ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Το Χόλιγουντ προετοιμάζει τους θεατές να αναλάβουν ενεργό ρόλο

29s12gearvrlife

Ταινίες οι οποίες επιτρέπουν στον θεατή να επιλέξει μεταξύ διαφορετικών εκδοχών της πλοκής, «έξυπνες» στολές που λειτουργούν σαν κινούμενα κινηματογραφικά στούντιο και βιντεοπαιχνίδια που ρυθμίζουν τη θερμοκρασία και την κυκλοφορία του αέρα για μια απολύτως βιωματική εμπειρία: Η Αt&T Shape Expo δεν είναι απλώς μια εμπορική έκθεση για τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο των τεχνολογιών ψυχαγωγίας. Η ιδιαιτερότητά της είναι πως δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε ειδικούς, αλλά σε όσους καταβάλλουν τα 100 δολάρια που απαιτούνται για την εγγραφή. Πρόκειται για ένα λογικό ποσό, δεδομένου ότι εξασφαλίζει στους επισκέπτες πρόσβαση σε προβολές, παρουσιάσεις και ομιλίες προσωπικοτήτων όπως η Κάθριν Μπίγκελοου, ο Τζέφρι Ράιτ και ο νευροεπιστήμονας και επιχειρηματίας Beau Lotto, δυνατότητα συμμετοχής σε μια δημιουργική «κατασκήνωση» για παιδιά και ξενάγηση στα στούντιο της Warner Bros, στο Λος Αντζελες, όπου πραγματοποιείται η έκθεση στις 14 και 15 Ιουλίου.

Η ψηφιακή πραγματικότητα και η διάδραση βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των στούντιο του Χόλιγουντ, ενώ όλα δείχνουν πως στο όχι πολύ μακρινό μέλλον η έννοια του παθητικού θεατή θα είναι παρελθόν. Δείγματα των νέων πρότζεκτ τους θα παρουσιάσουν, μεταξύ άλλων, τα Baobab Studios, που ειδικεύονται στη δημιουργία virtual reality κινουμένων σχεδίων για όλες τις ηλικίες. Η πλατφόρμα ψηφιακής πραγματικότητας του φεστιβάλ Tribeca συμμετέχει στην έκθεση με δύο πρότζεκτ: Το σκοτεινό, τρισδιάστατο animation «Apex» διαδραματίζεται στα ερείπια μιας μετα-αποκαλυπτικής πόλης όπου κατοικούν φαντάσματα ζώων και παράξενοι γίγαντες. Το «The Protectors: Walk in the Ranger’s Shoes», μια παραγωγή του National Geographic σε σκηνοθεσία Κάθριν Μπίγκελοου, παρακολουθεί μια μέρα από τη ζωή ενός θηροφύλακα στο Εθνικό Πάρκο Γκαράμπα, στη Δημοκρατία του Κονγκό.

Οι λεγόμενες «τεχνολογίες εμβύθισης» (immersive technologies) δεν αφορούν μόνον τους παραγωγούς ταινιών μυθοπλασίας, δεδομένου ότι η εικονική πραγματικότητα είναι εξίσου αποτελεσματικό εργαλείο για τη δημιουργία τρομακτικά ρεαλιστικών ντοκιμαντέρ ή ακόμη και βιωματικής τέχνης. Η μεγάλου μήκους ταινία «After Solitary», γυρισμένη σε 360 μοίρες με τη χρήση ογκομετρικού βίντεο και φωτογραμμετρίας, αφηγείται την ιστορία του Kenny Moore, ο οποίος πέρασε πέντε χρόνια στην απομόνωση στις κρατικές φυλακές του Μέιν. Ακόμη, το πρότζεκτ «Blortasia» του καλλιτέχνη και σχεδιαστή οπτικών εφέ Kevin Mack μετατρέπει σουρεαλιστικά έργα τέχνης σε ολοκληρωμένες εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας.