Νέες ταινίες: Η παθιασμένη Ντίκινσον και η κυνική λομπίστρια

Νέες ταινίες: Η παθιασμένη Ντίκινσον και η κυνική λομπίστρια

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κινηματογραφική εβδομάδα των γυναικών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτή που ξεκινά σήμερα, αφού δύο χαρακτήρες γένους θηλυκού (ένας πραγματικός κι ένας φανταστικός) είναι αυτοί που συγκεντρώνουν πάνω τους την περισσότερη προσοχή.

Ξεκινώντας από τη βιογραφία, έχουμε τη Σίνθια Νίξον («Sex and the City»), η οποία μεταμορφώνεται στη σπουδαία Αμερικανίδα ποιήτρια του 19ου αιώνα Εμιλι Ντίκινσον.

Αινιγματική και απομονωμένη, ειδικά προς το τέλος της ζωής της, η Ντίκινσον προκαλεί το ενδιαφέρον του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Τέρενς Ντέιβις («Το βαθύ μπλε του έρωτα»), ο οποίος, παραστατικά τιτλοφορεί την ταινία του «Ηρεμο πάθος» (* * ½).

Το φιλμ κινείται γραμμικά ξεκινώντας από τα σχολικά χρόνια και τη νεότητα της ποιήτριας, για να επικεντρωθεί τελικά στο ύστερο κομμάτι της ζωής της.

Η βαθιά σχέση αγάπης με την οικογένειά της, αλλά και η εποχή που τη διαμόρφωσε, παρουσιάζονται εδώ σε βάθος, βοηθώντας ώστε να αναδυθεί, στο μέτρο του δυνατού, το αληθινό πνεύμα της Ντίκινσον· ένα πνεύμα προσηλωμένο σε αρχές και αξίες κι από την άλλη τρομερά ανήσυχο και επαναστατικό.

Ο πουριτανισμός, καθώς και άλλα ζητήματα της εποχής (π.χ. δουλεία) που επηρέασαν την ποιήτρια, θίγονται εδώ, ανάμεσα σε ακουστικά αποσπάσματα του ποιητικού της έργου.

Η Νίξον, από την πλευρά της, ερμηνεύει τον χαρακτήρα με ευαισθησία και πάθος, όμως αυτό το τελευταίο (που υπάρχει και στον τίτλο) λείπει κάπως από το μάλλον επίπεδο σενάριο.

Oλους στα δάχτυλα

Ο δεύτερος γυναικείος χαρακτήραs που θα μας απασχολήσει είναι αυτός της «Κυρίας Σλόαν» (***½). Η κυρία Σλόαν είναι μια σούπερ επιτυχημένη λομπίστρια, η οποία παίζει στα δάχτυλα τα υψηλά κλιμάκια της πολιτικής της Ουάσιγκτον.

Οταν, ωστόσο, η εταιρεία της θα αναλάβει την προώθηση μιας εκστρατείας σχετικά με ένα νόμο περί οπλοκατοχής, εκείνη θα μεταπηδήσει στο αντίπαλο στρατόπεδο, αντιμετωπίζοντας τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας της. Σε μια ταινία που αποτελεί ταιριαστό παράλληλο στο «House of Cards», ο Τζον Μάντεν βουτάει βαθιά στον απίστευτα κυνικό και θολό κόσμο των πολιτικών συμφωνιών και του λόμπινγκ, κατασκευάζοντας ένα στυλάτο πολιτικό θρίλερ.

Εκτός από το γεμάτο ανατροπές και εκπλήξεις σενάριο, βασικό όπλο στη φαρέτρα του Βρετανού σκηνοθέτη είναι η πρωταγωνίστρια Τζέσικα Τσαστέιν. Η δύο φορές υποψήφια για Οσκαρ ηθοποιός ερμηνεύει άψογα τον χαρακτήρα της ατσαλάκωτης καριερίστας, που μοναδικός της στόχος είναι η νίκη.

Σε ένα φιλμ που κριτικάρει εύστοχα τις ασχήμιες της σύγχρονης πολιτικής, μένοντας παράλληλα πιστό στους κώδικες του σασπένς, είναι η δική της πειστική απόδοση που κατευθύνει το σύνολο στην επιτυχία.

Και από τις σπουδαίες γυναίκες περνάμε σε έναν εξίσου σπουδαίο άνδρα: ο Ραμόν Αρόγιο, πρωταγωνιστής του «100 μέτρα» (***), είναι ο μοναδικός άνθρωπος που έλαβε μέρος σε μαραθώνιο τρίαθλο (3,8 χλμ. κολύμβηση, 180 χλμ. ποδηλασία, 42 χλμ. τρέξιμο), παρότι του είχε διαγνωστεί σκλήρυνση κατά πλάκας! Η ταινία βιογραφεί τον γενναίο αυτό άνδρα, μέσα από τις δυσκολίες και τα εμπόδια της ασθένειας, αλλά και την αποφασιστικότητά του να προπονηθεί για τον μεγάλο αγώνα. Απροσδόκητος σύμμαχος στην προσπάθεια, εκτός από τη σύζυγό του, ο πρώην αθλητής και προηγουμένως μισητός πεθερός του.

Το ισπανικό φιλμ προσφέρει άφθονη συγκίνηση αλλά και στιγμές γέλιου, χωρίς ιδιαίτερες νόρμες και τεχνάσματα. Εδώ κυριαρχεί η συγκλονιστική αληθινή ιστορία· και αν στην πορεία δεν αποφεύγονται και μερικές υπερβολές, αυτές μάλλον δικαιολογούνται. Σκεφτείτε μόνο ότι στον συγκεκριμένο άνθρωπο είπαν ότι δεν θα μπορούσε να περπατήσει ούτε 100 μέτρα…

CINEMA ALERT

Είναι πραγματικά απίθανη η ικανότητα αυτού του ανθρώπου να κερδίζει χρήμα. Ο Ντουέιν «The Rock» Τζόνσον μετά βίας μπορεί να χαρακτηριστεί ηθοποιός, και όμως πέρυσι ήταν από τους υψηλότερα αμειβόμενους επαγγελματίες του χώρου παγκοσμίως! Πρώην αθλητής μαχητικών αγωνισμάτων και bodybuilder, ο Τζόνσον έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινίες όπως τα «Ηρακλής», «Μαχητές των δρόμων» και «San Andreas», ενώ αυτή την εβδομάδα τον βλέπουμε στον ρόλο του θρυλικού Μιτς Μπιουκάναν στην αναβίωση του τηλεοπτικού «Baywatch». Μπορούν άραγε τα μούσκουλα να αντικαταστήσουν την καλτ γοητεία του Ντέιβιντ Χάσελχοφ; Στην Αμερική, πάντως, λατρεύεται σαν θεός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή