Μια Βασίλισσα του Χιονιού από το Κίεβο

Μια Βασίλισσα του Χιονιού από το Κίεβο

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είχε δώσει ευχάριστα και αισιόδοξα διαπιστευτήρια  το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας του Κιέβου (Μ.Ε.Ο.Κ.) στο παρελθόν. Συνήθως …γαρνίριζε κάποιους επιφανείς σολίστ. Φαντάζομαι το έμψυχο …ντεκόρ δεν θα ήταν οι εξάρχοντες του συγκροτήματος. Όμως, να, ξαφνικά, που φτάνοντας τα Χριστούγεννα στο Μέγαρο με ένα κατάδικο του ολόκληρο έργο το Μπαλέτο έλαμψε και άστραψε. Είχαμε χρόνια να δούμε μια μεγάλη κλασική ή νεοκλασική ομάδα χορού στην Αθήνα. Από την εποχή του Γιώργου Λούκου, τα υπέροχα Μπαλέτα, που παρέλαυναν στο Ηρώδειο … εξορίστηκαν και παρέμειναν σπίτι τους. Το Μ.Ε.Ο.Κ. μας αποζημίωσε κάπως και το απολαύσαμε.

«Η Βασίλισσα του Χιονιού» από το παραμύθι του Χ.Κ. Άντερσεν συναντάται μονόπρακτη και με τίτλο «Το φιλί της Νεράιδας» σε μία πρωτότυπη μουσική του Στραβίνσκι για τα Μπαλέτα της Ίντα Ρούμπινσταϊν στην Όπερα του Παρισιού (1928). Το λιμπρέτο του συνθέτη θέλει τη μυστηριακή νεράιδα να δίνει ένα φιλί σε ένα μωρό για να το γλιτώσει από τη χιονοθύελλα, που τους βρήκε με τη μάνα του. Θα το ξαναφιλήσει τη στιγμή της πιο μεγάλης ευτυχίας του, για να το πάρει μαζί της και να το ‘διατηρήσει’ για πάντα. Η στιγμή φτάνει τη μέρα του γάμου του με την αγαπημένη του. Πρωτότυπος τίτλος του παραμυθιού «Η Κόρη των Πάγων». Πολλαπλές υπήρξαν οι αναβιώσεις, γνωστή μου εκείνη του Νόιμαγερ με ηρωίδα τη δική μας Περσεφόνη Σαμαροπούλου. Μία έκδοση πετυχημένη πραγματοποίησε ο Ραίη Μπάρα στο δικό μας Μπαλέτο της Ε.Λ.Σ. σε μουσική Γκλαζουνόφ.

Στο Κίεβο χειρίστηκε ποικίλες ρομαντικές μουσικές από Τσαϊκόφσκι και Λιαντόφ σε γκρηγκ και μασνέ, ενώ το σενάριο θέλει τη Βασίλισσα να απαγάγει τον ήρωα Κάι και την ηρωίδα κοπελιά του Γκέρντα να επιδίδεται σε ένα μακρύ ταξίδι προς ανεύρεσιν του. Καθοδόν συναντά … πουλιά και κλέφτες, πρίγκιπες και παγοδρόμους. Αφορμή για ποικίλα divertissements, πολύς και πανέμορφος χορός από εξαιρετικούς χορευτές-ξεχωρίζω τους άντρες. Καιρό είχαμε να δούμε τέτοια καλογυμνασμένα σύνολα, ντουέτα και σόλι. Ενδιαφέρουσα και φυσικά κλασικίζουσα η χορογραφία της ουκρανής Ανικό Ρεκβιασβίλι, πλούσια και καλόγουστα τα σκηνικά και τα κοστούμια, κατάλληλος ο φωτισμός, όμορφο και κατατοπιστικό το έντυπο πρόγραμμα. Μια βραδιά εξαιρετικού χορού, επαναλαμβάνομαι, γιατί τόσα χρόνια μου είχε λείψει. (17/12)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή