστώς;

– Δεν νομίζω ότι η επανάσταση για την ελευθερία της γυναικείας ζωής απέτυχε. Οι επαναστάσεις έχουν πάντα διαφορετικές φάσεις στην Ιστορία και μερικές φορές χρειάζονται χρόνια. Μπορεί να μη βλέπετε ανθρώπους στους δρόμους, επειδή το επίπεδο της βαρβαρότητας είναι πολύ υψηλό. Περισσότεροι από 700 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκτελέστηκαν επειδή απλώς διαμαρτυρήθηκαν. Και περισσότεροι από 22.000 φυλακίστηκαν επειδή διαμαρτυρήθηκαν για τη βίαιη δολοφονία της Μαχσά Αμινί. Ετσι, τώρα γινόμαστε μάρτυρες μιας διαφορετικής φάσης της επανάστασης.

Οι γυναίκες ενώνονται για να ασκήσουν την πολιτική ανυπακοή τους και να ταπεινώσουν τον Αλί Χαμενεΐ, τον ανώτατο ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Με την αφαίρεση του χιτζάμπ στους δρόμους, κλονίζεται ο κύριος πυλώνας αυτής της θρησκευτικής δικτατορίας στο Ιράν.

Πρέπει να αναφέρω, ωστόσο, ότι κατά τη διάρκεια της εξέγερσης οι δημοκρατικές χώρες δεν ανέπτυξαν ισχυρή δράση για να υποστηρίξουν τις γυναίκες. Αυτή η αδράνεια ενθάρρυνε και ενδυνάμωσε το καθεστώς που καταπιέζει τις γυναίκες και καταστέλλει τις μαζικές εξεγέρσεις. Δεν υπήρχε κανένας λόγος για το καθεστώς να σταματήσει να σκοτώνει εφήβους. Βέβαια, παρ’ όλη τη βαρβαρότητα, πιστεύω ακράδαντα ότι η φλόγα της επανάστασης στο εσωτερικό της χώρας εξακολουθεί να καίει.

Η Ευρώπη και ο Καναδάς πρέπει να βάλουν τους Φρουρούς της Επανάστασης στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων. Χρειάζεται επειγόντως μια νέα πολιτική για το Ιράν, ώστε να απωθήσουμε αποτελεσματικά την παρουσία των Φρουρών της Επανάστασης στην περιοχή. Δώστε επίσης προσοχή όταν το ιρανικό κράτος εκτελεί 800 ανθρώπους σε ένα χρόνο και ανακαλέστε τους πρεσβευτές σας!

– Κατά τη γνώμη σας, με ποιους τρόπους θα μπορούσε η διεθνής κοινότητα να δράσει και να ασκήσει πίεση στο καθεστώς για να επιτύχει πραγματικές αλλαγές στην καθημερινή ζωή των Ιρανών;

– Η διεθνής κοινότητα μπορεί να κάνει πολλά. Πρώτον, θέλουμε ο ελεύθερος κόσμος να συμμετάσχει στην εκστρατεία μας «Ενωμένοι ενάντια στο απαρτχάιντ των φύλων (United Against Gender Apartheid)». Η διεθνής κοινότητα μπορεί να μας βοηθήσει να επεκτείνουμε τον ορισμό του απαρτχάιντ, ώστε να συμπεριλάβει και το φύλο. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να σώσουν τις ζωές των γυναικών στο Ιράν, οι οποίες αντιμετωπίζουν βιασμούς και βασανιστήρια μέχρι θανάτου από την Ισλαμική Δημοκρατία.

Επιπλέον, η Ευρώπη και ο Καναδάς πρέπει να βάλουν τους Φρουρούς της Επανάστασης στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων. Είναι παράλογο το γεγονός ότι το αρνούνται. Χρειάζεται επειγόντως μια νέα πολιτική για το Ιράν, ώστε να απωθήσουμε αποτελεσματικά την παρουσία των Φρουρών της Επανάστασης στην περιοχή. Δώστε επίσης προσοχή όταν το ιρανικό κράτος εκτελεί 800 ανθρώπους σε ένα χρόνο και ανακαλέστε τους πρεσβευτές σας!

Πιστεύω ακράδαντα ότι οι δικτάτορες, από τη Ρωσία μέχρι την Κίνα και το Ιράν, είναι πιο ενωμένοι από τις δημοκρατικές χώρες. Βοηθούν ο ένας τον άλλον, υποστηρίζοντας με τεχνολογικά μέσα, όπλα επιτήρησης, χρήματα, με εκπαίδευση και με στρατιωτικές βάσεις. Οπότε, η Ιστορία θα κρίνει εκείνους τους δημοκρατικούς ηγέτες που σφίγγουν το χέρι των δολοφόνων της Δημοκρατίας αντί να σφίγγουν το χέρι των μαχητών υπέρ της δημοκρατίας στο Ιράν, ειδικά των γυναικών του Ιράν.

– Πρόσφατα, δηλώσατε στο CNN ότι «η φύση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν είναι ο πόλεμος». Με το Ισραήλ να κατηγορεί το Ιράν ότι σπέρνει τον τρόμο στη Μέση Ανατολή, πιστεύετε ότι το ιρανικό καθεστώς συντηρεί την ένταση στη Μέση Ανατολή;

– Η Ισλαμική Δημοκρατία είναι ένα δολοφονικό καθεστώς αποφασισμένο να εξαγάγει τον ισλαμισμό σε όλον τον κόσμο. Το καθεστώς προκαλεί χάος στην περιοχή, από τον εξοπλισμό του Πούτιν μέχρι τον σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων στο Ισραήλ, στο Ιράκ, στον Λίβανο και στη Συρία, αλλά δεν έχει ακόμη πληρώσει το ανάλογο τίμημα για τις ενέργειές του.

Είτε πρόκειται για τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, είτε για την Ισλαμική Δημοκρατία στο Ιράν, είτε για τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, είτε για τη Χαμάς στη Γάζα, τα πλοκάμια της Ισλαμικής Δημοκρατίας φτάνουν πολύ πέρα από τα σύνορά της. Επίσης, χρηματοδοτεί και υποστηρίζει τρομοκρατικές ομάδες σε ολόκληρη την περιοχή για να αποσταθεροποιήσει και να ριζοσπαστικοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους πληθυσμούς.

– Πριν από δεκαετίες, το Ιράν είχε φιλικές σχέσεις με το Ισραήλ, ενώ σήμερα είναι εχθροί. Κατά τη γνώμη σας, από πού πηγάζει το μίσος της ιρανικής ηγεσίας για το Ισραήλ και γιατί προσβλέπουν στην καταστροφή του;

– Μισούν κάθε χώρα που εκπροσωπεί την ελευθερία. Είναι πολύ σαφές ότι θέλουν να καταστρέψουν όχι μόνο το Ισραήλ, αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οταν μεγαλώναμε στο Ιράν μάς μάθαιναν να φωνάζουμε: «Θάνατος στην Αμερική!».

Υπάρχουν τρεις πυλώνες που κάνουν την Ισλαμική Δημοκρατία να επιβιώνει: «Θάνατος στην Αμερική», «Θάνατος στο Ισραήλ» και μίσος για τις γυναίκες. Σε αντίθεση με την Ισλαμική Δημοκρατία, οι Ιρανές γυναίκες και οι άνδρες αγαπούν τη δημοκρατία, την ισότητα και θέλουν να είναι φίλοι με όλες τις χώρες και τα έθνη. Γι’ αυτό καλώ πάντα τους ηγέτες του ελεύθερου κόσμου να είναι ενωμένοι με τον λαό του Ιράν. Πιστέψτε με, εμείς, ο λαός του Ιράν, είμαστε καλύτεροι σύμμαχοι για τις δυτικές χώρες του ελεύθερου κόσμου σε σύγκριση με αυτούς τους οπισθοδρομικούς μουλάδες.

– Συνοψίζοντας, ποιο είναι το μήνυμά σας προς την παγκόσμια κοινότητα και ποιες αλλαγές θέλετε να δείτε στο εγγύς μέλλον;

– Το όνειρό μου είναι να δω ένα Ιράν απελευθερωμένο από τη μέγγενη του ισλαμικού καθεστώτος. Ενα μέρος όπου οι γυναίκες θα μπορούν να περπατούν στους δρόμους χωρίς να φοβούνται τη βία. Ενα μέλλον όπου οι γυναίκες θα μπορούν να παρακολουθούν ελεύθερα αγώνες στα γήπεδα. Οπου οι άνδρες δεν θα εκτελούνται επειδή υποστηρίζουν τις αδελφές τους. Να δούμε ένα Ιράν που δεν προκαλεί αστάθεια στην περιοχή επεκτείνοντας τον τρόμο του σε όλο τον κόσμο. Αυτό δεν είναι μόνο το δικό μου όνειρο – είναι η προσδοκία εκατομμυρίων Ιρανών που λαχταρούν μια φυσιολογική ζωή.

Οι Ιρανές δεν αγωνίζονται μόνο για τον εαυτό τους. Προσπαθούν να προστατεύσουν τη δημοκρατία και τον φεμινισμό από έναν από τους πιο επικίνδυνους ιούς, που είναι η ισλαμική ιδεολογία. Είμαστε πιο δυνατές και το όνειρό μου είναι να επιστρέψω στην όμορφη πατρίδα μου για να αγκαλιάσω την οικογένειά μου χωρίς τον φόβο της δολοφονίας μου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή