Η Αμπράμοβιτς και η Κάλλας… επί επτά

Η Αμπράμοβιτς και η Κάλλας… επί επτά

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς αγαπάει την Ελλάδα. Την επισκέπτεται αρκετά συχνά. Της θυμίζει την πατρίδα της, τη Σερβία, το γενέθλιο τραύμα της, όπως έχει δηλώσει και η ίδια. Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς λατρεύει, επίσης, τη Μαρία Κάλλας. «Η Κάλλας έχει πει πως, όταν ερμηνεύεις έναν ρόλο, πρέπει να έχεις ένα μέρος του εγκεφάλου σου υπό απόλυτο έλεγχο και το άλλο απολύτως ελεύθερο. Αυτή η φράση της μου άνοιξε ένα ολόκληρο σύμπαν και είπα, ναι, θέλω να κάνω κάτι που να αφορά την Κάλλας», εξομολογήθηκε τον περασμένο μήνα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών η Σέρβα περφόρμερ. Και θα κάνει. Μία ταινία. Η ταινία θα έχει τίτλο «7 Deaths of Marina Abramovic» και θα εστιάζει σε επτά ηρωίδες της όπερας που ερμήνευσε η Μαρία Κάλλας, όπως η Τόσκα, η Μαντάμα Μπατερφλάι, η Μήδεια, οι οποίες πέθαναν από έρωτα.

«Η Μαρίνα έχει σχεδόν λατρεία για την Κάλλας. Ταυτίζεται μαζί της και ως προς τον ερωτικό πόνο που βίωσε ως γυναίκα», μας πληροφορεί συνεργάτης της παραγωγής. Και συνεχίζει: «Η έρευνά της για το συγκεκριμένο πρότζεκτ έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια, ενώ η εξεύρεση οικονομικών πόρων εδώ και ενάμιση χρόνο».

Επτά βίντεο-περφόρμανς

Στην ταινία, η Αμπράμοβιτς δεν θα υποδυθεί μόνο την Κάλλας αλλά και τις οπερατικές ηρωίδες τις οποίες ενσάρκωσε μοναδικά η κορυφαία Ελληνίδα υψίφωνος. Πρόκειται, ουσιαστικά, για επτά δεκάλεπτα βίντεο-περφόρμανς, τα οποία επικεντρώνονται στην οπερατική σκηνή του θανάτου κάθε ηρωίδας, με διαφορετικό σκηνοθέτη, διευθυντή φωτογραφίας, σκηνογράφο και ενδυματολόγο. Τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς θα σκηνοθετήσουν, σε κάθε μία από τις επτά ιστορίες, βραβευμένοι σκηνοθέτες παγκόσμιας εμβέλειας, όπως ο Ρομάν Πολάνσκι και ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, ενώ η παραγωγή θα ήθελε να υπάρχει και ένας Ελληνας λόγω του ελληνικού θέματος της ταινίας.

Εκτός από τους προαναφερθέντες καλλιτέχνες, έχει ακουστεί πως θα σκηνοθετήσουν τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς και οι Αλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου, Λαρς φον Τρίερ και Ουές Αντερσον (ακόμα, όμως, δεν έχει οριστικοποιηθεί η λίστα των συντελεστών), ενώ πίσω από το όνομα του Ελληνα κινηματογραφιστή που επιθυμεί η παραγωγή να συμμετάσχει, υποθέτουμε, λόγω της προβολής τους στο εξωτερικό, θα είναι ο Γιώργος Λάνθιμος, ο Αλέξανδρος Αβρανάς ή η Αθηνά-Ραχήλ Τσαγκάρη. Βέβαια, θα ταίριαζε εξαιρετικά τη συγκεκριμένη ανάθεση να αναλάμβανε ο δάσκαλος της σωματικής περφόρμανς στην Ελλάδα – γνωστός σε όλη την υφήλιο για την περίφημη Μέθοδό του, ο Θεόδωρος Τερζόπουλος. Ποιος ξέρει;

Πάντως, ανάμεσα στα μεγάλα διεθνή ονόματα συντελεστών που απαρτίζουν αυτή τη φιλόδοξη κινηματογραφική παραγωγή είναι και του Ρικάρντο Τίσι, καλλιτεχνικού διευθυντή του οίκου Ζιβανσί και προσωπικού φίλου της Αμπράμοβιτς, ο οποίος θα σχεδιάσει τα κοστούμια σε μία από τις επτά ενότητες.

Οπως το «Gravity»

Πληροφορούμαστε, επίσης, ότι η ταινία θα παρουσιάσει καινοτομίες στη χρήση νέων τεχνολογιών σε επίπεδο παραγωγής, όπως το «Gravity». Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως η πλειονότητα των γυρισμάτων, που ξεκινούν από την άνοιξη του 2015, θα γίνουν στην Ελλάδα, σε εμβληματικά μέρη που αφορούν τη βιογραφία της Κάλλας. Πρόκειται δηλαδή για μια ταινία για την Ελλάδα, γι’ αυτό και θέλαμε η παραγωγή να είναι ελληνική.

Οντως, την παραγωγή της ταινίας κάνουν ο Γεράσιμος Καππάτος, ο οποίος εκπροσωπεί τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς στην Ελλάδα, και η Σωζήτα Γκουντούνα, οι οποίοι κάλεσαν στο πρότζεκτ και τον Θάνο Αργυρόπουλο (που βρίσκεται τώρα στο Λος Αντζελες για τους σκοπούς της συγκεκριμένης παραγωγής), λόγω της εξειδίκευσής του στην κινηματογραφική παραγωγή. Χορηγοί θα είναι επιφανείς Ελληνες της Αμερικής και μεγάλοι διεθνείς φορείς.

Η παραγωγή επισημαίνει πως «η Μαρίνα θα ήθελε μέρος των εσόδων της ταινίας να διατεθεί για την ενίσχυση φορέα που σχετίζεται με την Κάλλας και δίνει υποτροφίες. Επίσης, είμαστε σε επικοινωνία με τα υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού. Η ταινία “7 Deaths of Marina Abramovic” είναι ίσως η μεγαλύτερη διεθνής παραγωγή που έχει γίνει στον τόπο μας και θέλουμε τους δημόσιους φορείς στο πλευρό μας».

Νέο μεγάλο πρότζεκτ στο Λονδίνο

Από τις 7 Ιουνίου, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς θα βρίσκεται στη Serpentine Gallery του Λονδίνου, επί οκταώρου, σε καθημερινή βάση, όπως και στο ΜΟΜΑ στη Νέα Υόρκη όπου είχε παρουσιάσει το 2010 την περφόρμανς «The Artist Is Present». Στο Λονδίνο, με το «The Current», θα σπρώξει τα όρια της τέχνης της ακόμα πιο πέρα, καθώς θα έρχεται αντιμέτωπη με το κοινό σε έναν άδειο χώρο. Εδώ, σε αντίθεση με το ΜΟΜΑ, θα είναι μόνη της απέναντι σε πολλούς θεατές.

Ακόμα ούτε η ίδια δεν έχει αποφασίσει τι ακριβώς θα κάνει στη συγκεκριμένη περφόρμανς. Προς το παρόν, έχει επισκεφθεί τους σαμάνους, τους οποίους συναντά τακτικά στη Βραζιλία. Μαζί τους κάνει διαλογισμό και αποτοξίνωση, απομονώνεται και θέτει εαυτήν σε πολυήμερη αφωνία, κάνοντας παράλληλα ειδικές ενεργειακές ασκήσεις. Αυτή την εμπειρική διαδικασία διδάσκει, στη συνέχεια, στους μαθητές της και μέσα από αυτή αποφασίζει και για τα επόμενα καλλιτεχνικά της σχέδια.

Το νέο μεγάλο όνειρο της διάσημης περφόρμερ είναι το Marina Abramovic Institute (ΜΑΙ), το οποίο υπολογίζεται ότι θα κοστίσει συνολικά 31 εκατομμύρια δολάρια. Η πολυπράγμων καλλιτέχνις έχει ήδη συγκεντρώσει 600 χιλιάδες δολάρια μέσω ευγενικών συνεισφορών του κοινού (crowd funding), το μεγαλύτερο ποσό που έχει συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής για πολιτιστικό σκοπό με αυτόν τον τρόπο. Και παρόλο που οι κτιριακές εγκαταστάσεις του ΜΑΙ δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, η ίδια προτίθεται σύντομα να μπει στο κτίριο και να αρχίσει να δουλεύει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή