Η Υδρα υποδέχεται και φέτος τα ανερχόμενα άστρα της κλασικής μουσικής

Η Υδρα υποδέχεται και φέτος τα ανερχόμενα άστρα της κλασικής μουσικής

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Υδρα δεν είναι μόνον ένα νησί για φιλότεχνους, αλλά και για φιλόμουσους. Αναμφισβήτητα, η εκδήλωση που ξεχωρίζει κάθε θέρος είναι ένα πολυαναμενόμενο κοντσέρτο, το οποίο διοργανώνεται στα μέσα Αυγούστου για να τιμήσει τη μνήμη ενός ξεχωριστού ανθρώπου. Ο λόγος για τον Κωστή Σοφιανό, επιχειρηματία και ιδρυτή του «Λητώ», του  πρώτου ξενοδοχείου στην Υδρα. Αγαπούσε ιδιαίτερα την κλασική μουσική, ήταν ο ίδιος δεινός βιολιστής, ενώ υπήρξε εκείνος που είδε από πολύ νωρίς το ταλέντο του Καβάκου, τον οποίο στήριξε στα πρώτα του βήματα.

Ο Σοφιανός «έφυγε» από τη ζωή το 2010 και η σύζυγός του, Ευγενία, με τους δύο γιους του, Νίκο και Αλέξανδρο, σκέφτηκαν να δημιουργήσουν έναν θεσμό στη μνήμη του με χαρακτήρα φιλανθρωπικό: τα έσοδα να διατίθενται υπέρ του Κουλούρειου Νοσοκομείου του νησιού, Παναγία Φανερωμένη. Αν και δεν ενισχύεται οικονομικά από την πολιτεία, λειτουργεί υποδειγματικά, προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες του στους κατοίκους αλλά και στους πολυάριθμους επισκέπτες.

Η Υδρα υποδέχεται και φέτος τα ανερχόμενα άστρα της κλασικής μουσικής-1

Η συναυλία δίδεται στην αυλή της Μητρόπολης του νησιού.

Τα τελευταία χρόνια, χάρη στο μεράκι της οικογένειας Σοφιανού, το κοντσέρτο φιλοξενεί όλο και μεγαλύτερα ονόματα, που μετακαλούνται από το εξωτερικό ειδικά για την περίσταση. Πέρυσι λ.χ., ο σπουδαίος Ισπανός τσελίστας Πάμπλο Φεράντεζ έπαιξε μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό με το διάσημο Στραντιβάριους «Lord Aylesford», που κατασκευάστηκε το 1696. Πριν από δύο χρόνια είχαμε την τύχη να απολαύσουμε τον Κορεάτη Ιν Μο Γιανγκ  με το δικό του Στραντιβάριους, τον οποίο συνόδευε στο πιάνο ο Αλεξ Μπέγερ. Ακόμα και ο Λεωνίδας Καβάκος, θέλοντας να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς την οικογένεια, με την οποία διατηρεί ακόμα φιλικές σχέσεις, έχει συμμετάσχει στον θεσμό.

Φέτος, στη φιλόξενη αυλή του Καθεδρικού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου της Υδρας, το Σάββατο 17 Αυγούστου, θα δούμε δύο σολίστ βραβευμένους στον διεθνή διαγωνισμό Τσαϊκόφσκι, που διαθέτουν και οι δύο Στραντιβάριους. Η Μαγιούκο Κάμιο, γεννημένη το 1986 στην Οσάκα, θεωρείται η κορυφαία βιολονίστα της Ιαπωνίας, με λαμπρές σπουδές και διθυραμβικές κριτικές για την ερμηνεία της. Παίζει με ένα βιολί του 1727. Μαζί της θα έχει άλλο ένα ανερχόμενο άστρο της κλασικής μουσικής, τον Αρμένιο Ναρέκ Χακναζαριάν με το τσέλο του, γεννημένο το 1988. Είναι σπουδαίο το προνόμιο να μπορούμε να βλέπουμε σε ένα ελληνικό νησί το μέλλον της κλασικής μουσικής να εμφανίζεται επί σκηνής, κρατώντας τα πιο σπουδαία όργανα του παρελθόντος. Η εκδήλωση εντάσσεται, όπως πάντα, στο πλαίσιο των «Θεομητορικών» της Υδρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή