Παραμένουν χώρια ΚΟΘ – Μέγαρο Μουσικής Θεσ/νίκης

Παραμένουν χώρια ΚΟΘ – Μέγαρο Μουσικής Θεσ/νίκης

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ναυαγεί, όπως όλα δείχνουν, το σχέδιο στέγασης της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης στον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, παρά την έντονη κινητικότητα που αναπτύχθηκε το τελευταίο διάστημα, με τη στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού. Οι δύο πλευρές προσπάθησαν να εφαρμόσουν ένα παρεμφερές μοντέλο συνεργασίας μεταξύ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και του ΜΜΑ ώστε η ΚΟΘ να αποκτήσει μόνιμη στέγη για πρόβες και συναυλίες και να εξοικονομήσει πόρους που τώρα δαπανά (το μεγαλύτερο μέρος της τακτικής επιχορήγησης) στην ενοικίαση της αίθουσας δοκιμών «Σόλων Μιχαηλίδης».

Το Μέγαρο ανέθεσε σε μελετητική εταιρεία να διερευνήσει τις πιθανότητες κατασκευής αίθουσας δοκιμών εντός του κυρίως κτιρίου (Μ1) τον περασμένο Οκτώβριο. Το επικρατέστερο σενάριο ήταν να κλείσει ο κοινόχρηστος χώρος του φουαγιέ στον τρίτο όροφο του ΜΜΘ και να μετατραπεί σε αίθουσα προβών με τις απαραίτητες ακουστικές ρυθμίσεις.

Ωστόσο, όπως λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΤΟΣ της ΚΟΘ, Ούβε Μάτσκε, η εικονική τοποθέτηση των καθισμάτων της ορχήστρας στον προτεινόμενο χώρο την περασμένη Δευτέρα αποκάλυψε τις μεγάλες αδυναμίες του χώρου, που δεν είναι ενιαίος (υπάρχουν οικοδομικές κολόνες), με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια στενότητα η οποία θα γινόταν εντονότερη σε πρόβες με χορωδία. «Δεν μπορούμε να αναλάβουμε το ρίσκο μιας μετεγκατάστασης που θέλουμε να είναι μόνιμη για την ορχήστρα», σημείωσε.

Το σενάριο συστέγασης των δύο φορέων δεν είναι καινούργιο αλλά διαχρονικά προσκρούει σε διάφορα ζητήματα, ένα από τα οποία, ίσως το κυριότερο, είναι το χωροταξικό. Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, για παράδειγμα, κατασκευάστηκε χωρίς την πρόβλεψη μιας αίθουσας προβών για συμφωνική ορχήστρα με χορωδία. Το σενάριο στέγασης της ΚΟΘ σε αίθουσα του δεύτερου κτιρίου (Μ2) έχει αποκλειστεί, διότι εκείνο κατασκευάστηκε αποκλειστικά για συνεδριακού τύπου εκδηλώσεις, οι οποίες τροφοδοτούν οικονομικά όλο το Μέγαρο Μουσικής.

Από την άλλη, το πρόβλημα στέγης της ΚΟΘ είναι υπαρκτό καθώς η αίθουσα «Σόλων Μιχαηλίδης», αν και διαμορφώθηκε ακουστικά για τις ανάγκες της ορχήστρας, δεν της ανήκει, έχει λίγα καθίσματα και δεν επαρκεί για την εμφάνισή της σε πλήρη σύνθεση.

«Υπάρχει η βούληση να συνεχίσουμε την προσπάθεια συστέγασης», σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΜΜΘ, Νικήτας Μυλόπουλος, ο οποίος προσπαθεί να κρατήσει τη διαβούλευση ανοιχτή και φαίνεται να είναι διατεθειμένος να κατέβει μέχρι και στα υπόγεια του Μεγάρου μήπως εκεί χωρέσει τελικά η ορχήστρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή