Μετανάστες καταγράφουν τις ιστορίες τους

Μετανάστες καταγράφουν τις ιστορίες τους

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνας νέος από το Χαλέπι ξανασυναντά τον πατέρα του μετά 17 χρόνια και ανακαλύπτει την τέχνη της μαρμαρογλυπτικής. Μια μητέρα αγωνίζεται να φτάσει στη Σουηδία με τα έξι παιδιά της. Τέσσερις έφηβες από το Αφγανιστάν μιλούν για τη θέση της γυναίκας στην πατρίδα τους. Μια μεσίτρια ακινήτων αναλαμβάνει εθελοντικά να βρει κατοικίες για οικογένειες Σύρων προσφύγων.

Αντί να παρακολουθούν παθητικά τα διεθνή ΜΜΕ να αφηγούνται τις ιστορίες τους, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες είχαν την ευκαιρία να κάνουν τη δική τους φωνή να ακουστεί χάρη στο πρόγραμμα «Home New Home», που υλοποιήθηκε από το τέλος του 2016 έως τον Αύγουστο του 2017 σε έξι πόλεις της Μεσογείου. Ερασιτέχνες κινηματογραφιστές συμμετείχαν σε σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν σε δομές φιλοξενίας, σχολεία και πανεπιστήμια υπό την καθοδήγηση αναγνωρισμένων Ευρωπαίων και Αράβων σκηνοθετών και ακαδημαϊκών. Στη συνέχεια, εφοδιάστηκαν με τον απαραίτητο εξοπλισμό για να γυρίσουν τα πρώτα τους ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με πολίτες των χωρών υποδοχής τους. Το αποτέλεσμα είναι περισσότερες από 40 ταινίες γυρισμένες στην Ιορδανία, στην Τουρκία, στον Λίβανο, στην Παλαιστίνη και στην Ελλάδα, οι οποίες αρχίζουν να προβάλλονται σήμερα στην Αθήνα και θα συνεχίσουν το ταξίδι τους σε χώρους πολιτισμού και σχολεία όλης της χώρας.

Στην Αθήνα, η δράση, η οποία υλοποιήθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Προώθησης του Ντοκιμαντέρ Story Doc σε συνεργασία με το Διεθνές Ιδρυμα Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας Anna Lindh Foundation και την υποστήριξη του Goethe-Institut, φιλοξενήθηκε στα «Ανοιχτά Σχολεία» του Δήμου Αθηναίων με δωρητή το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (το ίδρυμα χρηματοδότησε, επίσης, τα σεμινάρια της Αθήνας και της Λέσβου). Αν και το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε, ο κινηματογραφικός εξοπλισμός θα παραμείνει στα σχολεία, έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες δράσεις του Δήμου Αθηναίων.

Eπτά ντοκιμαντέρ της δράσης προβάλλονται σήμερα στις 6 μ.μ. στο Goethe-Institut (Ομήρου 14-16). Από αύριο και μέχρι τις 26 Οκτωβρίου, οι προβολές μεταφέρονται στο αμφιθέατρο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (Φραγκούδη 11, Καλλιθέα), στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), στην «Τεχνόπολη», στο Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας και στο 2ο Λύκειο Αθηνών (www.homenewhome.gr/).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή