Ρικάρντο Μούτι, Ελλάδα και Ιταλία μαζί για την Ευρώπη

Ρικάρντο Μούτι, Ελλάδα και Ιταλία μαζί για την Ευρώπη

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γεμάτη συμβολισμούς ήταν η προχθεσινή συναυλία στο Ηρώδειο, όπου ο Ρικάρντο Μούτι, επιδεικνύοντας τα στοιχεία του «ελληνορωμαϊκού» χαρακτήρα του, διηύθυνε την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Το πρόγραμμα ήταν εστιασμένο σε αυτήν τη Συμφωνία και στην «Ωδή της Χαράς», που έφερε και όλο το βάρος του μηνύματος που ο Ρικάρντο Μούτι επιθυμεί να αφήσει ως «επιστολή» στα μέρη που επισκέπτεται ανά τον κόσμο.

Εχει μαζί του τον πυρήνα από τη δική του ορχήστρα Νέων Luigi Cherubini του Φεστιβάλ της Ραβέννας και σε κάθε πόλη που πηγαίνει ενώνεται με μουσικούς από τοπικές ορχήστρες και προχωρούν σε μια ώσμωση που δεν είναι μόνο μουσική. Στην Αθήνα συμμετείχαν μουσικοί από διάφορες ελληνικές ορχήστρες, η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, με διευθυντή τον Σταύρο Μπερή, και τέσσερις σολίστ. Γέμισε έως πάνω η σκηνή του Ηρωδείου με μουσικούς, όπως κατάμεστο ήταν και το θέατρο από κόσμο. Ζεστή βραδιά και ο Ρικάρντο Μούτι με σακάκι, έδειχνε τόσο αφοσιωμένος σε αυτό που έκανε. Υπήρχε ένα «σενάριο» ελληνοϊταλικής φιλίας που διέτρεχε τη συναυλία, τουλάχιστον στον επιπλέον και παράλληλο συμβολισμό της.

Αλλωστε η εκδήλωση ήταν μέρος του προγράμματος «Tempo Forte Italia – Ελλάδα 2019» που διοργανώνει η πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα με σκοπό να φέρει «περισσότερη Ιταλία στην Ελλάδα και περισσότερη Ελλάδα στην Ιταλία». Είχαμε πάρει θέση για να αρχίσει η συναυλία όταν σηκωθήκαμε και πάλι αμέσως, καθώς ο Ρικάρντο Μούτι στο πόντιουμ και οι μουσικοί του άρχισαν να παίζουν τον Εθνικό Υμνο της Ελλάδας. Υπήρχε συγκίνηση και έκπληξη (για κάποια δευτερόλεπτα υπήρχε ένα διάχυτο αίσθημα ανάτασης καθώς η εκτέλεση είχε και χορωδιακό μέρος) και αμέσως μετά ακολούθησε με τον ίδιο τρόπο ο Εθνικός Υμνος της Ιταλίας. Δεν βλέπαμε σημαίες, αλλά τις νιώθαμε να κυματίζουν στον ζεστό αέρα της νύχτας.

Ο Ρικάρντο Μούτι είναι, φυσικά, κάτι πέραν από ένας μεγάλος αρχιμουσικός. Η πληθωρική προσωπικότητά του, που έχει κάτι από το βάρος και τον αέρα ενός χρίσματος (με την έννοια μιας πανανθρώπινης αποστολής), τον οδηγεί σε μία σχεδόν θεατρική παρουσία ενώπιον του κοινού. Αυτό συνέβη και προχθές μετά τις επευφημίες του κοινού (που γενικά ήταν πιστό αλλά με παραφωνίες όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα). Εστω… ο ίδιος ο Μούτι έδειχνε να ανέχεται μια χαλαρή διάθεση. Στράφηκε στο κοινό, και μίλησε στα αγγλικά για την Ελλάδα και την Ιταλία που χωρίς αυτές «η Ευρώπη θα ήταν τίποτα». Μίλησε με χάρη και με μεσογειακή απλότητα και αυταρέσκεια. Ενιωθε σπίτι του και ήταν γνήσιος απόγονος ενός ελληνορωμαϊκού κράματος, στο οποίο μάλιστα αναφέρθηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή