Ενα κλασικό παραμύθι… αλλιώς

Ενα κλασικό παραμύθι… αλλιώς

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aυτή η «Ωραία Κοιμωμένη» είναι διαφορετική από τις άλλες: χωρίς να απομακρύνεται από την ουσία του δημοφιλούς παραμυθιού του Σαρλ Περό, ο καταξιωμένος Σουηδός χορογράφος και κινηματογραφιστής Πόντους Λίντμπεργκ επέλεξε να το προσεγγίσει μέσα από μία σύγχρονη οπτική, η οποία ωστόσο συνδιαλέγεται με την κλασική χορευτική παράδοση. Δημιουργημένη ειδικά για το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και προσαρμοσμένη στη νέα της αίθουσα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η πρώτη παραγωγή της σεζόν χρησιμοποιεί μια ιστορία για παιδιά ως αφορμή για να καταπιαστεί με πανανθρώπινα υπαρξιακά ζητήματα, όπως η σχέση μας με τη φύση, το τέλος της αθωότητας, ο φόβος του θανάτου και η εναλλαγή των εποχών ως διαχρονικό σύμβολο αναγέννησης. Τα ευφάνταστα «ζωντανά» σκηνικά και τα πολύχρωμα κοστούμια του βραβευμένου Βρετανού σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου και arts editor της Vogue Πάτρικ Κίνμονθ, σε συνδυασμό με τις υπέροχες μελωδίες του Τσαϊκόφσκι, εγγυώνται ένα καθηλωτικό θέαμα που απευθύνεται στους λάτρεις τόσο του κλασικού όσο και του μοντέρνου. Την Ορχήστρα της ΕΛΣ θα διευθύνουν οι αρχιμουσικοί Ανδρέας Τσελίκας και Ηλίας Βουδούρης.

Ομως η διάθεση του Λίντμπεργκ για πειραματισμό δεν περιορίστηκε στη χορογραφία, αφού ως πρωταγωνίστριά του επέλεξε μία χορεύτρια που έχει συμπληρώσει μόλις ένα χρόνο στο Μπαλέτο της Λυρικής Σκηνής. Η Ελενα Κέκκου, η οποία ξεκίνησε ρυθμική γυμναστική στην «ώριμη» ηλικία των 13 ετών και οκτώ μήνες αργότερα είχε ήδη επιλεγεί για να στελεχώσει την εθνική ομάδα ρυθμικής γυμναστικής, έχει συνεργαστεί με αναγνωρισμένους χορογράφους, σκηνοθέτες και σχήματα και έχει συμμετάσχει σε μεγάλα φεστιβάλ, όμως η «Ωραία Κοιμωμένη» είναι ο πρώτος της πρωταγωνιστικός ρόλος σε μια τέτοιας εμβέλειας παραγωγή.

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που μου δόθηκε η ευκαιρία στη δεύτερη χρονιά μου στην ΕΛΣ να βρεθώ σε αυτόν τον ρόλο», λέει στην «Κ» η χορεύτρια αναγνωρίζοντας πως, μολονότι στο ανταγωνιστικό περιβάλλον του καλλιτεχνικού χώρου μια απρόσμενη «προαγωγή» αναπόφευκτα διαταράσσει κάποιες ισορροπίες, η ίδια πιστεύει πολύ στο ομαδικό πνεύμα.

«Πιστεύω πως για έναν καλλιτέχνη είναι πολύ σημαντικό, είτε έχει πρωταγωνιστικό ρόλο είτε απλώς συμμετέχει στο σύνολο, να δίνει το 100% των δυνατοτήτων του, ώστε να επιτύχει ο σκοπός του συνόλου», διευκρινίζει. «Η καλλιτεχνική υπόσταση του καθενός καθορίζεται από το πού στοχεύει ο ίδιος να φθάσει. Επιλογή μου υπήρξε η καλυτέρευση του δικού μου στόχου, ο οποίος είναι η αφοσίωση στη δουλειά μου και η μη διατάραξη της ισορροπίας μου για την επίτευξή του». Μιλώντας για την εμπειρία της συνεργασίας της με τον Πόντους Λίντμπεργκ, ο οποίος από το 2018 αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση του φημισμένου Danish Dance Theatre στην Κοπεγχάγη, η Ελενα Κέκκου υπογραμμίζει πως, «χάρη στην ευγένεια, την υπομονή, την αγάπη και την αφοσίωση που δείχνει για τη δουλειά του, πιστεύω πως πραγματικά του ταιριάζει η έκφραση “Less is more”».

​​Η «Ωραία Κοιμωμένη» κάνει πρεμιέρα αύριο στις 8 μ.μ. στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο ΚΠΙΣΝ, όπου θα παρουσιαστεί για 8 παραστάσεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Προπώληση εισιτηρίων στα ταμεία της ΕΛΣ, στα Public και στα www.ticketservices.gr και www.nationalopera.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή