Η τελευταία του ευχή πριν πεθάνει ήταν να δει το «Dune 2» – Και ο Ντενί Βιλνέβ τού έστειλε το λάπτοπ του

Η τελευταία του ευχή πριν πεθάνει ήταν να δει το «Dune 2» – Και ο Ντενί Βιλνέβ τού έστειλε το λάπτοπ του

Σε ένα δωμάτιο στη μονάδα του Κεμπέκ, με τις κουρτίνες τραβηγμένες, χωρίς κινητά και με τους εμπλεκόμενους να έχουν υπογράψει συμβόλαιο εμπιστευτικότητας για την αποφυγή τυχόν διαρροών, ο ασθενής, γύρω στα 50 του, και ένας φίλος του παρακολούθησαν την ταινία στο λάπτοπ του Βιλνέβ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το πολυαναμενόμενο σίκουελ του sci-fi έπους «Dune: Part Two» να βγήκε στις αίθουσες την περασμένη εβδομάδα, όμως υπήρξε ένας άνθρωπος που είδε την ταινία τουλάχιστον 1,5 μήνα νωρίτερα από την πρεμιέρα της.  

Κανείς, ωστόσο, δεν θα ήθελε να έχει την τύχη του πρώτου αυτού θεατή

Κι αυτό γιατί επρόκειτο για έναν ασθενή σε μονάδα παρηγορητικής φροντίδας, του οποίου τελευταία ευχή ήταν να δει τη νέα ταινία του Ντενί Βιλνέβ πριν πεθάνει. 

Ο σκηνοθέτης της ταινίας και η Χοσέ Γκανιόν, ιδρύτρια της καναδικής οργάνωσης L’Avant που ασχολείται με τις τελευταίες επιθυμίες ανθρώπων στη δύση της ζωής τους, ανέλαβαν να κάνουν πραγματικότητα και αυτή την ευχή. 

«Η μεταφορά του φιλμ στον άνδρα ήταν μια μάχη κόντρα στον χρόνο», ανέφερε η Γκανιόν. 

Σε ένα δωμάτιο στη μονάδα του Κεμπέκ, με τις κουρτίνες τραβηγμένες, χωρίς κινητά και με τους εμπλεκόμενους να έχουν υπογράψει συμβόλαιο εμπιστευτικότητας για την αποφυγή τυχόν διαρροών, ο ασθενής, γύρω στα 50 του, και ένας φίλος του παρακολούθησαν την ταινία στο λάπτοπ του Βιλνέβ, τον οποίο είχε μεταφέρει αεροπορικώς η βοηθός του σκηνοθέτη. 

Μάχη με τον χρόνο

Ολα ξεκίνησαν στις 6 Ιανουαρίου όταν η Γκανιόν, με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γνωστοποιούσε το αίτημα, καλώντας για βοήθεια. «Το εν λόγω άτομο έχει λίγες εβδομάδες ζωής μπροστά του, οπότε δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», κατέληξε στην ανάρτησή της. 

Λίγο αργότερα, η ανάρτηση έφτασε κάπως στον Βιλνέβ. Οπως ανέφερε η Γκανιόν σε πρόσφατη ανάρτησή της, ο σκηνοθέτης και η σύζυγός του, Τάνια Λαπουάντ, παραγωγός του σίκουελ, «συγκινήθηκαν τρομερά από την τελευταία ευχή αυτού του ανθρώπου». 

«Μου είπαν “είναι ακριβώς για ανθρώπους σαν κι αυτόν που κάνουμε τις ταινίες”» περιγράφει η ίδια. 

Αρχικά, ο Βιλνέβ και η Λαπουάντ ήθελαν να μεταφέρουν τον κινηματογραφόφιλο στο Μόντρεαλ ή το Λος Αντζελες για να παρακολουθήσει την ταινία, ωστόσο, σύμφωνα με την Γκανιόν, κάτι τέτοιο «ήταν αδύνατον, καθώς ήταν εξαιρετικά αδύναμος». 

Η τελευταία του ευχή πριν πεθάνει ήταν να δει το «Dune 2» – Και ο Ντενί Βιλνέβ τού έστειλε το λάπτοπ του-1
Ο σκηνοθέτης και η σύζυγός του στην πρεμιέρα του «Dune 2» στο Μόντρεαλ – Φωτ.: Joel C. Ryan/Invision/AP.

«Ο χρόνος περνούσε. Και ο ασθενής πέθαινε», παραδέχεται η Γκανιόν. Ωσπου βρέθηκε η λύση: Στις 16 Ιανουαρίου η βοηθός του Βιλνέβ πέταξε στο Κεμπέκ με το λάπτοπ του σκηνοθέτη. 

O άνδρας δεν μιλούσε αγγλικά και έπρεπε να παρακολουθήσει την ταινία με γαλλικούς υπότιτλους, δήλωσε ο Γκανιόν στην WP. «Ηταν τόσο αδύναμος που φοβηθήκαμε πως μπορεί να πεθάνει ενώ παρακολουθεί την ταινία» έγραψε στο Facebook. 

O ασθενής ήταν πράγματι τόσο καταπονημένος ώστε δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει ολόκληρη την ταινία – που διαρκεί 2 ώρες και 46 λεπτά. Καθώς είχε φρικτούς πόνους, είδε τη μισή. Λίγες ημέρες αργότερα, πέθανε. 

«Κατέληξε, παίρνοντας μαζί του το μυστικό της ταινίας», ανέφερε η Γκανιόν στην ανάρτησή της.

Ωστόσο, το ότι ο ασθενής δεν κατάφερε να δει το τέλος της ταινίας, έκανε κάποιους από τους εμπλεκόμενους να θεωρήσουν πως «απέτυχαν» στην αποστολή τους. Τουναντίον, αναφωνεί η Γκανιόν. «Το τέλος της ταινίας, όταν πρόκειται να πεθάνεις, δεν έχει καμία σημασία. Ο άνδρας αυτός είδε ανθρώπους γύρω του, εκ των οποίων πολλοί άγνωστοι, να προσπαθούν για να πραγματοποιήσουν την τελευταία του επιθυμία. Κι αυτό αξίζει όλο το χρυσάφι της γης». 

Η Γκανιόν παραδέχεται πως δεν έχει δει ακόμη το δεύτερο μέρος του «Dune», όμως, θα το κάνει σύντομα. «Θα χαμογελάω σαν χαζή σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, σκεπτόμενη την πανέμορφη αυτή ιστορία. Σκεπτόμενη αυτόν». 

Πηγή: Washington Post

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή