Η Φρίντα των Μπιτλς

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φόρο τιμής σε μια αφανή ηρωίδα της μουσικής αποτίει η ταινία του Αμερικανού σκηνοθέτη Ράιαν Ουάιτ «Good Ol’ Freda», που προβάλλεται απόψε στην έναρξη του φεστιβάλ μουσικού ντοκιμαντέρ IN-EDIT (www.in-edit.gr), στον κινηματογράφο Odeon Οπερα. Το 1962, η τότε 17χρονη Φρίντα Κέλι αψήφησε τις εντολές του πατέρα της και δέχτηκε να γίνει γραμματέας του Μπράιαν Επσταϊν, ο οποίος θα αναλάμβανε καθήκοντα μάνατζερ μιας ανερχόμενης νεανικής μπάντας από το Λίβερπουλ.

Η Φρίντα, που έναν χρόνο νωρίτερα είχε εγκαταλείψει το σχολείο και εργαζόταν ως δακτυλογράφος, ήταν ήδη φανατική θαυμάστρια των Μπιτλς και θαμώνας του θρυλικού κλαμπ Cavern – αργότερα εξομολογήθηκε ότι είχε παρακολουθήσει περίπου 190 συναυλίες των Σκαθαριών, πριν καν αρχίσει να δουλεύει για εκείνους. «Δεν θα μείνεις ούτε έναν χρόνο σε αυτή τη δουλειά» την προειδοποίησε ο πατέρας της. Τελικά, κατάφερε να διατηρήσει τη θέση της έως τη διάλυση της μπάντας, το 1972, ενώ συνέχισε να απαντά στα γράμματα των θαυμαστών του συγκροτήματος για τρία ακόμα χρόνια. Τέσσερις δεκαετίες αργότερα, και αφού είχε απορρίψει αρκετές προτάσεις από εκδοτικούς οίκους, δέχτηκε να αφηγηθεί την ιστορία της στον Ράιαν Ουάιτ.

Για την αλληλογραφία του συγκροτήματος, η νεαρή γραμματέας αρχικά έδωσε τη διεύθυνση του σπιτιού της και ανέλαβε να απαντάει προσωπικά σε κάθε επιστολή. Σύντομα, βέβαια, αναγκάστηκε να αλλάξει τη διεύθυνση του φαν κλαμπ, αφού ο ταχυδρόμος άφηνε στην πόρτα της περίπου 800 γράμματα καθημερινά. Ο τίτλος της ταινίας προέρχεται από τον δίσκο που ηχογράφησαν οι Beatles τα Χριστούγεννα του 1963 για τους θαυμαστές τους. Οταν ο Τζορτζ Χάρισον εκφράζει ευχαριστίες για τη «Φρίντα Κέλι από το Λίβερπουλ», οι υπόλοιποι φωνάζουν «Good ol’ Freda!».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή