Η νέα Κίνα στον καμβά ενός έρωτα

Η νέα Κίνα στον καμβά ενός έρωτα

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία εβδομάδα μετά τον εξαιρετικό «Ψυχρό πόλεμο» του Παβλικόφσκι, έρχεται στα μέρη μας άλλη μια ιστορία αγάπης, η οποία διατρέχει τον χρόνο. Αυτή τη φορά πρόκειται για το τελευταίο φιλμ του Κινέζου Ζία Ζανγκέ («Ακίνητες ζωές»), ο οποίος επιλέγει να εξετάσει την πρόσφατη, πολύ ενδιαφέρουσα, δεκαπενταετία της αχανούς πατρίδας του. Στις αρχές της χιλιετίας, ο Μπιν ευημερεί ως μικροαπατεώνας σε κάποια παρηκμασμένη επαρχιακή πόλη της Κίνας. Σε μια απόπειρα δολοφονίας από ανταγωνιστές, η χαμηλών τόνων σύντροφός του, Κιάο, θα του σώσει τη ζωή, η ίδια ωστόσο θα καταλήξει στη φυλακή. Πέντε χρόνια αργότερα, ελεύθερη πια, θα αναζητήσει τον Μπιν, με τους δυο τους να σμίγουν και να ξαναχωρίζουν για όλη την υπόλοιπη δεκαετία.

Ο Ζανγκέ δημιουργεί έναν πολυεπίπεδο καμβά, με τη μαφιόζικη ιστορία σε πρώτο πλάνο να καθορίζει –σε έναν βαθμό– τις ζωές των πρωταγωνιστών. Οπως, ωστόσο, η σύγχρονη Κίνα αλλάζει μέσα σε σύντομο διάστημα, έτσι και ο μεταξύ τους δεσμός μεταλλάσσεται σε κάτι λιγότερο ερωτικό αλλά ταυτόχρονα βαθύτερο. Οταν η Κιάο φτάνει στον τόπο γνωστό ως «Τρία Φαράγγια» αναζητώντας τον Μπιν, η περιοχή είναι έτοιμη να βυθιστεί στα νερά που θα ανεβάσει μία σειρά από καινούργια φράγματα. Η παλιά Κίνα πνίγεται συμβολικά προκειμένου να γεννηθεί κάτι μεγαλύτερο, ενώ οι χαρακτήρες της ταινίας, σαρωμένοι, αναζητούν τη θέση τους στον νέο κόσμο.

Δραματικό βάθος

Οι ρυθμοί του φιλμ παραμένουν σχετικά αργοί, όμως αυτό είναι μάλλον απαραίτητο προκειμένου να εξυπηρετηθεί το δραματικό βάθος που δίνει ο Ζανγκέ στην ιστορία του. Η τελευταία, βαθιά ανθρώπινη και συγκινητική, μοιάζει με επικό ταξίδι, με κάπως θολό προορισμό, αλλά και αρκετές φορτισμένες στάσεις στη διαδρομή. Ο ίδιος ο κινηματογραφιστής το θέτει ως εξής: «Το ζευγάρι στην ταινία ζει στα περιθώρια της κοινωνίας. Επιζούν με την αμφισβήτηση του ορθόδοξου κοινωνικού κατεστημένου. Δεν ήθελα να τους υπερασπιστώ, αλλά να συναισθανθώ τη δύσκολή τους θέση. Μου θυμίζει με μερικούς τρόπους την πρώτη δεκαετία της δικής μου καριέρας, όταν ήταν επικίνδυνο να κάνεις ταινίες που εκφράζουν τον αληθινό εαυτό σου και την κοινωνία. Ετσι, έπεισα τον εαυτό μου να γράψω το σενάριο σαν να περιγράφω τα συναισθήματά μου: η χαμένη μου νιότη και η δική μου φαντασία για το μέλλον. Να ζεις, να αγαπάς και να είσαι ελεύθερος. Ξεκινάω με την Κίνα στην αρχή του 21ου αιώνα και κλείνω το 2018. Πάντα ενδιαφέρομαι για ιστορίες με μεγάλο χρονικό διάστημα: ο χρόνος παρασύρει τα μυστικά της ζωής, τις ιστορίες και τις εμπειρίες».

Οπως αναφέραμε πάντως και στην αρχή, έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς το φιλμ του Ζανγκέ σαν καθρέφτισμα σε εκείνο του Παβλικόφσκι. Εγχρωμο δίπλα στο ασπρόμαυρο, ταινία εποχής και σύγχρονο δράμα, δυτικός και ανατολικός πολιτισμός· παρ’ όλα αυτά οι ομοιότητες της ανθρώπινης κατάστασης είναι τόσο χτυπητές –και συχνά συγκινητικές– τόσο σε επίπεδο χαρακτήρων όσο και σε εκείνο της δημιουργικής φαντασίας των εμπνευστών τους.

Το βαρόμετρο της εβδομάδας

– Στο «Peterloo», ο σπουδαίος Μάικ Λι («Mr Turner») επιστρέφει για να αφηγηθεί μία από τις τραγικότερες στιγμές της βρετανικής πολιτικής ιστορίας. Την επαύριο της ήττας του Ναπολέοντος στο Βατερλώ, ο βρετανικός λαός υποφέρει από την εκμετάλλευση της εργασίας του, για πενιχρό αντίτιμο. Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν εκπροσώπηση στη Βουλή και δικαίωμα ψήφου, οι εργάτες του Μάντσεστερ διοργανώνουν απεργία και συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης. Οι στρατιωτικές και οι πολιτικές αρχές της περιοχής, ωστόσο, αποφασίζουν να παρέμβουν. Το φιλμ εποχής μεταφέρει με μπόλικο ρεαλισμό μια σελίδα Ιστορίας.

– Στο «Suspiria», ο Λούκα Γκουαντανίνο του εξαιρετικού «Να με φωνάζεις με το όνομά σου» αναβιώνει (ανεπιτυχώς) το ιδιαίτερο θρίλερ του Ντάριο Αρτζέντο. Μια Αμερικανίδα χορεύτρια φτάνει σε μια φημισμένη σχολή του Βερολίνου. Εκεί σύντομα θα διαπιστώσει πως τα σκοτεινά μυστικά είναι περισσότερα από τις χορογραφίες.

– Στο «Ο Καρυοθραύστης και τα Τέσσερα Βασίλεια» παρακολουθούμε μια αστραφτερή διασκευή του γνωστού μύθου, διά χειρός Ντίσνεϊ. Η ανήσυχη έφηβη Κλάρα βρίσκεται ξαφνικά σε έναν παράξενο, παράλληλο κόσμο γεμάτο από παραμυθένια όντα. Τα πράγματα, ωστόσο, δεν πηγαίνουν πολύ καλά στα Βασίλεια και η κοπέλα σύντομα θα κληθεί να παλέψει για να επαναφέρει την αρμονία. Στο πλευρό της ο πιστός και γενναίος Καρυοθραύστης. Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, παρακολουθούμε ένα φαντασμαγορικό φιλμ με λαμπερούς πρωταγωνιστές, όπως οι Μόργκαν Φρίμαν, Κίρα Νάιτλι, Μακένζι Φόι και Ελεν Μίρεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή