Το έγκλημα της αλήθειας

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την ιστορία των Wikileaks, έρχεται ένα ντοκιμαντέρ που θα ταράξει για ακόμη μια φορά το αμερικανικό κατεστημένο αφηγούμενο την ιστορία του φυλακισμένου πρώην πράκτορα της CIA, Τζον Κυριάκου.

Ο πρώην πράκτορας της CIA που αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση Μπους κατέφευγε σε βασανιστήρια για να αναγκάσει τους κατηγορουμένους για τρομοκρατική δράση να δώσουν περαιτέρω πληροφορίες, γίνεται ο πρωταγωνιστής του «Silenced».

Το ντοκιμαντέρ που καταγράφει τις ζωές Αμερικανών μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος από τον βραβευμένο σκηνοθέτη James Spione και με παραγωγό την γνωστή ηθοποιό Susan Sarandon αναμένεται να ταράξει τα νερά.

Τέσσερις «εσωτερικοί πληροφοριοδότες» αποκαλύπτουν τις πιο σκοτεινές πλευρές της μάχης που δίνει η Αμερική κατά της τρομοκρατίας επιβεβαιώνοντας πως το να λέει κανείς την αλήθεια γίνεται η πιο επικίνδυνη πράξη.

Μέσα από πρωτοσέλιδα εφημερίδων και μπροστά στα μάτια των Αμερικανών πολιτών αποκαλύπτονται οι πιο δραματικές αλήθειες για τις πολιτικές εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και για μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία επιθυμεί να διατηρήσει την μυστικότητα των ενεργειών της.

«Το “Silenced” δεν είναι απλά ένα ντοκιμαντέρ», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Τζον Κυριάκου με επιστολή που έγραψε από τις φυλακές του Loretto. «Είναι μια πράξη πατριωτισμού και μια δουλειά με την οποία είμαι περήφανος που σχετίζομαι», τόνισε.

Τι διακυβεύεται όμως πραγματικά;

Χιλιάδες άνθρωποι στις ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της απελευθέρωσης του Τζον Κυριάκου ως υπέρμαχο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ανυπακοή στην πολιτική της σιωπής για εγκλήματα που πράττονται εν ονόματι της δημοκρατίας χειροκροτείται από το κοινό.

Αιτία αυτής της προσέγγισης είναι η επικράτηση μιας γενικότερης αίσθησης της κοινής γνώμης πως οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος λειτουργούν τελικώς ως αρωγοί της Δικαιοσύνης.

Στον 20ο αιώνα με τις διαδοχικές συγκρούσεις, την τρομοκρατία, τον ψυχρό πόλεμο και την πτώση του «υπαρκτού» σοσιαλισμού, το θέμα των ατόμων που καταγγέλλουν την διαφθορά είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Ωστόσο, η διασφάλιση και προάσπιση των δικαιωμάτων του κοινωνικού συνόλου ως μια διαδικασία σύστασης της κοινωνίας με δημοκρατικά χαρακτηριστικά ήρθε στην επιφάνεια με το ζήτημα της προστασίας ή μη των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.

«Έχω μάθει με σκληρό τρόπο πόσο κρίσιμη είναι η πράξη της καταγγελίας για την εξυγίανση της δημοκρατίας μας, για την διατήρηση της δύναμης της χώρας μας και για τη διασφάλιση του απαραβίαστου του συντάγματός μας», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κυριάκου.

Το έργο «Silenced: The War on Whistleblowers» παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τραιμπέκα που διεξάγεται από τις 16 έως τις 27 Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή